Evo zašto su Birkenstock sandale postale omiljeni ležerni klasik

Foto: Shutterstock/zalando.hr/farfetch.com/officeshoes.hr/modivo.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IZVORNE Birkenstock sandale proslavile su se tijekom razdoblja 60-ih i 70-ih, posebno zahvaljujući privlačnosti koju su imale među hipi pokretom. No njihova popularnost nije blijedila s vremenom, već je rasla. Danas ih krasi hladan i sportski izgled koji je postao prepoznatljiv, a glavna karakteristika koja ih izdvaja je njihova neupitna udobnost.

Putovanje brenda Birkenstock započelo je davne 1774. godine, kada je postolar Johann Adam Birkenstock osnovao ovu marku s ciljem stvaranja iznimno udobnih cipela. Međutim, pravi proboj dogodio se kasnije, kada je Konrad Birkenstock 1896. godine stvorio inovativne i fleksibilne uloške. Tijekom 20. stoljeća ovaj revolucionarni koncept cipela s fleksibilnim ulošcima osvojio je Europu, iako su ulošci u to vrijeme bili ravni poput dasaka.

Od tada pa do danas Birkenstock sandale su evoluirale u prepoznatljiv modni izričaj, zadržavajući svoj izvorni fokus na udobnosti i funkcionalnosti.

Utjecajna manekenka je podigla popularnost Birkenstock sandala

U razdoblju do 60-ih godina obiteljska marka Birkenstock već je proizvodila sandale s jednim remenom, koristeći svoje prepoznatljive uloške od pluta i pjene kako bi stvorila karakterističnu madridsku siluetu.

Zanimljivo je kako je suradnja s Margot Fraser, njemačkom krojačicom koja je živjela u San Franciscu, doprinijela ponovnom otkriću Birkenstock cipela u Sjedinjenim Američkim Državama. Dok je bila u posjetu Njemačkoj, Fraser je trebala par cipela za ublažavanje bolova u stopalima i odlučila je ponijeti Birkenstock cipele sa sobom natrag u SAD.

Kada je stigla u Ameriku, kupila je uvozna prava za prodaju ovih cipela. Međutim, jedine ustanove koje su bile zainteresirane za njihovo skladištenje bile su trgovine zdrave hrane. Ovaj neobičan početak postavio je temelje za Birkenstockovo naslijeđe pružanja pristupačne udobnosti, koja je brzo postala omiljena među određenom vrstom hipija i kasnije šire publike.

Tijekom 90-ih godina Birkenstock sandale doživjele su veliku popularnost zahvaljujući trendu ružno-šik stila. Ova modna subkultura privukla je pažnju mnogih, a utjecajna manekenka tog vremena, Kate Moss, dodatno je podigla popularnost Birkenstock sandala. Fotografije na kojima je Kate Moss nosila ove sandale na plažama Camber Sandsa bile su ne samo inspiracija, već i poticaj da se sandale prošire i među mlađom populacijom.

Što ih čini tako jedinstvenim?

Današnja popularnost Birkenstock sandala proizlazi iz njihovog ležernog izgleda i izuzetne udobnosti. Međutim, važno je istaknuti da su poznate osobe koji okružuju ovaj brend također igrale ključnu ulogu u održavanju njegove popularnosti. Slike poznatih osoba u Birkenstock sandalama na uličnim modnim fotografijama imaju značajan utjecaj na percepciju ovih cipela, a brojne modne ikone, poput Kendall Jenner, Kaije Gerber, Gigi Hadid i Gwyneth Paltrow, pridonijele su slavi ovog brenda.

Osim toga, tijekom pandemije covida-19, kada su ljudi više vremena provodili kod kuće, Birkenstock sandale su postale omiljeni izbor za neformalne i opuštene kombinacije.

Birkenstock je pokazao svoju sposobnost prilagodbe i inovacije surađujući s prestižnim brendovima kao što su Dior, Isabel Marant, Rick Owens, Proenza Schouler, Valentino i Manolo Blahnik. Kroz ove suradnje Birkenstock se otisnuo u svijet visoke mode i stekao je poštovanje u modnoj industriji.

Najpopularniji modeli 

Uz klasičan bostonski stil, Birkenstock nudi i druge popularne opcije kao što su Arizona stil i Kyoto stil. Ovo raznoliko izdanje omogućuje kupcima da pronađu model koji najbolje odgovara njihovom ukusu i stilu. Dok neki možda preferiraju jednostavnost i klasičnost bostonskog stila, drugi bi se mogli osjećati privučeni modernijim i udobnim izgledom Arizona ili Kyoto stila. U nastavku smo izdvojili najpopularnije modele i njihove cijene.

Boston

Boston Birkenstock je jedan od popularnih modela sandala ovog brenda. To su klasične uniseks cipele u obliku klompe koje se izdvajaju po svojoj udobnosti i svestranosti. Imaju zatvoreni prednji dio s jednim remenom na gornjem dijelu koji osigurava stabilnost i prilagodljivost. Boston sandale imaju isti poznati anatomski oblik uloška od plute i pjene koji pruža podršku stopalu i omogućuje prirodno kretanje stopala.

Boston papuče, ženske, cijena je 149.84 € (1128.97 kn)

Arizona

Arizona Birkenstock je još jedan popularan model sandala ovog brenda. To su klasične sandale s dva remena preko gornjeg dijela stopala i mogu se podesiti zahvaljujući kopči.

Arizona sandale, cijena je 79.50 € (598.99 kn)

Madrid

To su jednostavne, minimalističke sandale s jednim remenom koji ide preko gornjeg dijela stopala. Ovaj model izdvaja se po svom jednostavnom dizajnu i praktičnosti.

Madrid sandale, cijena je 119 € (896.61 kn)

Mayari

To su sandale s povećanim brojem traka koje idu preko gornjeg dijela stopala, uključujući traku između palca i drugog prsta te dvije trake preko stopala. Ovaj dizajn daje elegantniji izgled u usporedbi s nekim drugim klasičnim Birkenstock modelima.

Mayari sandale, cijena je 69.95 € (527.04 kn)

Milano

Milano su sandale s remenima koji idu preko gornjeg dijela stopala, uz dodatnu petnu traku koja pruža dodatnu podršku i stabilnost. Dizajn ovih sandala osigurava čvrsto prianjanje i udobnost prilikom nošenja.

Milano sandale, cijena je 99.41 € (749 kn)

Kyoto 

Kyoto su sandale s podesivom trakom i anatomski oblikovanim uloškom od plute i pjene, koji pruža potporu i udobnost za stopala.

Kyoto sandale, cijena je 150 € (1130.18 kn)

Pročitajte više