Evo kako vam lavanda može biti korisna u okućnici

Foto: Shutterstock/dm.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ČIM krene lijepo vrijeme, selimo se na svoje terase i u vrtove. No, tu uživanciju brzo mogu prekinuti različiti insekti, stoga je dobro znati kako ih držati što dalje. Mnogi vole postaviti kore naranče naokolo, no postoji još jedno rješenje za one koji ne vole citrusni miris. U pitanju je ulje lavande.

Kako koristiti lavandu za odbijanje insekata?

Eterično ulje lavande može biti korisno u kući. Njegov miris može osvježiti vašu sobu, tepih ili rublje, a odbija i insekte poput muha, komaraca i buha. Insekti su osjetljivi na određene mirise, a snažan miris lavande im je neugodan, pa će se držati podalje od područja koja na nju mirišu, piše House Digest.

Kako biste napravili repelent, pazite da nabavite čisto ulje lavande. Otprilike 30 kapi pomiješajte s 30-ak ml vode, a mješavinu stavite u bocu s raspršivačem. Po želji, dodajte par kapi metvice ili eukaliptusa koji također pomažu odbiti insekte.

Eterično ulje lavande, dm, 3.30 eura

Po potrebi, poprskajte terasu i okućnicu. Možete namočiti trake tkanine u ovu mješavinu i zavezati je oko drveća ili namještaja za duže oslobađanje mirisa. Dobra stvar kod korištenja lavande za odbijanje insekata je što je ova metoda sigurna za vas, vaše ljubimce i biljke.

Pročitajte više