Ova biljka službeni je hit 2024.

Foto: Pexels

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BUDUĆI da je apsolutno sve podložno trendovima, ni biljke nisu iznimka. Isto kao što se biraju hit boje za nadolazeću godinu, biraju se i biljke. Tako je trendi biljka za 2024. zmajevac ili dracena, biljka koja potječe iz jugoistočne Afrike, a lako se prilagođava drugačijim uvjetima.

Dracena će se uklopiti u svaki prostor

"Ova otporna biljka uživa u prostorima s direktnim svjetlom, kao i s indirektnim slabijim svjetlom, što znači da je izvrsna za svaki prostor", kažu u easyplant u svojem izvještaju o trendovima. "Tamno zeleno četvrtasto lišće daje teksturu kakvu ćemo sve više viđati ove godine, ali i kasnije."

Ipak, pazite da svoju dracenu ne ostavljate u neposrednoj blizini radijatora, grijalice ili klima-uređaja, barem ne dugo. Naime, ako su uvjeti za biljku previše suhi, lišće će pasti, što svakako želite izbjeći.

Kako dracena ne traži puno vode, dovoljno ju je zalijevati svakih 10 do 14 dana što će dopustiti zemlji da se osuši između zalijevanja. Pazite da ga postavite u teglu s rupama za odvodnju. Tijekom zime i jeseni, slobodno je malo rjeđe zalijevajte nego na proljeće i ljeto. Gnojite je mjesečno tijekom proljeća i ljeta, savjetuje Apartment Therapy.

Dracena je osjetljiva na višak soli i fluorida te će reagirati žutilom vrhova. Ako se to ipak dogodi, pokušajte temeljito ispirati zemlju, a nakon toga biljku zalijevati kišnicom ili destiliranom vodom.

Imajte na umu da ova biljka može biti otrovna za kućne ljubimce, stoga dobro pripazite da vaša mačka ili pas ne grickaju ili jedu listove ove biljke. Ako posumnjate na trovanje, ljubimca obavezno odvedite u veterinarsku ambulantu. Dobra vijest je da trovanje najčešće nije kobno. Djeca također mogu biti osjetljiva na sokove ove biljke, stoga ih držite podalje.

Dracena u tegli, Djardin, od 5.97 eura
Dracena, 20 cm, Vrtni centar Iva, 28 eura

Pročitajte više