Što je moissanite i zašto je popularna alternativa dijamantnom zaručničkom prstenu?

Screenshot: ellaparrtierney/ellaparrtierney

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IAKO se čini da Gen Z sve manje zanima nošenje zaručničkih prstenova s velikim dijamantima, mnogi od njih također pokazuju sklonost prema pristupačnijim, laboratorijski uzgojenim dragim kamenjem.

Nakon što su vidjeli video korisnice TikToka Zahné (@zzzahneee), u kojem ona objašnjava zašto njezin zaručnički prsten nije s dijamantom, mladenka Ella Parr-Tierney (@ellaparrtierney) i njezin suprug Drake, odlučili su slijediti isti primjer.

@ellaparrtierney #stitch with @Zahné | Bride + Fashion Gal #engagementrings #engagementring ♬ original sound - Ella Parr-Tierney

U videu je tiktokerica rekla da su njezini vjenčani prstenovi s dijamantima, dok je zaručnički prsten ukrašen moissanitom. Za nju i njezina supruga, odabir zaručničkog prstena s moissanitom bio je bolja opcija jer nisu željeli potrošiti previše.

"Na kraju dana, to je samo komad nakita", istaknula je. "Želja mi je kupiti kuću prije 25. godine, provesti dugačak i luksuzan medeni mjesec u Europi te nabaviti dizajnerske torbe. Postoje drugi prioriteti na koje želim uložiti svoj novac".

Ona naglašava da doslovno ne možete primijetiti razliku između njezinog dijamantnog vjenčanog prstena i zaručničkog prstena s moissanitom, ističući da oba izgledaju izvanredno.

Što je točno moissanite?

Moissanite je dragi kamen koji se često koristi kao zamjena za dijamante u nakitu. To je kristalni mineralni spoj silicija i ugljika koji ima vrlo slične optičke i fizikalne karakteristike kao dijamant, uključujući visoki sjaj i tvrdoću. Moissanite je iznimno tvrd i ocijenjen je kao 9.25 na Mohsovoj ljestvici tvrdoće, dok dijamanti imaju ocjenu 10.

Moissanite se prirodno javlja u vrlo rijetkim prirodnim izvorima, ali većina moissanita koji se koristi u nakitu danas je laboratorijski uzgojena. Ova alternativa dijamantima postala je popularna zbog svoje sličnosti s dijamantima, znatno niže cijene i etičkih razmatranja jer se ne vadi iz prirodnih izvora.

Ljudi često biraju moissanite za zaručničke prstenje i druge komade nakita kao održiviju i ekonomičniju opciju u usporedbi s dijamantima.

@drita_beqirii The tea on my engagement ring 💍🍵 #moissanite #moissaniteengagementring #moissanitevsdiamond #moissaniteforever # engagementring #storytimemakeup ♬ original sound - Drita

Na TikToku smo pronašli više videa u kojima žene otkrivaju da su njihovi zaručnički prsteni napravljeni od moissanita, a u komentarima su se javile i druge koje imaju isto prstenje.

"I ja imam moissanite! Toliko mi se sviđa. Uspjela sam dobiti svoj prsten iz snova i kupiti kuću", napisala je jedna korisnica ispod videa.

"Nisam sigurna zašto se muškarci toliko trude da kupe dijamantno prstenje. Ne želim da se zaduži zbog prstena", napisala je druga djevojka.

Pročitajte više