Evo što koristiti umjesto plastičnih posuda za pohranu hrane

Ilustracija/Foto: Shutterstock/xxxlesnina.hr/emmezeta.hr/sve.hr/ikea.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BUDUĆI da je Tupperware, legendarni kuhinjski brend, nedavno najavio da bi mogao prestati poslovati, možda se pitate koliko je dugo vaša zaliha njegovih posuda za pohranu hrane sigurna za korištenje - pogotovo ako je starinska.

Pronalaženje odgovora na to pitanje za bilo koju vrstu višekratnih plastičnih proizvoda za skladištenje hrane - ne samo za Tupperware - često se svodi na razumijevanje od čega su napravljeni, piše CTV News.

Bisfenol A, poznatiji kao BPA, kemikalija je koja se, prema Institutu za zdravstvene znanosti o okolišu Sjedinjenih Država, godinama koristi u proizvodnji određene plastike kako bi bila izdržljivija i otpornija na lomljenje. Nažalost, ona ih također može učiniti potencijalnim zdravstvenim opasnostima.

Set posuda za zalihe, staklo i drvo, 18.99 € (143.08 kn)

"U studijama provedenim na ljudima, izloženost BPA kemikaliji povezana je s većim rizikom od širokog spektra zdravstvenih stanja ili problema, kao što su neplodnost, izmijenjeni fetalni rast fetusa, poremećaj pažnje/hiperaktivnost i agresija među djecom, sindrom policističnih jajnika, endometrioza i bolesti srca", rekla je Laura Vandenberg, profesorica znanosti o zdravlju okoliša na Sveučilištu Massachusetts Amherst, prenosi CTV News.

Tupperware ne koristi BPA od 2010. u Americi, a od 2013. u Njemačkoj

Osim u spremnicima za hranu, BPA se ovisno o tržištu koristi u raznim drugim proizvodima, kao što su prozori otporni na udarce, boce za vodu i naočale, te u smolama koje se koriste za oblaganje metalnih limenki hrane, poklopca boca i cijevi za opskrbu vodom. "Sastav vašeg plastičnog proizvoda može ovisiti o godini u kojoj ste ga kupili", dodala je Vandenberg.

Posuda za hranu, 1 l (7.96 € / 59.97 kn), 0.38 l (5.31 € / 40.01 kn) 

Od ožujka 2010. Tupperware više nije koristio BPA u svojim proizvodima u SAD-u i Kanadi. Od 2013. svi Tupperware proizvodi u Njemačkoj su bez BPA-a, stoji na službenoj stranici. Na hrvatskoj stranici nema točne informacije o godini prestanka korištenja BPA-a u Tupperware proizvodima. 

U siječnju 2011. Europska komisija zabranila je upotrebu BPA-a u proizvodnji polikarbonatnih bočica za hranjenje dojenčadi. U veljači 2018. EU je uvela stroža ograničenja za BPA u materijalima koji dolaze u dodir s hranom, izvedena iz privremenog podnošljivog dnevnog unosa koji je 2015. postavila EFSA. 

Osim toga, pranje plastičnih posuda za pohranu u perilici suđa ili grubo četkanje mogu dovesti do ogrebotina u koje se mogu smjestiti bakterije, rekao je James Rogers, direktor istraživanja i testiranja sigurnosti hrane Consumer Reportsa, neprofitne organizacije za istraživanje, testiranje i zaštitu potrošača.

Set staklenih zdjela s poklopcima, 49 € (369.64 kn)

"Stavljanje visoko kisele hrane - poput rajčice ili agruma - u ove proizvode čini istu stvar", dodala je Vandenberg. Oznaka "sigurno za mikrovalnu" na nekim plastičnim posudama ne znači da je proizvod potpuno siguran sa zdravstvenog stajališta, istaknula je.

"Dakle, potpuno zagovaramo da svoju hranu prebacite iz plastične posude u staklenu zdjelu i tako je pečete u mikrovalnoj", istaknuo je Rogers. Osim toga promjena boje spremnika može signalizirati da je došlo do kemijske promjene u plastici. Ako je plastika promijenila boju, to vam govori da se plastika krenula razgrađivati. 

Staklenka i poklopac, 3.3 l, 7.42 € (55.90 kn); Posuda staklo i bambus, 1.8 l, 7.68 € (57.90 kn)

Sve oštećene plastične posude za skladištenje hrane treba odbaciti, rekao je Sam Cole, globalni direktor certificiranja proizvoda, opreme za hranu i kemikalija pri National Safety Foundationu, organizaciji koja olakšava razvoj standarda javnog zdravlja i programa certificiranja za zaštitu hrane, vode, potrošača proizvoda i okoliša.

Alternative za skladištenje hrane

Set staklenih posuda za hranu, 17.12 € (129.15 kn)

Preporuka je zamijeniti plastične posude za pohranu hrane s nečime što je kemijski inertno, poput stakla. Također se možete odlučiti za posude od porculana, keramike ili nehrđajućeg čelika.

>> Najbolje posude za pohranu i savjeti kako da hrana traje što duže

Pročitajte više