Temu i Shein svaki dan šalju oko 88 Boeing 777 teretnih aviona napunjenih do vrha

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DO prije devet mjeseci Niall van de Wouw, koji prati avionske teretne pošiljke diljem svijeta za tvrtku za logističku analitiku Xeneta, nije čuo za Temu. No, kineska stranica za e-trgovinu, zajedno s brzorastućim konkurentom Sheinom, preko noći je postala toliko popularna među američkim potrošačima da je izazvala nagli porast cijene brze avionske dostave iz Kine, stvarajući pritisak koji mijenja globalne trgovačke rute i zbog kojeg industrija teretnog prijevoza zrakoplovima jedva drži korak.

"Prošle godine ovakvo nešto nitko nije očekivao. Njihove količine mogle bi postati istovjetne kapacitetima najvećih špeditera na svijetu. Njihovi volumeni su nevjerojatni", rekao je Van de Wouw za Forbes.

U to vrijeme kompanija je bila stara samo godinu i pol. "Ovo je vrlo neobično. Ne mogu se sjetiti druge dvije tvrtke koje stvaraju toliku potražnju. Ovaj eksponencijalni rast je zastrašujuć", govori Van de Wouw.

Temu uglavnom prodaje odjeću i kućanske potrepštine, a Shein je svoj brend izgradio na brzoj modi i od tada se proširio na elektroniku i kuhinjske potrepštine. Razlikuju se od ostalih trgovina po tome što prodaju artikle koje proizvode izravno bezimene kineske tvrtke, umjesto da prodaju američke brendove koji se proizvode u inozemstvu.

Njihove niske cijele proizlaze iz odluke da isporučuju izravno iz Kine od spomenutih proizvođača, umjesto da rade s poznatim američkim brendovima koji nameću veće troškove, cijene i kvalitetu.

Dvije kineske kompanije postale su toliko poznate da je tijekom finala sezone Saturday Night Livea 18. svibnja emisija ismijavala izmišljenu tvrtku pod nazivom Xiemu.

Temu i Shein zajedno šalju oko 9000 tona tereta diljem svijeta svaki dan

Kako bi kupcima dostavile svoje proizvode u razumnom roku, obje se kompanije uvelike oslanjaju na zračni prijevoz. Temu i Shein zajedno šalju oko 9000 tona tereta diljem svijeta svaki dan ili otprilike 88 Boeing 777 teretnih aviona napunjenih do vrha, prema istraživanju Cargo Facts Consultinga iz veljače. To je usporedivo s Amazonovom Prime Air flotom, koja ima 86 zrakoplova.

To je podiglo cijene na gotovo neviđene razine. Prema posljednjim podacima Xenete, prosječna cijena prijevoza zračnog tereta u svibnju iz južne Kine u SAD iznosi oko 4.75 dolara po kilogramu, što je najviše od kraja prošle godine, kada je cijena bila viša zbog potražnje u predblagdansko vrijeme. To je više nego dvostruko u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, kada je cijena iznosila 2.32 dolara po kilogramu.

Cijene su još uvijek niže od vrhunaca 2020. i 2021. godine, kada je prijevoz stajao 10 do 12 dolara po kilogramu. Ali te su razine bile posljedica pandemije, koja je stvorila manjkove u otpremi i opskrbnom lancu diljem svijeta. Analitičari kažu da je sadašnji porast uvelike posljedica samo dviju kompanija: Temua i Sheina.

"Neusporedivo s bilo čim što smo dosad vidjeli"

Kako bi održale korak, neke logističke i zrakoplovne tvrtke čak su počele dodavati više letova. Na primjer, američka tvrtka za zračni prijevoz tereta Atlas Air najavila je početkom proljeća da će uskoro pustiti u promet drugi avion za zračni prijevoz tereta u suradnji s YunExpressom, kineskom dostavnom tvrtkom.

Korean Air je početkom svibnja izvijestio da je ostvario prihod od 2.8 milijardi dolara tijekom prvog kvartala 2024. godine, navodeći veliku potražnju za prijevozom tereta, što je povećanje od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Zrakoplovna kompanija dodala je da će tijekom drugog tromjesečja "kapitalizirati rastuću potražnju e-trgovine iz Kine jačanjem partnerstava s klijentima i raspodjelom kapaciteta na ključnim rutama".

"Shein i Temu iskazuju stalnu glad za zračnim prijevozom tereta, što je neusporedivo s bilo čim što smo dosad vidjeli", rekao je Wenwen Zhang, analitičar zračnog prijevoza tereta iz Xenete.

Procvat je čak utjecao na globalne rute. Temu je otvorio nove pomorske i zračne rute preko Tajvana, Japana i Koreje u SAD, mijenjajući tradicionalne trgovinske obrasce, prema izvješću tajvanske brodarske tvrtke Dimerco: "Slijedom toga, vozarine s ovih alternativnih ruta sada premašuju one iz kontinentalne Kine - što je neuobičajena pojava."

