Jeste li primijetili zelenu i narančastu točkicu na svom iPhoneu? Evo što znače

Foto/Screenshot: Shutterstock/TikTok/apple.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JESTE li se ikada zapitali što znače zelena i narančasta točkica koje se ponekad pojavljuju na vrhu zaslona vašeg iPhonea? Iako bi se moglo činiti da se pojavljuju nasumično, one zapravo imaju vrlo korisnu svrhu. 

Ove svjetlosne oznake tu su da vas upozore kada god se na vašem telefonu aktivira mikrofon ili kamera. Ova funkcija prvi je put uvedena u iPhone s ažuriranjem iOS-a 14 koje je objavljeno 2020. godine, prenosi The Sun.

Pojedine aplikacije zahtijevaju pristup vašoj kameri ili mikrofonu

Mala zelena točkica pojavit će se na vrhu vašeg zaslona kada neka aplikacija na vašem iPhoneu koristi kameru, bilo samu ili u kombinaciji s mikrofonom. Kao test, možete otvoriti aplikaciju kamere i primijetit ćete pojavu zelene točkice - koja nestaje čim izađete iz aplikacije. Ako na ekranu vidite narančastu točkicu, to znači da je aktiviran samo mikrofon.

Zelena točkica - aplikacija koristi kameru ili kameru i mikrofon; Narančasta točkica - aplikacija koristi mikrofon

Ako vas zanima koja aplikacija koristi vaš mikrofon ili kameru, to možete provjeriti u Kontrolnom centru (Control Center). Postoji mnogo razloga zašto bi aplikacija mogla tražiti pristup vašoj kameri ili mikrofonu, a motivi nisu uvijek zlonamjerni. Primjerice, Instagram zahtijeva pristup vašoj kameri za snimanje fotografija unutar aplikacije, dok WhatsApp koristi mikrofon za snimanje glasovnih poruka.

Ako ipak sumnjate da nešto nije u redu, provjerite dozvole aplikacija u postavkama svog uređaja. Možete ograničiti pristup mikrofonu ili kameri za pojedine aplikacije, što može pomoći u zaštiti vaše privatnosti.

Pročitajte više