Osvojila nas je ova stolica koju viđamo u modernim interijerima. Našli smo slične

Foto: Shutterstock/najmjestaj.hr/zara.com/marnic.hr/etsy.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO STE ikada listali bilo koji časopis o interijerima, gledali moderne interijere na Pinterestu ili internetskim stranicama posvećenim njima, zasigurno ste vidjeli i ove ikonične konferencijske stolice. Radi se o stolici modernog dizajna koju je osmislio švicarsko-francuski dizajner namještaja Pierre Jeanneret.

Stolica od tikovine ga je proslavila, a dizajnirao ju je u Chandigarhu u Indiji. Pierre Jeanneret imao je velik utjecaj na modernu arhitekturu i dizajn. Rođen je u Ženevi 1896. godine gdje je studirao arhitekturu na École des Beaux-Arts prije nego što se preselio u Pariz 1922. godine, piše Curated Interior. 

Zatim je radio kao crtač za Le Corbusiera prije nego što je postao partner u njegovoj arhitektonskoj tvrtki. Projektirao je nekoliko kultnih modernističkih zgrada, uključujući Unité d’Habitation u Marseilleu, Shodhan House u Ahmedabadu i Chandigarh Assembly u Indiji.

Stolica od tikovine s nogama u obliku slova V

Njegovi dizajni namještaja, često stvoreni u suradnji s Le Corbusierom, također su kultni i naširoko su kopirani i reproducirani. Zapamćen je po modernističkoj estetici dizajna i upotrebi jednostavnih, geometrijskih oblika.

Dok je bio u sjeni svog slavnog rođaka i radnog partnera Charles-Édouarda Jeannereta, nadaleko poznatog kao Le Corbusier, Pierreov rad počeo je dobivati ​​priznanje koje zaslužuje. U 1926. Le Corbusier i Jeanneret objavili su rad "Pet točaka prema novoj arhitekturi" koji je opisao principe koji stoje iza njihovog arhitektonskog pristupa.

Vila Savoye, na periferiji Pariza, Francuska, bila je jedan takav primjer ove estetike. Nakon razdvajanja tijekom Drugog svjetskog rata, rođaci Jeanneret ponovno su se ujedinili 1950. oko projekta dizajna grada Chandigarha u Indiji.

Tijekom tog vremena Jeanneret je proizveo stolicu po kojoj je najpoznatiji: stolica od tikovine s nogama u obliku slova V, sjedalom i naslonom od trske i drvenim naslonima za ruke. Autentična vintage stolica može se kupiti preko stranice 1stDibs (cijena se kreće od tri tisuće eura naviše). Mnogi trgovci nabavili su starije Jeanneretove stolce iz Indije, popravili ih i ponovno stavili na tržište.

Našli smo tri slične opcije inspirirane kultnom Jeanneret stolicom, koje kombiniraju ratan i drvo. Osim njih, našli smo i jednu opciju bez ratana, s tkaninom. 

Stolica Springfield 257, 154 € (1160.31 kn)

Ova je slična kultnoj Jeanneret stolici, a izrađena je od svijetlog drveta sa sjedištem i gornjim dijelom od ratana. Osim toga, ima i rukonaslone. 

Stolica od ratana za blagovaonicu, 229.13 € (1726.38 kn)

Blagovaonska stolica izrađena je od prirodnih materijala kao što su ratan i drvo. Dizajn stolca inspiriran je stilovima iz sredine stoljeća i vintage stilovima, ali sa suvremenim zaokretom.

Sklopivi drveni stolac s ratanom, 119 € (896.61 kn)

Ova je sličnog stila, izrađena je od jasenova drva sa sjedalom od pletenog ratana i pomičnim naslonom. No nema rukonaslone, ali se može sklopiti pa je zgodna za manje prostore i korištenje po potrebi.  

Ramsey Armchair Full, 293 € (2208 kn)

Ako pak niste ljubitelj ratana zbog njegove osjetljivosti, ali vam se sviđaju ovakve stolice, možda će vam se svidjeti ova opcija. Vanjski okvir joj je gotovo identičan Pierre Jeanneret konferencijskoj stolici, jedino ima na naslonu i sjedištu materijal. Može se birati boja drveta i tkanina. 

Pročitajte više