Prošlog ponedjeljka kineska vlada također je najavila novu rutu zračnog prijevoza tereta između južnog kineskog grada Zhengzhoua i Dallasa i Atlante, koja je prvenstveno namijenjena prekograničnim pošiljkama e-trgovine.

Slanje tereta zračnim putem znatno je brže i skuplje od pomorskog transporta, koji može prevesti mnogo veću količinu robe, iako sporijim tempom. Većina svjetske robe otprema se morem te se obično samo predmeti visoke vrijednosti i oni koji hitno trebaju stići na odredište šalju zrakoplovima.

Tu je i ekološki trošak. Prema Freightosu, online usluzi za rezervaciju tereta, teretni brodovi stvaraju otprilike 10 do 40 grama ugljikova dioksida po kilometru prijevoza metričke tone, daleko manje od zračnog prijevoza, koji emitira oko 500 grama po kilometru.

"Zbog poslovnog modela moraju odmah poslati svu tu robu"

Zasad Shein i Temu nude besplatnu dostavu za narudžbe veće od određene vrijednosti, naizgled voljni apsorbirati veće troškove za ubrzani rast u SAD-u.

"Temu i Shein oslanjaju se na zračni prijevoz jer je njihov poslovni model ultrabrza moda i moraju odmah poslati svu tu robu. Nema drugog načina nego osloniti se na zračni prijevoz", rekao je za Forbes Guillermo Ochovo, direktor Cargo Facts Consultinga.

Ali to bi se moglo promijeniti u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju jer kompanije traže načine za smanjenje troškova nakon što su se etablirale kao platforme za e-trgovinu. Trenutačno im nedostaje pomorska i zemaljska domaća logistička mreža usporediva s Amazonom ili Walmartom, ali obje su kompanije polako počele širiti svoje djelovanje unutar Sjedinjenih Američkih Država i Meksika. Shein sada ima dva distribucijska centra u Indiani i Kaliforniji, a Temu je nedavno počeo surađivati s kineskim prodavačima koji se već nalaze u SAD-u.

Visoki troškovi zračnog prijevoza djelomično proizlaze iz uglavnom praznih zrakoplova koji se moraju vratiti iz SAD-a u Kinu: prijevoz u tom smjeru košta možda petinu cijene prijevoza iz Kine u SAD, objasnio je Van de Wouw. "Imate pun avion za SAD i prazan na povratku."

Velika reklamna ofenziva na televizijama u SAD-u potaknula je rast Temua, uključujući oglase tijekom Super Bowla 2023. i 2024. koji su poticali Amerikance da "kupuju poput milijardera". Podaci koje je u travnju objavio YouGov pokazuju da su gotovo svi anketirani Amerikanci čuli za Temu.

Matična kompanija Temua objavila rekordnu godišnju dobit

Njegova matična kompanija PDD Holdings, koja također posjeduje ogromnu sestrinsku internetsku trgovačku web stranicu Pinduoduo, koja posluje samo u Kini, vrijedi više od 167 milijardi dolara. PDD Holdings tehnički se nalazi na Kajmanskim otocima. Kompanija ima preko 17.000 zaposlenika diljem svijeta, prema posljednjem godišnjem izvješću, od kojih velika većina radi u Kini.

U travnju je PDD Holdings objavio rekordnu godišnju dobit od preko 8.4 milijarde dolara u 2023. godini, što uključuje približno pet milijardi dolara neto prihoda koji se pripisuje drugim podružnicama PDD Holdingsa, što uključuje i Temu.

To je gotovo dvostruko više od 3.4 milijarde dolara dobiti koju je donio kineski ogranak kompanije. Shein je, prema CNBC-ju, procijenjen na 66 milijardi dolara i brzo zadire u područje američkih modnih marki poput Gapa i Macy'sa. Kompanija u privatnom vlasništvu također je rasla nevjerojatno brzo, popevši se s približno 2.5 milijardi dolara prihoda u 2019. na 48 milijardi dolara ove godine.

Obje kompanije, koje će ove godine vjerojatno premašiti prihode od 90 milijardi dolara, očekuju rekordnu blagdansku sezonu - a prijevoznici su već zabrinuti.

"Činjenica da govorimo o ovakvom tržištu ovako rano u godini navodi mnoge ljude na razmišljanje o tome koliko će izazovan biti četvrti kvartal. Ako smo sada, početkom svibnja, u ovakvoj situaciji, zamislite što će biti u rujnu, listopadu, studenom i prosincu", rekao je Brian Bourke, glavni komercijalni direktor SEKO Logisticsa.

Pročitajte više