Hrvatske trgovine provode mjere uštede električne energije. Pogledajte koje

Foto: Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

HRVATSKE trgovine poduzimaju određene mjere kako bi uštedjele električnu energiju.

Mjere pojedinih trgovina obuhvaćaju smanjenje temperature i intenziteta rasvjete u prodajnom prostoru, ali i gradnju solarnih elektrana. Iz Pevexa su istaknuli da je svojevrsna ušteda i to što njihovih 11 prodajnih centara više ne radi nedjeljom.

Pojedini trgovački lanci dodatno su istaknuli da mjere štednje koje provode ne utječu na rashladne uređaje, pa tako ni na same proizvode. Evo koje sve mjere provode trgovine u Hrvatskoj. 

Kaufland

Iz Kauflanda su poručili da iznimno vode računa o zaštititi klime i okoliša te provode brojne mjere za njihovo očuvanje, kao i kontinuiranu provjeru i optimizaciju energetske potrošnje u poslovnicama. 

"Izdvajamo neke od naših mjera: smanjenje temperature za 1°C na 17°C (standard 18°C); smanjena temperatura spremnika tople vode sa 70°C na 60°C; LED svjetiljke; ugradnja staklenih poklopaca na rashladnim otocima; dvaput mjesečno provjera svih instalacija za grijanje/klimatizaciju/ventilaciju i izvještavanje energetskog upravitelja", istaknuli su iz Kauflanda.


Lidl

"Kao jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, Lidl ima odgovornost prema ljudima i prirodi. Konkretnim ciljevima i mjerama doprinosimo zaštiti okoliša, što uključuje štedljivo upravljanje resursima. Temom energetike u Lidlu se intenzivno bavimo već duže vrijeme. Predani smo kontinuiranom poboljšanju naše energetske učinkovitosti i pružanju informacija i resursa potrebnih u tu svrhu", poručili su iz Lidla. 

U priopćenju su naveli da koriste cjelokupni sustav upravljanja energijom u skladu sa standardom ISO 50001. 

"Lidl Hrvatska od 2017. godine ima certificirani sustav upravljanja energijom ISO 50001. Cilj je kontinuirano pratiti potrošnju energije i kontinuirano poboljšavati energetsku učinkovitost. Stoga stalno tražimo potencijalne uštede. Na primjer, naše trgovine opremljene su LED rasvjetom, a neke i koriste vlastite fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije", istaknuli su. 

Što se tiče konkretnih mjera uštede energije, Lidl u svim državama provodi sljedeće:

1. Postavljanje temperature u prodajnom prostoru maksimalno na 19°C tijekom razdoblja grijanja.

2. Smanjenje vremena rada osvjetljenja prodajnog prostora (prije otvaranja i nakon zatvaranja trgovine), parking rasvjete i rasvjete reklamnih logotipova.

3. Smanjenje intenziteta rasvjete u prodajnom prostoru do 30%.

"Ove mjere ne utječu na naše rashladne uređaje. To znači da u našim rashladnim uređajima nikada ne padamo ispod zadane temperature, tako da naši proizvodi uvijek ostaju svježi, a kupci se mogu pouzdati u uobičajenu Lidl kvalitetu. Cilj je navedene mjere implementirati do 30.11.2022.", priopćili su. 


Konzum

Iz Konzuma navode da je područje energetske učinkovitosti zastupljeno u svim aspektima njihovog poslovanja već dulji niz godina. I u Konzumu koriste sustav upravljanja energijom u skladu s normom ISO 50001.

"Svrha je norme ISO 50001 omogućiti tvrtkama uspostavljanje procesa i sustava za kvalitetnije i uspješnije upravljanje energijom, uključujući energetsku učinkovitost, upotrebu energije i potrošnju energije, stoga smo se kroz certifikat obvezali stalno usavršavati i poboljšavati energetske performanse sustava", istaknuli su.

Dodatno su naglasili i da je Konzum nositelj certifikata ISO 14001:2015 sustava upravljanja okolišem.

"Za sve postavljene ciljeve upravljanja energijom, sigurnosti hrane i zaštite okoliša u Konzumu su osigurani resursi te se potiče nabava energetski učinkovitih proizvoda i usluga, a sve u cilju sprečavanja zagađenja, smanjenja onečišćenja te održivog korištenja resursa", naveli su.

Što se tiče mjera uštede, već ih provode u poslovnicama u kojima postoji takva mogućnost. 

"Već neko vrijeme ulažemo u energetski učinkovitiju i štedljiviju LED rasvjetu u našim prodavaonicama, skladištima i drugim objektima te ćemo je do kraja godine implementirati u gotovo svim maloprodajnim objektima diljem Hrvatske.

Osim toga, postavljamo vrata na rashladne vitrine u prodavaonicama kako bismo smanjili potencijalne gubitke hladnog zraka prema prostoru. Kao mjeru dodatne uštede, reducirat ćemo rasvjetu i temperaturu prostorija gdje je to moguće, prilikom čega ćemo pažljivo voditi računa o sigurnosti zaposlenika i kupaca", pojasnili su.

