Dizajnerica interijera razbija mitove o raspremanju prostora

Foto: ikea.com/emmezeta.hr/xxxlesnina.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DECLUTTERING ili raspremanje prostora uvijek je vruća tema kad je u pitanju uređenje prostora. Općenito, potiče se da uklonite sav višak iz svojeg doma za uredniji i ugodniji dom. No, raspremanje je nešto oko čega još uvijek kruže mitovi zbog kojih ga se mnogi pribojavaju. Caroline Roberts je organizatorica prostora specijalizirana upravo za raspremanje, a za Homes&Gardens je razbila mitove koji ga često okružuju.

Mit 1: Organiziranje je važnije od raspremanja

Raspremanje i organiziranje doma idu ruku pod ruku. Teško je napraviti jedno bez barem malo drugog, ali raspremanje je ipak nešto važnije. Ako organizirate prostor bez raspremanja, i dalje ostavljate predmete koje ne trebate ili ne želite. Primjerice, kupit ćete spremnike za pohranu kako biste pohranili predmete koje biste trebali donirati, zbog čega ćete češće trebati reorganizirati.

Ako raspremite prostor i bacite ili donirate nepotrebno, vjerojatno nećete morati kupovati dodatne proizvode za pohranu, a održavanje vašeg prostora samim će time biti jednostavnije. Pokušajte se riješiti što više stvari i pronađite načine za korištenje stvari koje imate umjesto da kupujete nove. Ako kupujete, ti proizvodi neka budu višenamjenski.

Tabure s prostorom za odlaganje, IKEA, 9.99 eura

Mit 2: Raspremanje se radi samo jednom

Održavanje kuće zahtijeva stalnu brigu. Razmislite o svemu što svakodnevno dolazi u vaš dom: pošta, pokloni, hrana, ambalaža od hrane itd. Sve to trebate baciti ili prenamijeniti. Također, odjeća se troši, a uređaji se kvare. Stalno koristimo predmete koje ćemo u nekom trenutku morati baciti kako ne bismo stvarali nered.

Sve što je nepotrebno, kontinuirano bacajte, donirajte ili razvrstavajte kako ne biste svako malo imali novi projekt raspremanja. Neka vam to bude jednostavna svakodnevna navika.

Kanta za razvrstavanje otpada, Emmezeta, 92.99 eura

Mit 3: Postoje pravila o tome koje predmete trebate imati u domu

Mnogi misle kako postoje određena pravila kojih se treba pridržavati pri raspremanju, no vi sami odlučujete o tome što vam treba u vašem domu. Nijedan popis ili vodič ne može vam reći koliko trebate imati plahti, pribora za jelo, cipela, traperica ili knjiga u svom domu. Sve ovisi o vašem životnom stilu i okolnostima.

Mit 4: Nakon raspremanja vaš će stan biti poluprazan

Iako je prirodno osjećati oskudicu nakon što se riješite svega što vam ne treba, to ne znači da je vaš stan poluprazan, osim ako nije bio zaista prepun stvari koje vam ne trebaju. Ono što će se sigurno dogoditi jest da ćete biti okruženi proizvodima koje koristite i cijenite, koji imaju funkciju ili sentimentalnu vrijednost.

Mit 5: Raspremanje je samo bacanje stvari

Raspremanje je puno više od pukog izbacivanja stvari iz doma, ono oslobađa um. Kada shvatite koliko je divno biti okružen samo stvarima koje volite u svom domu, počet ćete primjećivati i druge aspekte svog života koji su zatrpani. Možda će vas to potaknuti da se riješite obveza u kojima ne uživate ili odnosa zbog kojih se osjećate loše.

Vrlo vjerojatno ćete manje kupovati jer ćete shvatiti da ne morate, odnosno kupovat ćete stvari koje imaju svrhu i koje će obogatiti vaš dom. Primjerice, raspremanje vam može pomoći da shvatite da je prostor lakše osvježiti navlakom nego novim komadom namještaja.

Navlaka za stolicu, Lesnina, 9.99 eura

Pročitajte više