Koristite li ove proizvode za kosu? Ne rade ništa

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BEAUTY industrija voli nas uvjeravati da ima rješenje, odnosno proizvod, za svaki naš problem, stvaran ili izmišljen. S kosom nije ništa drugačije te na police naših trgovina svakodnevno dolaze novi proizvodi koji će našu kosu preporoditi i uz koje će biti nova i preporođena. No, koliko god neki proizvodi bili korisni, neki su apsolutna budalaština, a ljudi ih i dalje kupuju. Evo o čemu je riječ.

Proizvodi za oporavak ispucalih vrhova

Ako su vam vlasi ispucale, jedino rješenje su škare. Na tržištu postoji mnogo proizvoda koji tvrde da će oporaviti vaše ispucale vrhove, no to jednostavno nije istina. Sve što će ti proizvodi napraviti je zagladiti vašu kosu, pojašnjava Refinery29. Ona će samo izgledati zdravije, neće to biti.

Uz to, proizvodi koji se koriste za "oporavak" ispucalih vrhova često se nakupljaju na kosi, pogotovo ako nisu topivi u vodi, zbog čega vam kosa može izgledati neuredno i prljavo. Stoga, ako se želite riješiti ispucalih vrhova, posjetite frizera i skratite kosu te je pravilno njegujte.

U ovoj je situaciji svakako bolje spriječiti nego liječiti jer liječiti se niti ne može.

Foto: Shutterstock

Ulje ružmarina za brži rast kose

TikTokeri masovno tvrde kako im umasiravanje ulja ružmarina u vlasište stimulira rast kose i sprječava ćelavljenje. U pravu su tek djelomično. Masaža vlasišta poboljšava prokrvljenost i doista stimulira aktivnost, ali to nema nikakve veze s uljem. Masirati vlasište možete i suhim rukama, rezultat će biti isti.

Ovo ne znači da ulje ružmarina nije korisno u njezi kose. Dapače. Djeluje umirujuće i posebno je dobro za ublažavanje svrbeža uzrokovanim suhim vlasištem.

Šamponi za brži rast i volumen kose

Kratko i jasno, šamponi ne mogu potpomognuti rast kose. Šampon koji bi imao ovakav efekt, trebao bi biti klasificiran kao lijek. Dobro se to ogleda u šamponima protiv peruti. Oni koji su nam dostupni u trgovinama mogu biti efikasni, ali ako je problem prešao svaku granicu, odlazite u ljekarnu po specijalizirani šampon koji doslovce liječi.

Kad je u pitanju rast kose, proizvodi koji sadrže minoksidil doista pomažu osobama koje se muče s gubitkom kose, no isključivo dok se koriste.

Šamponi koji tvrde da poboljšavaju volumen kose zapravo djeluju poput proizvoda za ispucale vrhove. Omotaju vaše vlasi, zaglade ih i stvore efekt voluminoznije kose. Čim je operete nekim drugim šamponom, primijetit ćete da se vratila na staro.

Foto: Shutterstock

Proizvodi s keratinom

Iako mogu biti djelotvorni, proizvodi s keratinom najčešće uopće ne sadrže keratin, već bilo kakvu aminokiselinu. Svrha aminokiselina je izgradnja proteina, što u konačnici rezultira zdravijom i čvršćom kosom, piše Byrdie. No, za to vam ne trebaju posebni proizvodi, već zdrava i uravnotežena prehrana. Dobrobiti ćete osjetiti ne samo u ljepšoj kosi, već općenito u boljem zdravlju.

Proizvodi za detox

Detox se pokazao kao veliki mit u prehrani, a isto je i s njegom kose. Većina proizvoda koja tvrdi da vrši detox zapravo samo jače čisti kosu i to je to. Općenito, za održavanje zdravlja kose važno je redovito je čistiti odgovarajućim proizvodima.

Primjerice, šamponi sa salicilnom kiselinom pomoći će ukloniti mrtve stanice s vlasišta, a šamponi s cinkovim piritionom pomoći će u borbi protiv rasta gljivica. I to je zapravo sve što vam treba, naročito ako koristite puno proizvoda za styling.

Pročitajte više