Ove greške vlasnici minimalističkih kuhinja često rade

Foto: ikea.com/hm.com/sinsay.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MINIMALIZAM je već godinama popularan u uređenju doma, a nije zaobišao ni kuhinje. Mnogi vole minimalizam jer prostor izgleda čisto, uredno i funkcionalno. No, ako ambijent nije usklađen i dobro uređen, prostor može izgledati prazno i "sterilno" te se u njemu nećete osjećati ugodno. Evo koje greške vlasnici minimalističkih kuhinja najčešće čine.

Korištenje isključivo neutralnih boja

Kako bi vaša kuhinja bila jednako dobra za razgovor, kao i za kuhanje, trebate prestati izbjegavati boje. Ključ je zadržati ravnotežu i postići da prostor izgleda čisto i moderno, ali da ima dušu, kaže dizajnerica interijera Kate Taylor za Livingetc.

Bež kuhinja se dobro uklapa u minimalistički dizajn, ali trebala bi biti uparena s pravim tonovima i malo boje kako bi ostala vizualno privlačna i ugodna kuhinjska prostorija u svakom pogledu. Nije nužno uključiti svaki trend u kuhinji, već paziti da se sve dobro uklapa.

Neisticanje karaktera

Prostor koji zrači osobnošću ne mora biti suprotnost minimalizmu. Karakter možete pokazati i u minimalističkim prostorima bez puno dekoracija, no potrebno ga je dodati putem samog kuhinjskog prostora.

"'Minimalistička kuhinja ne mora biti hladna i bezosjećajna", kaže David Thompson, osnivač tvrtke Assembledge+. "Bogati, prirodni materijali stvaraju dubinu karaktera i toplinu koja nadmašuje tek površinski šarm. Jedinstvene drvene teksture, dinamični prirodni kamen i elegantne armature mogu podići kuhinju."

Izostavljanje umjetnosti i dodataka

I u minimalističkim prostorima, radne površine i zidovi trebaju biti ukrašeni. Umjetnost ne bi trebala biti "zadnja rupa na svirali". Ukrasi od prirodnih materijala poput drva lako će dodati karakter i toplinu vašoj kuhinji uz zadržavanje minimalističkog izgleda koji neće izgledati dosadno i bez duše.

Uključivanje jedne ili dvije biljke u prostor može dati toplinu prostoru, kao i pametno pozicioniran kuhinjski tepih ili zanimljiva rasvjeta.

Stropna rasvjeta, IKEA, 79.50 eura
Tegla za biljku, H&M, 24.99 eura

Zanemarivanje prostora za skladištenje 

Mnogi skladištenje gledaju isključivo kao na funkciju te zaboravljaju kako i prostor za skladištenje može izgledati dobro. Nemojte samo nasumično nabacati stvari bilo gdje, iskoristite lijepe košare, kutije i limenke za skladištenje. Lako ćete učiniti kuhinju zanimljivom.

Drvena kutija za pohranu, Sinsay, 6.99 eura
Staklenka s drvenim poklopcem, H&M, 9.99 eura

Korištenje manje komada bez dubine i oblika

"S minimalizmom, iako je cilj pristupiti svakom prostoru s mentalitetom 'manje je više', komadi koje uključite trebaju dodati teksturu i dubinu prostoru", pojasnila je Victoria Holly, osnivačica i glavna dizajnerica tvrtke Victoria Holly Interiors.

Nije isto je li prostor prazan ili minimalistički. Neki zaborave da je izbacivanjem predmeta iz prostora lako učiniti ga praznim i dosadnim. Ako imate malo stvari u nekom prostoru, one bi trebale biti zanimljive.

Pročitajte više