Ove stvari minimalisti nikad ne drže u spavaćoj sobi

Foto: amazon.de/zarahome.com/emmezeta.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MNOGI minimalizam povezuju s bijelom i bež bojom, zidovima ukrašenim jednostavnim umjetničkim djelima i prostorima gotovo bez dekoracija. To može biti točno, no može biti i daleko od istine. I dok će nečiji minimalistički prostor doista sadržavati minimalnu količinu namještaja i stvari, neki svoj minimalizam izražavaju drugačije i u svojem su prostoru minimalizirali nered kako bi stvorili prostor ugodan za život. Evo što minimalisti nikad nemaju u spavaćoj sobi.

Više setova posteljine

Naravno da je normalno imati nekoliko setova posteljine zbog izmjene godišnjih doba, a i zbog higijene, no spavaća soba pretrpana tkaninama neće djelovati umirujuće. Minimalisti vole imati dva-tri kompleta posteljine koju lako mogu pospremiti dok se ne koristi. Posteljinu će držati u ladicama ispod kreveta ili u ormaru.

Vidljivi i neorganizirani kabeli

Amanda Wiss, osnivačica tvrtke za uređenje domova Urban Staging i tvrtke za organizaciju doma Urban Clarity, rekla je za Livingetc kako puno kabela u spavaćoj sobi stvara veliki kaos u prostoru i u umu, stoga savjetuje da ih dobro organizirate i smjestite na jedno mjesto: "Iskoristite kutije za organizaciju kabela kako biste sakrili vizualni nered."

Kutija za organizaciju kabela, Amazon, 12.99 eura

Suvišni ukrasi

Prilikom biranja ukrasa dobro se zapitajte što biste napravili da tog ukrasa nema. Je li nezamjenjiv iz emocionalnih razloga, je li toliko lijep da biste ga kupili opet ili je jednostavno tu jer ste ga tog trenutka htjeli? Uređujte ovisno o odgovoru. U minimalističkim sobama nećete pronaći ukrase koji nisu funkcionalni osim ako doista ne izazivaju pozitivnu emocionalnu reakciju.

Vlasnici minimalističkih domova ukrase koriste kako bi postigli radost, a ne kako bi samo izložili proizvode koji lijepo izgledaju, ali nemaju nikakvu drugu svrhu. 

Previše namještaja

Sve sobe imaju neku vrstu namještaja, ali vrsta namještaja koju stavljate u svoju spavaću sobu može značajno utjecati na vaše raspoloženje prije spavanja. Chelsea Thomas iz Neat Methoda savjetuje da iz spavaće sobe izbacite radni stol i televizor: "Radni stol se koristi za rad. Stavite ga u drugi dio doma, poput ureda ili dnevnog boravka, kako biste imali mir u spavaćoj sobi."

Savjetuje da izbacite televizor i druge elektroničke uređaje zbog plave svjetlosti, ali i zbog vizualnog nereda. Ako želite dodatni namještaj u spavaćoj sobi, Thomas predlaže da uložite u udobne stolice i prigušene lampe za čitanje.

Dodirna lampa, Zara Home, 34.99 eura
Stolna lampa, Emmezeta, 23.99 eura

Pročitajte više