Generacija Z kaže da su oni koji nose novčanike - stari

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IZGLEDA da više nije "in" nositi gotovinu, identifikacijske i debitne kartice u novčaniku, odnosno više nije u trendu nositi novčanik - uopće, barem ako se pita Gen Z. "Milenijalci, očito postoji novi način da se osjećamo staro, a to je posjedovanje novčanika", rekla je Liz June (@liz.june) na TikToku.

@liz.june I’ll be keeping my side part, emojis, and wallet - for now at least. #millennials #millennialmom #millennialsoftiktok #30somethingsoftiktok #30something ♬ original sound - Liz June | Boy Mom-To-Be

"Generacija Z koristi svoj telefon kao novčanik", nastavila je, "tako da imaju sav svoj novac i svoje osobne iskaznice u digitalnim novčanicima". Njezin video do sada je pregledan 340.000 puta i brojke samo rastu. 

"Nazovite me starom, ali što se dogodi kad vam se baterija isprazni", "Moj muž je imao tu ideju, onda je izgubio telefon i sve dokumente odjednom", "Ne, ja trebam svoj novčanik", "Apple Pay je promijenio moj život", "Imam 38 godina i volim svoj novčanik", neki su od komentara ispod njezinog videa. 

Ako ste pomislili da su ok novčanici koji se pričvrste za poleđinu telefona, u krivu ste. Ni oni više nisu u trendu, barem ako se pitaju mlađi. Tiktokerica Kelsi Mack (@kelsimack) prepričala je u videu da je pitala svoju mlađu sestru hoće li si nabaviti novčanik za telefon sada kada je dobila svoju prvu kreditnu karticu. "Ne, to je tako glomazno", rekla joj je. Također joj je rekla da nitko više ne koristi ni držače za mobitele, odnosno da ih imaju samo oni stariji. 

@kelsimack #siblings #siblingcheck #millennial #genz #genzvsmillenial #grwm ♬ My Superhero Movie (feat. Jacob Jeffries) - Teen Titans Go!

Prema jednom istraživanju 79% potrošača Gen Z koristi digitalne novčanike

Prema izvješću objavljenom u veljači 2024. putem PYMNTS-a, središta za online plaćanje i trgovinu koje je nastalo u suradnji s Amazon Web Servicesom, 79% potrošača generacije Z koristi digitalne novčanike. Što se tiče generacije baby boomera i starijih, njih samo 26% koristi digitalne novčanike. 

"Zanimljivo je da je suprotan trend uočen kod korištenja kreditnih kartica. Što je potrošač stariji, to je veća upotreba kreditnih kartica", napisali su u izvješću. No također su utvrdili da je 51% pokazalo zanimanje za korištenje ove metode i za pohranu dokumenata kao što su vozačke dozvole, ulaznice za događaje i sl. 

"Zanimanje raste na 78% među generacijom Z i 75% među milenijalcima, pri čemu je polovica tih mlađih potrošača vrlo zainteresirana. Odrasli s djecom također pokazuju relativno visoku razinu interesa", naveli su. 

"Digitalni novčanici, kao što su Apple Pay, Google Pay i PayPal, pružaju praktične i sigurne načine za dovršetak kupnje na mreži", istaknuli su autori istraživanja. "Ovi novčanici uklanjaju postupak unosa podataka o kreditnoj ili debitnoj kartici prilikom naplate." 

Pročitajte više