Korisnici iPhonea mogu skidati aplikacije bez App Storea, ali nije sve jednostavno

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO STE korisnik iPhonea s iOS-om 17.4, uskoro ćete moći preuzeti aplikacije s web stranica umjesto da se nužno držite App Storea. Novo je to pravilo za Apple u Europskoj uniji, ali postoje i neka ograničenja koja se tiču ne samo korisnika već i razvojnih programera. Na svojoj je službenoj stranici Apple detaljno objasnio kako će nova pravila funkcionirati u praksi.

Ograničenja za programere

Iako iz tvrtke napominju kako će nova mogućnost biti dostupna u nadolazećoj nadogradnji operativnog sustava kasnije ovog proljeća, navode i niz pravila koja će razvojni programeri morati slijediti kako bi njihove aplikacije bile prihvatljive.

Kako bi dobili odobrenje od Applea za distribuciju aplikacija putem interneta, tvorci aplikacije moraju već biti upisani kao Apple developeri, moraju biti locirani u Europskoj uniji, moraju osigurati transparentnost podataka korisnicima i moraju pristati rješavati sve pravne probleme koji mogu nastati. To su tek neki od zahtjeva.

Razvojni programer također mora "imati aplikaciju koja je imala više od milijun prvih godišnjih instalacija na iOS-u u Europskoj uniji u prethodnoj kalendarskoj godini". To znači da ne mogu svi koristiti ovu mogućnost, uključujući nove razvojne programere.

Ograničenja za programere

Ograničenja postoje i za korisnike. Naime, korisnici iPhonea morat će samostalno odabrati mogućnost preuzimanja s web stranica u postavkama svojeg mobitela kako bi mu dozvolili da preuzima aplikacije s web stranica programera. Zbog ovoga bi se slabije tehnički pismeni korisnici mogli vratiti na App Store, piše Tom's Guide.

Podsjećamo, Apple je bio dužan omogućiti korisnicima da preuzimaju aplikacije s web stranica, a ne samo putem App Storea, u svrhu zaštite tržišnog natjecanja. Cilj Europske unije je spriječiti velike tehnološke tvrtke da uspostave monopol. Korisnici izvan EU neće imati opciju preuzimanja aplikacija na iPhone izvan App Storea, barem zasad.

Pročitajte više