Plutajuće police izlaze iz mode? Evo par alternativa prema savjetima dizajnera

Foto: Shutterstock/bonami.hr/ikea.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TAKOZVANE plutajuće zidne police dugogodišnje su rješenje za prazne zidove. Iako su bile popularne među samostalnim majstorima, mnogi sada razmišljaju o kreativnijim pristupima zidnom prostoru. Dizajneri interijera su za časopis Livingetc otkrili jesu li plutajuće police još uvijek u trendu te su pružili nove, inspirativne ideje za uređenje zidova policama.

Plutajuće police su zaista jednostavno i dostupno rješenje. Izgledaju dobro s kvalitetnim materijalom i pažljivo postavljenim ukrasima. No, neki dizajneri vjeruju da proširivanjem mašte možemo postići još bolje rješenje.

Dizajnerica interijera Ami McKay smatra da se s plutajućim policama pretjeruje, ali ističe da još uvijek mogu izgledati dobro ako su dobro napravljene. Dodaje da dramatične i izuzetno duge police mogu privući pažnju. S druge strane, dizajnerica interijera Erin Myers napominje da su plutajuće police postale sveprisutne, ali da bi njihovo mjesto trebalo proizlaziti iz funkcionalnosti, poput postavljanja u praonicu kako bi bile pri ruci za deterdžent, a ne kao dio uređenja u domovima.

Iako se dizajneri slažu da i dalje postoji prostor za plutajuće police, nude i svoje alternative za moderniji i napredniji izgled doma.

1. Moderne modularne police

Bijeli modularni sustav polica 68.5 x 69 cm Mistral Kubus - Hammel Furniture, cijena je 271€ (2041.85 kn) s kodom

Modularne police su izrazito moderne i pružaju prostor za kreativnost. Idealne za suvremene interijere s minimalističkim pristupom, privlače pažnju ljubitelja dizajna te istovremeno pružaju praktičnost. 

Stručnjak iz String Furniturea Bo Hellberg ističe da "ljepota modernističkog dizajna modularnih polica leži u njihovoj prilagodljivosti i jednostavnosti. S neograničenim izborom kombinacija, uključujući bezvremenske materijale poput oraha, jasena i hrasta, modularne police pružaju širok spektar mogućnosti za oblikovanje dizajna prema vlastitim željama".

2. Bezvremenske otvorene police

Regal + 4 umetka, cijena je 137.89 € (1039 kn)

Otvorene police predstavljaju bezvremensku i čvrstu alternativu plutajućim policama. Iako nisu toliko prikladne za samostalnu izradu, trajnije su i daju dojam skupljeg izgleda. Dizajnerica Ami kaže da su "plutajuće police često nestabilne i ograničene u nosivosti" pa se radije odlučuje za otvorene police. "One su čvršće jer se pričvršćuju za zid ili konstrukciju. Dok će dizajniranje otvorenih polica i uklapanje u konstrukciju zahtijevati više planiranja, trud će se isplatiti", nadodala je.

Otvorene police su izuzetno korisne i mogu istovremeno djelovati kao dekorativni element. One služe kao savršeno mjesto za izlaganje osobnih i značajnih predmeta. Stilizirana polica može posebno istaknuti vaše omiljene kolekcionarske predmete, knjige i biljke. 

Pročitajte više