Kupujete li suvenire?

Foto: Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GOTOVO svi vole kupiti nekakav suvenir kada putuju, bilo za sebe da imaju podsjetnik na mjesto koje su posjetili ili kao poklon koji rado donesu voljenoj osobi ili osobama. Nedavno smo prošetali Zagrebom i pregledali ponudu suvenira, a isto smo napravili i u Crikvenici. Ono što smo, doduše, primijetili jest da u tim trgovinama nije bilo gužvi i kao da se ove godine suveniri manje kupuju. 

Najveća je ponuda magneta

Suveniri su širok pojam i prodaje se zaista svašta pod njih, a za nas su suveniri predmet koji sadrži neko obilježje mjesta koje smo posjetili. No, u nekim suvenirnicama mogu se naći razni drugi proizvodi poput igračaka, torbi, obuće i odjeće - bez ikakvih obilježja. 

I u suvenirnicama po Zagrebu i po onima u Crikvenici primijetili smo da je najveća ponuda suvenira u obliku magneta. Vjerojatno se najviše prodaju jer su mali i zgodni za spakirati i ponijeti sa sobom. Cijena malih magneta u jednoj suvenirnici u Crikvenici bila je 2 eura, u drugoj 3 eura, a u trećoj 3.50 eura, a sve su u istoj ulici. 

Možda da smo još koju obišli, našli bismo sigurno i po 4 ili 5 eura. Nismo primijetili neku značajnu razliku između njih, svi su bili sličnog stila i slične veličine. 

U jednoj suvenirnici u Crikvenici naišli smo i na suvenire u obliku brodića. Oni su koštali između 5 i 7 eura, ovisno o veličini i koliko su bogato bili ukrašeni. U istoj toj suvenirnici prodavale su se i školjke i morske zvijezde po cijeni od 3 do 13 eura. 

Naišli smo i na suvenire u obliku vrećica lavande ili predmeta s lavandom, šalica, ukrasnih tanjura, žlica za odlaganje, ali i pića, maslinovog ulja i sl. Zatim kreme, razni poklon setovi i sl. Sve to je skuplje od samih magneta koje smo mi odlučili kupiti za poklon.

U Zagrebu je ponuda suvenira slična, isto se najviše u izlozima i ispred trgovina ističu suveniri u obliku magneta. No i tu se da naći drugačijih suvenira u obliku licitarskih srca, torbi, pića, malih slika, kapa, torbi, poklon setova, tanjura i sl. Obilježja su ili zagrebačka ili Hrvatska, poput grba ili zastave. Cijena malih magneta u jednoj od zagrebačkih suvenirnica bila je 3 eura. 

Kupujete li suvenire kada putujete? Odgovorite nam u anketi. 

Pročitajte više