Ove stvari nikad nemojte držati u plastičnim spremnicima

Foto: ikea.com/hm.com/sinsay.com/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PLASTIČNE kutije najlakši su način pohrane za mnoge jer su lako dostupne i cjenovno povoljne. No, one nisu najodrživije, ali ni pretjerano higijensko rješenje. Iako su za neke stvari sasvim u redu, postoje i one koje nikako ne biste trebali držati u plastičnim posudama.

Osjetljiva odjeća

Pohrana sezonske odjeće odlična je ideja za uštedu prostora, ali plastične kutije nisu najbolja opcija za pohranu odjeće svih vrsta. Ako imate predmete koji su izrađeni od osjetljivog materijala, nemojte ih držati u plastičnim kutijama.

Osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Composed Living Elsa Elbert rekla je za Livingetc: "Osjetljiva odjeća i dodaci od svile, čipke, kašmira ili kože ne bi trebali biti pohranjeni u plastičnim kutijama. Plastika može zadržati vlagu i na kraju uništiti ove predmete. Umjesto plastike, koristite kutiju od prirodnog materijala."

Kartonska kutija, IKEA, 7.99 eura
Drvena kutija, H&M, 34.99 eura

Proizvodi od kože

Kožu treba dobro njegovati. Iako može biti vrlo izdržljiva, želite li biti sigurni da će izdržati test vremena, pohranjujte je u pamučnim navlakama ili vrećama. Koža mora "disati", a plastične kutije mogu zadržavati vlagu koja može dovesti do plijesni.

Platnena vreća, H&M, 29.99 eura

Sušena hrana

Kada je riječ o kuhinji ili ostavi, često pohranjujemo trajnu hranu koja se ne mora odmah konzumirati. No, još jednom, problematična je vlaga. Ben Soreff iz H2H Organizing je rekao: "Određena hrana poput suhe robe ne bi trebala biti čuvana u plastici. Ako je moguće, staklene posude su bolji izbor." Iskoristite stare staklenke za pohranu hrane poput tjestenine i riže.

Staklena posuda, Sinsay, 4.49 eura

Hrana za kućne ljubimce

Ponekad je lakše prebaciti hranu za kućne ljubimce u veliku plastičnu posudu iz koje se može grabiti kad je potrebno. Međutim, plastične posude mogu prenositi otrovne kemikalije kad dođu u kontakt s hranom za kućne ljubimce.

"Hrana za kućne ljubimce obično je masna i s vremenom će početi smrdjeti i ispuštati plinove. Ako je moguće, stavite cijelu vreću u posudu s hermetički zatvorenim poklopcem", rekao je Soreff. Preporučuje metalne ili staklene posude.

Limena posuda, Amazon, 12.95 eura

Važni dokumenti i fotografije

Važni dokumenti ili fotografije definitivno su nešto što trebate pohraniti na najsigurnijem mogućem mjestu, a plastične posude to nisu. Profesionalna organizatorica Shara Kay kaže da "trebate izbjegavati pohranu umjetnosti, fotografija i važnih dokumenata u plastične kutije osim ako plastika nije foto-sigurna i arhivske kvalitete".

Ako nemate pristup takvom nečemu, uložite u moderni ormarić s ladicama i pohranite sve ono važno sa stilom.

Ladičar, IKEA, 70 eura

Pročitajte više