Fast fashion? Ne, hvala! Kako mladi mogu postati superjunaci održive mode

U svijetu gdje se odjeća mijenja brže nego vremenska prognoza u Hrvatskoj, mladi postaju glavni zagovornici održive mode. Zaboravite na stare dane kada je vaša garderoba bila prepuna 'jednokratnih' majica koje izgledaju kao da su preživjele samo jedan pranje. Danas je cool biti eko!

 

Vintage je nova crna

Najprije, dragi mladi, zavirite u ormariće svojih roditelja ili baka i djedova. Možda tamo skriva se taj vintage komad koji čeka svoj modni povratak. "Nosim bakinu haljinu iz 70-ih i svi misle da sam je skupo platila u nekom hipsterskom dućanu," hvali se Ana (22), studentica dizajna.

 

Razmjena odjeće: Party s dodatkom

Organizirajte razmjenu odjeće s prijateljima. To je kao Tupperware party, ali umjesto posuda, donosite odjeću koju više ne nosite. "Najbolji dio večeri je kad shvatiš da ti prijateljičine hlače bolje stoje nego njoj," kaže Marko (20), ekonomski aktivist u slobodno vrijeme.

 

DIY: Kada postaneš svoj majstor

Zašto kupovati nove stvari kada možete transformirati stare? YouTube i Pinterest su vaši novi najbolji prijatelji. "Pretvorio sam stare traperice u torbu i sada svi pitaju gdje mogu kupiti istu," smije se Ivana (19), kreativna duša i buduća modna ikona.

 

Potraga za zelenim etiketama

Kada već kupujete novo, tražite brendove koji promiču održivost. "Provjeravam etikete kao detektiv. Ako je eko, u košaricu ide," objašnjava Luka (21), student ekologije i samoprozvani modni inspektor.

 

Podizanje svijesti: Budite glas održive mode

 

Podijelite svoje zelene modne pustolovine na društvenim mrežama. "Kad objavim kako sam od stare majice napravio novu kapu, ljudi polude," kaže Petra (23), influencerica koja ne zna šivati, ali zna filtrirati.

 

Biti u trendu ne znači pratiti slijepo svaki trend

Održiva moda nije samo trend, već pokret. I ne, ne trebate nositi samo konoplju ili hodati bosi da biste bili dio njega (osim ako je to vaša stvar, tada, po svemu sudeći, idite bosi). Biti svjestan svojih modnih izbora znači dati novi život starim stvarima, birati kvalitetu nad kvantitetom i, što je najvažnije, nositi svoje odjevne komade s ponosom, znajući da nisu koštali Zemlju. Pa, mladi modni revolucionari, jeste li spremni za izazov?

 

Pročitajte više