Osim navedenih aktivnosti, planiraju i ugraditi solarne panele koji bi im omogućili još veće uštede i povećali korištenje energije iz obnovljivih izvora, čime bi i dodatno pridonijeli zaštiti okoliša.


SPAR

Iz SPAR-a su prije par tjedana priopćili da će dodatno reducirati rasvjetu svih SPAR i INTERSPAR trgovina, pa će tako rasvjeta reklama i vanjskih površina biti uključena samo u neophodno vrijeme prije otvaranja i nakon zatvaranja trgovina.

"S reduciranom rasvjetom SPAR očekuje dodatnu uštedu električne energije od cca 280.000 kWh na godišnjoj razini, što predstavlja prosječnu godišnju potrošnju električne energije čak 80 hrvatskih kućanstava", rekli su iz SPAR-a.

Također su u priopćenju istaknuli da danas svi hipermarketi INTERSPAR i 95% supermarketa SPAR koriste LED tehnologiju. 

"Svih 129 trgovina SPAR Hrvatske, točnije 25 hipermarketa INTERSPAR i 124 supermarketa SPAR pridonose štednji energije tako da velika većina svoje svjetleće reklame (SPAR i INTERSPAR logotipi, ulazna vrata i rasvjeta parkirališta) te svu vanjsku rasvjetu trgovina uključuje samo 30 minuta prije otvaranja te isključuje 30 minuta nakon zatvaranja", pojasnili su iz SPAR-a.

Također, u trgovinama je u razdoblju prije otvaranja i nakon zatvaranja, kada zaposlenici pripremaju robu i pospremaju, uključena 1/3 uobičajenog svjetla te se tek neposredno prije otvaranja trgovine uključuje cjelokupna rasvjeta. Noću je u trgovinama SPAR uključena samo zakonom propisana rasvjeta evakuacijskih putova te osnovno sigurnosno svjetlo.


PEVEX

"Ušteda energije dio je naših poslovnih planova jer, između ostalog, želimo biti energetski što efikasniji i racionalniji. Zbog toga završavamo gradnju solarnih elektrana u 12 prodajnih centara koji su u našem vlasništvu", poručili su iz PEVEX-a.

Osim uštede gašenjem rasvjete i njezinim smanjenjem, štede i zatvaranjem određenih trgovina nedjeljom.

"Osim uštede energije koja podrazumijeva gašenje rasvjete te njezino smanjenje u svim prodajnim centrima, uštedu nam donosi i 11 prodajnih centara za koje smo odlučili da od 1. studenoga ne rade nedjeljom", rekli su iz PEVEX-a. 

"Kao odgovorna kompanija kontinuirano promišljamo i tražimo dodatne mogućnosti racionalnijega upravljanja potrošnjom energije pa preispitujemo radno vrijeme svih naših 27 prodajnih centara", dodali su. 


dm

Iz dm-a navode da već dugi niz godina rade na unapređenju energetske učinkovitosti svog poslovanja te da su izradili upute za svoje djelatnike kako bi zajedno tome doprinijeli.

"Mjere obuhvaćaju regulaciju klimatizacije i rasvjete kao i osvjetljavanje reklama te korištenje elektroničkih uređaja u 170 prodavaonica diljem Hrvatske te u Upravno-distributivnom centru u Zagrebu. Preporučena temperatura grijanja za prodavaonice je 19 stupnjeva, dok je za skladište 18 stupnjeva, a tijekom radnog vremena isključena su svjetla u hodnicima i pomoćnim prostorijama koja nisu neophodna", rekao je Dario Klemar, prokurist i voditelj resora Informatike, Financija,
Računovodstva i Kontrolinga u dm-u. 

Djelatnici posebnu pozornost pridaju tome da na kraju radnog vremena isključe svu rasvjetu i elektroničke uređaje koji nisu neophodni. U kontaktu s upraviteljima trgovačkih centara u sklopu kojih dm posluje nastoje utvrditi dodatne mjere kojima mogu doprinijeti smanjenju potrošnje energije.

"Dodatno, u 2021. godini završena je provedba projekta povećanja energetske učinkovitosti koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U sklopu projekta zamjenom postojećih tehnoloških rješenja poput kotlovnice i sustava rasvjete te implementacijom novih, održivijih tehnologija smanjili smo potrošnju energije u Upravno-distributivnom centru i logističkom centru za više od 27 posto, emisije CO 2 smanjene su za 256 t/god", istaknuo je. 

Na krovu Logističkog centra te na krovu garaže ugradili su fotonaponsku elektranu s ukupno 2.010 panela te je, zahvaljujući projektu, udio korištenja obnovljivih izvora energije u bruto potrošnji energije povećan za 595 kWh/god.

Pročitajte više