Ne bacajte stari mobitel. Prenamijenite ga

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MNOGI svoj mobitel mijenjaju jako često samo zato što je na tržištu dostupan novi, zanimljiviji model ili im je pak tek dosadio stari. Neki će nakon toga svoj stari mobitel prodati, neki ostaviti u kutiji za rezervu, a neki će ga baciti. Ovo zadnje je svakako najmanje održiva opcija. Vaš stari mobitel može biti vrlo koristan, a može u potpunosti zamijeniti neke uređaje na koje biste bezveze bacili novac.

Kućna sigurnosna kamera

Nema potrebe da kupujete sigurnosnu kameru ako imate mobitel viška. Na svoj stari i novi mobitel preuzmite neku od brojnih aplikacija za sigurnost, a stari mobitel zatim postavite tamo gdje biste inače koristili kameru. Samo pripazite da uređaj ima pristup napajanju. Novi će vam mobitel služiti za gledanje onoga što se događa tamo gdje ste postavili stari mobitel, odnosno improviziranu kameru.

Dajte ga djeci

Ako još uvijek niste spremni djetetu kupiti telefon, dajte im svoj stari uređaj. Ne trebate ga povezati na internet niti čak umetnuti SIM-karticu. Mnoge aplikacije, poput kamere, rade i bez toga. Uz pomoć starog uređaja dijete možete polako uhodavati u pametno korištenje mobitela i učiti ga mjerama opreza pri korištenju.

Mobitel kao igraća konzola

Volite mobilne igrice? Svoj stari mobitel rezervirajte za njih, piše PC Mag. Sve što vam je potrebno su puna baterija i povezanost s internetom. Također, Xbox Cloud Gaming omogućuje vam streamanje igara s Xbox Game Passa na vaš telefon, a PC igrači mogu koristiti Steam Link za igranje putem interneta.

Uređaj za video chat

Ako puno komunicirate putem video-aplikacija kao što su Zoom, Meet ili Teams, vaš stari mobitel može poslužiti kao sučelje za videopozive. Ovo je pogotovo korisno ako niste jedini u kućanstvu koji često obavljaju videopozive.

Bežična web kamera

Ako nemate web kameru za stolno računalo ili kamera vašeg laptopa nije u dobrom stanju, vaš stari mobitel će uz odgovarajuću aplikaciju postati web kamera koju ćete bežično povezati s računalom. Trebate samo preuzeti aplikaciju na telefon i računalo, a zatim povezati dva uređaja. Ovo je puno jeftinija mogućnost od kupnje nove kamere.

Iskoristite ga kao budilicu

Ako ste razmišljali o tome da nabavite posebnu budilicu, a imate mobitel koji ne koristite, neka on bude vaša budilica. Već znate da budilice na mobitelu imaju sve mogućnosti koje su vam potrebne. Deinstalirajte sve aplikacije koje možete da vam vaša nova budilica ne bude distrakcija prije spavanja i to je to.

Rezervni daljinski za pametni TV

Ako posjedujete pametni TV, vrlo vjerojatno je došao s vlastitim daljinskim upravljačem. No, svi smo barem jednom doživjeli da ga ne možemo pronaći baš kad nešto hitno moramo stišati ili promijeniti program. Tu vam može pomoći vaš stari mobitel. Preuzmite aplikaciju koja se spaja s vašim pametnim TV-om, povežite se na svoj račun i to je to.

A kad smo kod TV-a, stari mobitel možete koristiti i za streamanje sadržaja s mobitela.

Pročitajte više