Mattel izbacio Barbie lutku s Downovim sindromom

Foto: corporate.mattel.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MATTEL je ovog tjedna najavio dodavanje lutke Barbie s Downovim sindromom u liniju tih popularnih dječjih igračaka. Stvorena je kako bi još više djece moglo vidjeti sebe u Barbie, tako da igračka odražava svijet oko sebe. Barbie lutka s Downovim sindromom trebala bi nadahnuti svu djecu da kroz igru ​​pričaju više priča.

"Kao najraznovrsnija linija lutaka na tržištu, Barbie igra važnu ulogu u djetetovim ranim iskustvima, a mi smo posvećeni tome da kroz igru ​​damo svoj dio u borbi protiv društvene stigme", rekla je Lisa McKnight, izvršna potpredsjednica i globalna voditeljica Barbie & lutke pri Mattelu.

Cilj im je omogućiti djeci da vide sebe u Barbie, ali i potaknuti djecu da se igraju lutkama koje ne sliče na njih. "Igra lutkama izvan djetetova vlastitog proživljenog iskustva može poučiti razumijevanju i izgraditi veći osjećaj empatije, što dovodi do svijeta koji je inkluzivniji", istaknuli su.

Dječja rana iskustva pomažu u oblikovanju njihovih misli 

Kako bi osigurala da lutka točno predstavlja osobu s Downovim sindromom, Mattel je blisko surađivao s Nacionalnim društvom za Downov sindrom (NDSS). Smjernice NDSS-a i iskustva iz stvarnog svijeta pratili su proces dizajna od početka do kraja, uključujući skulpturu lutke, odjeću, dodatke i pakiranje.

"Ovo puno znači za našu zajednicu, koja se prvi put može igrati lutkom Barbie koja izgleda poput njih. Ova Barbie služi kao podsjetnik da nikad ne smijemo podcijeniti moć predstavljanja. To je velik korak naprijed za uključivost", rekla je Kandi Pickard, predsjednica i izvršna direktorica NDSS-a. 

Dječja rana iskustva pomažu u oblikovanju njihovih misli i percepcija - a Barbie može igrati važnu ulogu u tom procesu. Barbie s Downovim sindromom dostupna je za sada u ograničenim količinama online u američkoj Mattel trgovini i na Amazonu. Na službenoj stranici ističu da će biti dostupna i u većim trgovinama ovog ljeta i jeseni. Cijena joj je 10.99 dolara (9.88 eura).

Pročitajte više