Isprobala sam pastu od vulkanskog pepela za izbjeljivanje zubi, evo što sam otkrila 

Foto: Shutterstock/Promo

Sadržaj nastao u suradnji s: Aurora Kozmetika

ZUBI se peru ujutro za ljepotu, a navečer za zdravlje. Barem su nas tako učili. Istina je da se zubi, ako to radimo pravilno, peru i za ljepotu i za zdravlje svaki put. Osim dobre četkice i ispravne tehnike četkanja, važno je pronaći adekvatnu zubnu pastu. No to ponekad može biti izazovno.

Većina ljudi želi lijepe zube pa se ponekad povede za trendovima i svakojakim receptima za kućno izbjeljivanje koji mogu ostaviti negativne posljedice na zdrave zube. Od mućkanja kokosova ulja u ustima do utrljavanja limunske kiseline i sode bikarbone na zube, na društvenim mrežama danas se mogu pronaći razne metode, često neprovjerene, a potencijalno i opasne. Stoga je bitno koristiti provjerene proizvode.

Zbog velike ponude na tržištu često je teško iz prvog pokušaja odabrati onaj koji nam odgovara po svim kriterijima. Naravno, mora ukloniti bakterije, ali bitno je da ne ostavlja nikakve tragove, a pogotovo da ne djeluje abrazivno na zubnu caklinu, koja ima glavnu ulogu u zaštiti zdravlja zubi.

Prvi susret sa zubnom pastom

Prilikom traženja zubne paste pazim da djeluje blago na zube, a veliki je plus ako ih uz to izbjeljuje. Nakon skidanja fiksnog aparatića dugo sam imala dojam da su mi zubi previše žuti, a površina im je bila neravna. Međutim, nikad nisam posegnula za zubnim pastama i pripravcima koji su bili popularni i obećavali "magično" izbjeljivanje u kratkom roku.

Sada, gotovo deset godina kasnije, moja stomatologinja i ja zadovoljne smo zdravljem mojih zubi, no ponekad bih voljela da su koju nijansu bjelji. Nisam sklona kozmetičkim zahvatima bilo koje vrste pa sam odlučila provjeriti kakav je izbor u drogerijama. Na polici u dm-u pronašla sam pastu Black Volcano, novost u ponudi talijanskog brenda BlanX, koji je već poznat po više proizvoda za izbjeljivanje zubi. Pasta je dostupna i na online shopu dm-a.

Interesantan izgled i tekstura

Foto: Index Native

Ova nova pasta izdvojila se iz mase po tome što u svojoj formuli sadrži 100 posto prirodni vulkanski pepeo i lavu, islandski lišaj i aktivni ugljen. Vulkanski pepeo i lava imaju zadaću ukloniti mrlje nastale pušenjem cigareta te konzumiranjem hrane i pića poput kave, čaja, gaziranih pića i crnog vina. Islandski lišaj djeluje na bakterije i ima antibiotska svojstva, dok aktivni ugljen pomaže vratiti prirodnu bjelinu zubi. Naime, minerali iz aktivnog ugljena na sebe vežu površinske mrlje i čestice hrane, čime se postiže i izbjeljivanje zubi. Pasta je pogodna za svakodnevno korištenje. 

Na samom pakiranju istaknuto je da BlanX Black Volcano pasta čisti i izbjeljuje zube bez abrazivnosti i obnavlja originalnu bjelinu zuba bez oštećenja zubne cakline te djeluje na bakterije koje uzrokuju plak, kamenac i diskoloraciju zubi. Uz pravilno i redovito korištenje ove paste, mogu se postići do tri nijanse bjelji zubi. Morala sam je isprobati.

Dojmovi

Pasta dolazi u kutiji na kojoj je naznačeno da je proizvod u dvije boje, crnoj i crvenoj, no to me nije pripremilo na izgled koji asocira na pravu, vrelu lavu i pepeo podno vulkana. Zgodno je što se na kutiji nalazi i kompletan popis sastojaka, kao i uputa za reciklažu ambalaže. Uz to, integrirali su i BlanXometar, trakicu unutar pakiranja pomoću koje se može provjeriti bjelina zubi.

Moja četkica ima manju glavu od standardne pa mi se ponekad dogodi da pasta nekih brendova samo sklizne ako je previše rijetka ili ostane spojena uz tubu ako je previše gusta. BlanX Black Volcano dobre je gustoće pa s njom nisam imala tih problema. Također, lako se i brzo otopila i zapjenila jednom kad sam počela četkati zube, što nije čest slučaj s nekim drugim pastama koje se samo "razlome" i sakriju negdje pod jezikom.

Svidjelo mi se što ne sadrži nikakve krupne čestice, već je mekana i glatka odmah na prvu. Uz to, nije mi nimalo smetala na jeziku i nije bilo nikakvog osjećaja peckanja. Još jedna dobra stvar je što nakon pranja nisam imala osjećaj kao da su mi usta i usne suhe.  

Iako je pasta prije pranja crno-crvena, tijekom pranja crna boja potpuno nestane, a pjena bude bijelo-crvena do ružičasta.

Moram priznati da me najviše iznenadio okus. Budući da nikad nisam koristila paste ovog tipa ili pripravke s islandskim lišajem, očekivala sam okus kakav ima većina pasti, najčešće je to mentol. No prevarila sam se. BlanX Black Volcano u trenu me vratio u djetinjstvo svojim voćnim okusom.

Foto: Promo

Ovu zubnu pastu koristila sam tjedan dana, ujutro i navečer, četkajući zube kao i inače. Nisam se suzdržavala od kave, a druga pića koja obično ostavljaju tragove nisam pila. BlanXometar nudi tri početna tona žutih zubi, iz kojih onda idu tri svjetlije nijanse. Iako treba uzeti u obzir da je za prve prave rezultate kod ovakvih pasti potrebno pričekati nekoliko tjedana, ja sam neku suptilnu razliku primijetila i u tih tjedan dana korištenja paste. Za bolje rezultate svakako ću još pričekati. 

Kada je riječ o održavanju oralne higijene, važnost odabira prave zubne paste ne smije se zanemariti. U svijetu u kojem se teži savršenom osmijehu često se susrećemo s raznim proizvodima pa je pri odabiru ključno biti oprezan i, uz estetske, u obzir uzeti i zdravstvene aspekte.

Pravilna higijena zubi i odabir adekvatnih sredstava za njegu neophodni su za očuvanje zdravlja zubi i desni. U krajnjoj liniji, redovita njega i svjesni odabir proizvoda za oralnu higijenu ključni su za dugoročno zdravlje i blistav osmijeh.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Aurora Kozmetika u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više