Ova igračka ponovno je hit. Jeste se igrali s njom?

Foto: Shutterstock/sve.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BARBIE, legendarna lutka koja je već desetljećima omiljena igračka djevojčica diljem svijeta, ponovno je u središtu pažnje. Film Barbie režiserke Grete Gerwig potaknuo je interes za ovu ikonsku figuricu, a Barbie je ponovo postala apsolutni hit u svijetu popularne kulture.

Filmska groznica oko Barbie predviđa spektakularan rast u industriji lutaka, koji će do 2027. godine dosegnuti procijenjenih 14 milijardi dolara, prema najnovijem istraživanju Euromonitor International. 

Loo Wee Teck, voditelj odjela za igračke i igre u Euromonitor Internationalu, rekao je da će film potaknuti globalno zanimanje za Barbie i lutke.

"Nakon loše 2022. godine, kada je prodaja lutaka bila pod negativnim utjecajem zbog visokih cijena usred gospodarske neizvjesnosti, vlasnik Mattel očekuje snažnu 2023. godinu kao rezultat Barbie filma i ponovnog lansiranja lutaka Monster High, nove Disneyjeve princeze i Frozen igračaka", rekao je Wee Teck.

"Mattel je dosljedno osvježavao svoju liniju Barbie u skladu s promjenom u stavovima potrošača i lansirao nove figure s različitim etničkim pripadnostima i širim rasponom tipova tijela. Mattelov rast pokreću i odrasli koji kupuju igračke iz djetinjstva poput Barbie. Tvrtka je krenula u videoigre i digitalni sadržaj. To je pomoglo Mattelu da ostvari dodatne prihode od digitalnog sadržaja i poveća prodaju svojih fizičkih igračaka", nadodao je.

Kupnja lutaka porasla je tijekom pandemije

Očekuje se da će dugoočekivani film povećati prodaju lutaka i dodataka za golemih 16% u 2026. u usporedbi s prodajom u 2022. Kupnja lutaka porasla je tijekom pandemije prije nego što je prošle godine pala.

Objavljivanje filma također je izazvalo pomutnju u modnom svijetu trendom poznatim kao Barbiecore. Ovaj trend obuhvaća ugrađivanje nijansi ružičaste u kolekcije poznatih modnih brendova.

"Barbiecore trend u modi započeo je prošle godine kolekcijom Balmain x Barbie, ali 2023. puno je više brendova prihvatilo bogate jarko ružičaste nijanse od kolekcija Valentino do H&M-a", rekla je Marguerite Le Rolland, voditelj odjela za odjeću i obuću Euromonitor Internationala.

Barbie je osvojila srca milijuna obožavatelja diljem svijeta svojom raznolikošću i kreativnim setovima. U nastavku smo izdvojili nekoliko popularnijih Barbie setova koji su postali hitovi među djecom i kolekcionarima.

Barbie set za sladoled, cijena je 38.99 € (293.78 kn)

Set uključuje Barbie lutku koja nosi haljinu s printom sladoleda i prugastu pregaču, namještaj za slastičarnicu i dodatke.

Barbie balerina, cijena je 17.67 € (133.14 kn)

Ova Barbie balerina nosi prsluk s detaljima i tutu koja se može mijenjati. Set uključuje lutku, tutu koja se može skinuti i tijaru.

Barbie modni ormar s lutkom i dodacima, cijena je 57.99 € (436.93 kn)

Barbie ormar jednostavno se nosi pomoću ručke za nošenje, a dolazi s odjećom i modnim dodacima za stvaranje mnogobrojnih priča.

Barbie Malibu set za kampiranje, cijena je 37.16 € (279.99 kn)

Djeca mogu ponijeti svoju Malibu barbiku na posebno kampiranje zajedno s njenim kućnim ljubimcem i s više od 10 dodataka na temu kampiranja. 

Barbie učiteljica s dodacima, cijena je 29.99 € (225.96 kn)

Naučite zemljopis uz pomoć globusa ili istražite biologiju uz pomoć mikroskopa ili pak napravite pokus. Zatim sve to zabilježite, proučite i ocijenite pomoću ploče, knjige i prijenosnog računala.

Pročitajte više