Ovo je bila najpopularnija obuća u 2023., prema StockX-u

Foto: stockx.com/adidas.ae/ugg.com/nike.com/Instagram Crocs

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NA KRAJU godine mnogi brendovi, trgovine, ali i preprodavači vole otkriti koji su proizvodi bili najpopularniji među potrošačima. Tako je Nike otkrio svojih pet najpoželjnijih tenisica u SAD-u u 2023., LYST, tvrtka za modnu tehnologiju i šoping-aplikacija, nedavno je otkrila popularne marke, proizvode i trendove koji su dominirali ovom godinom, a isto je napravio i StockX. 

Ako niste čuli za StockX, radi se o online platformi na kojoj se preprodaju odjeća i obuća, a vjerojatno glavni artikl su tenisice. "Na StockX-u kupci i prodavači mogu davati anonimne ponude za širok izbor obuće, odjeće, elektronike i kolekcionarskih predmeta", stoji na stranici. 

StockX u svom izvješću ističe proizvode koji su oblikovali tržište preprodaje i postavili nove rekorde u 2023., ali također sagledava pojmove koji su se pretraživali za ovu blagdansku sezonu, specifične robne marke, kolaboracije i sl. Izdvajamo ključne naglaske ovog izvješća. 

1. Trkača estetika - Nike Vomero 5, Asics Gel-1130 i New Balance 9060

2023. godinu obilježile su trkaće tenisice koje mnogi nose i za svaki dan. Tenisice koje prednjače u toj kategoriji prema StockX-u su Nike Vomero 5, Asics Gel-1130 i New Balance 9060. StockX ističe da je porast prometa za Nikeice bio 5104%, a za Asics model 1176%, a u odnosu na prošlu godinu. 

Nike Zoom Vomero 5, od 135 eura / ASICS Gel-1130, od 92 eura / New Balance 9060, od 181 eura

"Pretraživanje weba i aplikacija za Nike Vomero poraslo je 1945% u odnosu na prethodnu godinu na StockX-u, dok je pretraživanje za Asics Gel-1130 skočilo za 997%. New Balance 9060 preuzima dizajnerske note od 990, jedne od najpoznatijih tenisica za trčanje ove marke. Njihovo trgovanje je skočilo za 744% u 2023., dok su pretraživanja porasla za više od 1000%", piše StockX. 

Čak 10 milijuna dolara su potrošači u posljednjih 12 mjeseci izdvojili za New Balance 9060 model, a silueta - koja je predstavljena 2022. - brzo je postala jedan od New Balance stilova s ​​najvećim prometom na StockX-u.


2. adidas i retro modeli

Adidas je na dobitku zahvaljujući modelima poput Campusa 00s, Gazella, Sambe i drugim retro stilovima. "Kulturno nasljeđe i bezvremenski dizajn pokazali su se vrijednima za adidas, jer su siluete spomenutih tenisica pogurale marku do dvoznamenkastog rasta na StockX-u 2023.", piše u izvješću. 

Prema izvješću, model Campus 00s je oborio sve rekorde ove godine sa "šesteroznamenkasto postotnim rastom na StockX-u u 2023., a kupci su potrošili više od 8 milijuna dolara na tenisice u samo posljednjih 12 mjeseci."

adidas Campus 00s, od 116 eura / adidas Handball Spezial, od 127 eura / adidas Clarks 8th Street Samba, od 404 eura

Porast prodaje i pretrage u 2023. doživio je i model Handball Spezial. "Ovo slijedi nastavak uspjeha adidasovih Samba i Gazelle silueta. Oba su stila zabilježila troznamenkasti rast trgovine u 2023., nadmašivši rekordnu prodaju u 2022.", ističe StockX. 


3. UGG i meteorski uspon uoči blagdanske sezone

UGG nastavlja dobru prodajnu sezonu, a StockX ističe da se nove boje i željeni stilovi brzo rasprodaju. Posebnu popularnost uživaju Tasman i Tazz papuče brenda. "Pretraživanja za Ugg Tasman i Ugg Tazz porasla su za 2340%, odnosno 1340%. UGG je na korak da postavi novi trgovinski rekord svih vremena u 2023. i ostaje najbrže rastuća robna marka u StockX-ovoj kategoriji obuće", piše u izvješću.

UGG Tazz, od 178 eura / UGG Tasman, od 121 eura

4. Crocs i klasična klompa Mater

Crocs je u listopadu izbacio klompe Mater, slaveći lik iz Pixarovog filma iz 2006. Automobili. Crocs Mater Clog zabilježio je više trgovanja u tjednu od bilo koje druge Crocsove suradnje u povijesti StockX-a, a kupci su potrošili više od 465.000 dolara na klompe od njihovog puštanja u prodaju.

Crocs klompe Mater, od 79 eura

Crocs je također doživio uspjeh s drugim izdanjima inspiriranim likovima ove godine, uključujući Shreka i Hello Kitty. Sve tri suradnje uvrštene su među najuspješnija Crocs izdanja na StockX-u u 2023.


5. Mnogi su na listu želja na StockX-u stavili Jordan 1, Jordan 4 i Nike Dunk

Predstavljena upravo na vrijeme za blagdansku kupovinu, StockX Lista nova je značajka koja korisnicima daje mogućnost sastavljanja popisa proizvoda koje žele podijeliti s obitelji i prijateljima.

Jordan 4 Retro, od 263 eura / Jordan 1 Retro Low OG SP, od 603 eura / Nike Dunk Low Retro, od 98 eura 

U nešto više od mjesec dana korisnici StockX-a napravili su više od 500.000 dodavanja na StockX liste. Prvi podaci pokazuju da su Jordan 4, Jordan 1 i Nike Dunk među najtraženijim tenisicama, dok su hoodice iz linije Fear of God’s Essentials vodeće u kategoriji odjeće.


6. Nove marke odjeće bilježe porast popularnosti

Osnovne marke ulične odjeće, kao što su Fear of God i Supreme, i dalje su među robnim markama odjeće kojima se najviše trguje na StockX-u, ali platforma bilježi ogroman interes za nove sudionike, kao što su Hellstar, Denim Tears i Trapstar.

Hellstar No Guts No Glory hudica, od 343 eura

Tako su pretraživanja za Hellstar porasla za više od 12.000%. Pretrage za Denim Tears porasle su za 535% u odnosu na prethodnu godinu, a brend - koji je 2019. osnovao Tremaine Emory - nedavno je rangiran među prvih pet najbrže rastućih brendova odjeće na StockX-u. Nadalje, pretraživanja londonskog brenda ulične odjeće Trapstar porasla su 199% u odnosu na prethodnu godinu na StockX-u.

Pročitajte više