Od catwalka do selfija: Kako moda i ljepota utječu na samopouzdanje mladih

U svijetu gdje je svaki Instagram post kao naslovnica časopisa, a filteri pretvaraju stvarnost u sjajne, besprijekorne scene, lako je zaboraviti što je ispod površine. Moda i ljepota postali su više od samo odjeće koju nosimo i šminke koju stavljamo; oni su postali mjerilo vrijednosti u očima mnogih mladih. Ali kakav je stvarni utjecaj industrije ljepote i mode na samopouzdanje mladih? 

 

Svijetla strana Mjeseca: Moda kao izraz sebe

 

Započnimo s dobrim vijestima. Moda može biti fantastičan način za izražavanje osobnosti i kreativnosti. Odabir što nositi, kombiniranje boja i uzoraka, pa čak i odlučivanje o tome kako stilizirati kosu ili šminku, sve su to načini da pokažemo tko smo. Kada mladi pronađu stil koji odgovara njihovom pravom ja, to može imati izuzetno pozitivan učinak na samopouzdanje. "Kada se obučem u nešto što stvarno volim, osjećam se kao najjača verzija sebe," kaže Mia (24).

 

Tamna strana Mjeseca: Pritisak za 'savršenstvom'

 

No, tu dolazi i druga strana medalje. Stalna bombardiranja idealiziranim slikama tijela i lica, često nerealističnima i obrađenima, mogu stvoriti nerealna očekivanja. Mladi ljudi, koji su još uvijek u procesu formiranja vlastite slike o sebi, mogu se osjećati manje vrijednima ako ne odgovaraju tim standardima. "Ponekad se osjećam loše kada vidim sve te savršene ljude online," priznaje Jurica (22). "Znam da je većina toga filtrirano, ali teško je ne uspoređivati se."

 

Ljepota dolazi iznutra... ali i izvana?

 

Dok stara izreka kaže da prava ljepota dolazi iznutra, u današnjem vizualno orijentiranom društvu, vanjski izgled igra veliku ulogu u tome kako se osjećamo iznutra. Nije riječ samo o tome da budemo prihvaćeni od strane drugih, već i o tome kako prihvaćamo sebe. Edukacija o tome kako mediji i oglašavanje stvaraju nerealne standarde može pomoći mladima da razviju zdraviji odnos prema vlastitom tijelu i samopouzdanju.

 

Re-definiranje standarda

 

Srećom, dolazi nova era – era u kojoj se raznolikost i autentičnost sve više cijene. Brendovi i influenceri koji promiču stvarne tjelesne oblike, različite etničke pripadnosti i prirodne izglede dobivaju na popularnosti. "Volim vidjeti ljude koji izgledaju kao ja na Instagramu ili u reklamama. Čini me sretnijom i sigurnijom u svojoj koži," kaže Petra (22).

 

Odijelo (ne) čini čovjeka, ali...

 

Iako moda i ljepota mogu utjecati na to kako se vidimo i osjećamo, važno je zapamtiti da naša vrijednost kao osobe nije mjerena po tome što nosimo ili kako izgledamo. Biti svjestan toga može pomoći mladima da se nose s pritiscima koji dolaze s tim teritorijem.

 

Više od trenda

 

Na kraju, moda i ljepota trebale bi biti sredstva kroz koja možemo istraživati, izražavati se i, da, ponekad se i igrati. Ali kada postanu izvor stresa, vrijeme je za korak natrag. Mladi bi trebali znati da su dovoljni, s ili bez najnovije modne kombinacije ili savršenog selfieja. Učimo kako prigrliti svoje jedinstvene ja, s modom kao našim saveznikom, a ne sucem.

 

Pročitajte više