Izgorjeli ste na suncu? Evo koji proizvodi će vam pomoći

Foto: Shutterstock/Promo/iherb.com/mojaljekarna.hr/sve.hr/cerave.com/amazon.de/vaseline.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PONEKADA, unatoč kremi za sunčanje i/ili slojevima posebne odjeće, opekline se događaju u ljetnim mjesecima. Opekline od sunca variraju u ozbiljnosti od crvenila do mjehurića na koži, ali čak i one najblaže mogu biti neugodne. Dermatolozi su podijelili s NBC Newsom svoje favorite kada je u pitanju ublažavanje opeklina od sunca. 

Napomena: Ako su vaše opekline od sunca teške ili se osjećate bolesno, svakako posjetite liječnika za daljnje liječenje. Ako su vam opekline blaže, prvog stupnja, možda bi vam mogli pomoći neki od niže navedenih proizvoda. 

Proizvodi i kreme s aloe verom

Svi stručnjaci s kojima su razgovarali preporučuju nanošenje proizvoda od aloe vere, koja je poznata po svojim svojstvima hlađenja, umirivanja i hidratacije. Većina se može koristiti na licu i tijelu, no svakako provjerite upute na svakom proizvodu prije aplikacije.

Banana Boat, umirujući gel poslije sunčanja s aloe verom, 236 ml, 8.68 eura (65.39 kn)
Esi Aloe vera gel s vitaminom E i uljem čajevca, 100 ml, 9.45 eura (71.39 kn)
Olival Aloe vera gel, 3.98 eura (29.99 kn)

Ako vam se ne sviđa ljepljivi osjećaj gela, neki brendovi nude losione i kreme s aloe verom. Najbolje je odabrati kremu, a ne losion, kaže dr. Mary Stevenson, certificirana dermatologinja i docentica.

Kreme su gušće i više hidratiziraju od losiona (koji se obično prodaju u bočici s pumpicom), objasnila je. Ova krema iz Cetaphila napravljena je od aloe vere i vitamina E za hidrataciju i umirivanje kože. Nema masnog osjećaja i brzo se upija, prema brendu. Krema je također bez mirisa i nije komedogena, što znači da neće začepiti pore. 

Cetaphil, umirujuća gel krema s aloe verom, 453 g, 21.44 eura (161.54 kn)

Vazelin s aloe verom u spreju isto je jedan proizvod koji može pomoći pri borbi s opeklinama od sunca. Nakon utrljavanja, sprej se brzo upija u kožu i ostavlja gladak, nemastan i neljepljiv osjećaj, prema brendu.

Vaseline Intensive Spray & Go Moisturizer Aloe Soothe, 190 ml, 4.50 eura (33.90 kn)

Hidratantne kreme za pomoć koži koja se ljušti

Osim što ćete ostati hidratizirani, najbolje što možete učiniti za opekline od sunca je nanijeti običnu hidratantnu kremu bez mirisa, kaže dr. Michele Farber, certificirana dermatologinja Schweiger Dermatology grupe.

CeraVe zaštitna hidratantna krema, 454 g, 19 eura (143.16 kn)

Osobito za opekline od sunca koje se ljušte, važno je pomoći koži da se sama oporavi, a nanošenje hidratantne kreme jedan je od načina na koji to možete učiniti. CeraVe hidratantna krema sadrži ceramide za obnavljanje i održavanje barijere kože, plus hidratantnu hijaluronsku kiselinu. Nekomedogena krema bez mirisa bogate je teksture i možete ju koristiti na licu i tijelu. 

Hladni oblozi mogu ublažiti upalu

Hladni oblozi mogu ublažiti upalu koja je posljedica opeklina od sunca, kaže Farber. Postoje višekratne komprese koje imaju vanjsku površinu od tkanine, tako da se mogu nanositi izravno na kožu bez prethodnog umotavanja u ručnik. Kompresa je dizajnirana tako da bude fleksibilna i da se može koristiti na raznim dijelovima tijela. 

Obloge, pakiranje od 2, 16.18 eura (121.91 kn)

Ako su kao rezultat opeklina od sunca nastali mjehurići, nemojte ih pokušati pucati i ne čačkajte kožu - to može dovesti do infekcija ili stvaranja ožiljaka, rekli su stručnjaci. U ovom slučaju najbolje se obratiti liječniku za savjet.

Vazelin isto može pomoći

Vazelin ima okluzivna svojstva, što znači da pomaže zatvoriti vodu u poremećenu kožnu barijeru, kaže Farber. Ako se mjehurići otvore u erozije kože, možete primijeniti Aquaphor ili vazelin - koji su prvenstveno napravljeni od vazelina - na zahvaćena područja kako biste spriječili sekundarnu infekciju kože. Osim masti, možete kupiti vazelin sprej i Aquaphor sprej.

Aquaphor, 99 g, 11.68 eura (88.01 kn)

Kako izbjeći opekline od sunca?

Iako povremene, blage opekline od sunca možda i nisu velika stvar, studije također pokazuju da povijest opeklina od sunca - posebno opeklina s mjehurićima (poznatih i kao drugi stupanj) može povećati rizik od raka kože kasnije u životu.

Zato se važno usredotočiti na njihovu prevenciju, osobito u toplijim mjesecima kada je izloženost suncu intenzivnija. Dva najbolja načina za sprječavanje opeklina su nošenje kreme za sunčanje na licu i tijelu i nošenje UPF odjeće, kao i UPF šešira za zasjenjivanje lica.

Dermatolozi preporučuju da nanošenje kreme za sunčanje postane dio vaše dnevne rutine njege kože, a ako se znojite ili ste u vodi, svakako ponovno nanesite SPF prema uputama na pakiranju proizvoda. Također, pokušavajte izbjegavati izloženost suncu u ljetnim mjesecima, kada je ono najopasnije, od 11 do 16 sati. 

I na kraju, ponovno napominjemo, ako patite od jačeg stupnja opeklina, obratite se liječniku za savjet prije upotrebe bilo kakvog proizvoda. Isto tako, ako niste sigurni što koristiti, obratite se liječniku za savjet ili eventualno farmaceutu u ljekarni. 

Pročitajte više