Kako je kultni Chanel No. 5 postao ogrlica

Foto: chanel.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAKON što je pokrenula svoju krojačnicu u francuskom obalnom gradu Biarritzu i kasnije se preselila u Pariz i otvorila svoju prvu trgovinu, Coco Chanel odlučila je stvoriti svoj prvi parfem. Za ovaj je pothvat angažirala Ernsta Beauxa, a željela je da razvije "ženski parfem, sa ženskim mirisom". Željela je da ima hrabru cvjetnu kompoziciju. Mjesecima kasnije predstavio joj je niz parfema, a Chanel je odabrala bočicu označenu brojem 5.

Kada ju je Beaux upitao kako će nazvati parfem, rekla je: "Predstavljam svoje kolekcije haljina 5. svibnja, petog dana petog mjeseca godine, i tako ćemo mu dopustiti da zadrži broj koji ima, a taj će broj donijeti sreću."

Privjesak evocira oblik bočice

Sljedeći je zadatak bio dizajnirati bočicu. Chanel nije željela da izgleda raskošno kao ponude konkurencije. Mnogi vjeruju kako su je na dizajn prepoznatljive Chanel No. 5 bočice inspirirali muški parfemi i boca za viski bivšeg ljubavnika, igrača pola Boya Capela, piše NY Times. Rezultat je jednostavna bočica koja podsjeća na staklene boce koje viđamo u ljekarnama, a ne parfumerijama.

Izrađena od nježnog stakla, kubni oblik originalne bočice iz 1921. godine i transparentnost činili su je gotovo nevidljivom sjajno prikazujući smeđe tonove samog parfema. Boca je bila ukrašena kvadratnim staklenim čepom s dva isprepletena slova C, što danas prepoznajemo kao Chanel logotip. Čep je redizajniran 1924. kao odrezani osmerokut.

Kako bi proslavila otvorenje svoje prve trgovine u New Yorku posvećene isključivo satovima i finom nakitu ovog mjeseca, kuća je osmislila ogrlicu inspiriranu dizajnom bočice ovog kultnog parfema. Dijamantni privjesak njeguje oblik legendarne bočice, kao i njezinu inspiraciju: osmerokutni Place Vendôme koji se mogao vidjeti iz apartmana Coco Chanel u Ritzu, gdje je živjela 34 godine.

Više o ogrlici možete pronaći ovdje.

Pročitajte više