EU će kazniti Apple s 500 milijuna eura. Evo zašto

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE će uskoro biti suočen s prvom kaznom Europske komisije, koja će iznositi oko 500 milijuna eura. Ova je kazna dio zaključka slučaja koji je započeo još 2019. nakon što je Spotify podnio formalnu pritužbu. EU vjeruje da je Apple nezakonito sprječavao glazbene streaming aplikacije poput Spotifya da obavijeste korisnike o drugim načinima pretplate na svoje usluge kako bi izbjegli Appleovu proviziju. To se obično naziva "anti-steering" odredbama App Storea.

Problem je Appleova provizija

Iako se "anti-steering" odredbe šire primjenjuju, ovo istraživanje EU odnosi se posebno na utjecaj politike App Storea na glazbeni streaming. U osnovi, obvezna provizija Applea i ograničenja usluga da korisnike obavijeste o alternativnim načinima plaćanja znače da se Apple Music nepravedno favorizira u odnosu na svoje konkurente, piše Financial Times.

No ova presuda neće natjerati Apple da dopusti alternativne načine plaćanja putem aplikacije, ali će inzistirati na tome da programeri glazbenih streaming aplikacija slobodno mogu staviti poveznice prema svojoj web stranici za online pretplatu. Na ovim bi stranicama cijene mogle biti i niže jer nema Appleovih provizija.

Očekuje se da će presuda EU o ovom slučaju glazbenog streaminga biti službeno objavljena u sljedećim tjednima.

Nakon što Digital Market Act stupi na snagu sljedeći mjesec, Apple će dopustiti Spotifyu korištenje alternativnih načina plaćanja u EU. Međutim, tvrtka bi i dalje prikupljala 17% provizije ako Spotify ostane naveden u App Storeu te bi nastavila naplaćivati i osnovnu stopu Core Technology od 50 eura po instalaciji aplikacije godišnje.

Pročitajte više