Luksuzne trgovine su pune neprodanih komada

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAKON što je luksuzno tržište uživalo u porastu impulzivne kupnje potaknute pandemijom covida, sada se situacija mijenja - na gore. U 2022. prodaja u cijelom sektoru porasla je za 15%, prema procjenama Bain & Companyja. Ali kupci u SAD-u stegli su remen krajem prošle godine, a Europljani su ih slijedili ovog ljeta. Ni Kinezi ne troše onoliko koliko su se brendovi nadali otkako su u siječnju ukinuta ograničenja vezana uz covid.

MyTheresa, trgovina koja prodaje dizajnersku robu, rekla je za Wall Street Journal da tvrtka doživljava "najgore tržišne uvjete od 2008." te da je do kraja posljednjeg tromjesečja imala 44% više zaliha nego godinu dana ranije. Prema The Wall Street Journalu, očekuje se da će stopa rasta industrije 2023. biti otprilike upola manja od one koja je zabilježena 2022. godine.

>> Rolex, Omega, Patek Philippe: Pomama za luksuznim satovima je završila

Ova vijest uslijedila je nakon prošlomjesečnog izvješća Forbesa, koje je predvidjelo silazni trend za industriju, citirajući analizu RBC Capital Marketsa koja je okrivila inflaciju, neodržive trendove rasta i cijene izvan dosega potencijalnih kupaca kao razloge mogućeg pada.

Viškovi zaliha kojih se ne mogu riješiti

Posljedični, internetski prodavači - kao što je MyTheresa - i neovisni butici ostali su s viškom zaliha kojih se ne mogu riješiti. S druge strane, imidž luksuznih marki ne dopušta (pre)velike popuste ni povoljne cijene. Primarno im je da zaštite svoju reputaciju ekskluzivnosti. 

Dok Prada i Gucci više ne nude snižene artikle u svojim buticima, Burberry je čak otkupio svoje proizvode iz robnih kuća koje bi mogle doći u iskušenje da snize cijene njihovih komada. Prema The Journalu, veliki prodavači, poput Saks Fifth Avenuea, mogu sniziti cijene i do 60%.

Upravo zbog toga pojedine modne kuće održavaju koncesije unutar robnih kuća kojima onda i upravljaju i tako mogu nastaviti kontrolirati cijene. Nekada su robne marke čak pribjegavale spaljivanju svojih neprodanih proizvoda kako bi održale faktor oskudnosti i ekskluzivnosti.

Pod pritiskom eko ​skupina i europskih regulatornih agencija, Burberry je 2018. postao jedna od prvih marki koje su javno obećale da će zaustaviti uništavanje robe, dok su ranije ove godine EU zemlje izglasale zabranu spaljivanja modnog otpada. 

Nakon tako stroge kontrole sniženja i zadržavanja imidža ekskluzivnosti, postavlja se pitanje - što tvrtke rade s previše inventara? Outleti su sve popularnija opcija. Danas se preko njih prodaje 13% ukupne luksuzne robe po vrijednosti, prema procjenama Baina. Prije deset godina samo 5% je prodavano po nižoj cijeni na ovaj način.

No outleti nisu nužno mjesta gdje će kupci dobiti najniže cijene. Value Retail, koji upravlja lancem Bicester Collection koji ima prodajna mjesta diljem Europe i Kine, zahtijeva da robne marke ponude prosječno 35% popusta kako bi osigurale mjesto u maloprodajnim "selima". Međutim, nemaju obvezu rezati više od toga.

Preprodavači kupuju luksuznu robu, ali marke to pokušavaju prekinuti

Mreža neslužbenih preprodavača također kupuje luksuznu robu - ponekad na kraju sezone kada su nezavisni butici nestrpljivi da se riješe viškova - od trgovaca kako bi je prodali po niskoj cijeni, što je trend koji su marke pokušale ugušiti. Robne marke pokušavaju iskorijeniti tu praksu određujući u veleprodajnim ugovorima da trgovci na malo ne mogu prodavati svoju robu preprodavačima.

"Nisu sretni zbog toga, jer ih onda vlastiti inventar progoni uz veliki popust", rekao je za The Journal Luca Solca, analitičar luksuza u Bernsteinu. Međutim, jedan trgovac rekao je da su preprodavače nedavno izravno kontaktirali brendovi s ponudama za višak zaliha.

Industrija luksuza je proteklih godina napravila izvrstan posao eliminiranja lovaca na niske cijene. No ako trgovine počnu doživljavati pad prodaje i gomilanje zaliha, postat će teže pridržavati se te strategije.

Pročitajte više