Ovo morate znati prije kupnje novog prijenosnog računala

Foto: Pexels

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BILO da se radi o obrazovanju, profesionalnom radu ili igranju igara s prijateljima, odabir savršenog prijenosnog računala predstavlja podjednako uzbudljivu koliko i osjetljivu odluku. Današnji prijenosnici nisu ograničeni samo na jednostavne zadatke poput čitanja e-pošte ili pregledavanja interneta. Uz odgovarajuće specifikacije omogućuju vam da uživate u vrhunskim PC igrama ili brzo obrađujete visokokvalitetne videodatoteke.

S obzirom na široku ponudu ultrabookova, gaming laptopa, 2-u-1 uređaja i radnih konja za produktivnost, postavljanje pravih pitanja ključno je prije nego što donesete odluku o kupnji prijenosnog računala. Slashgear je izdvojio pet stvari koje morate znati prije kupnje novog prijenosnog računala.

Koje specifikacije i vrstu prijenosnog računala odabrati?

Prvi korak u odabiru je razmatranje specifikacija i tipa prijenosnog računala koji vam je potreban. Na prvi pogled, popisi proizvoda na web stranicama mogu izgledati zbunjujuće, ali Slashgear je dao kratak pregled onoga što biste trebali razmotriti:

Centralna procesorska jedinica (CPU), ili "mozak" vašeg prijenosnog računala, Intelov i5 ili AMD-ov Ryzen 5 odlični su za produktivnost i učinkovitost baterije. Ako tražite veću procesorsku snagu, razmislite o višim razredima čipova poput i7, i9, Ryzen 7 ili Ryzen 9.

Grafička procesorska jedinica (GPU) igra ključnu ulogu u mogućnostima 3D renderiranja vašeg prijenosnog računala, bilo da igrate igre poput Grand Theft Auto ili radite u programima poput Blendera. Napredniji GPU pruža bolje performanse.

Radna memorija (RAM) predstavlja kratkoročnu memoriju vašeg prijenosnog računala. Što je veći kapacitet RAM-a, to više aplikacija i procesa može raditi istovremeno. Obično je 8 GB dovoljno za svakodnevne zadatke, dok se povećanje na 16 GB preporučuje za budućnost.

Kada je riječ o pohrani podataka, tvrdi diskovi (HDD) obično nisu preporučljivi, osim ako imate strogo ograničen proračun. Umjesto toga, solid-state diskovi (SSD) nude značajno brže vrijeme učitavanja za operativni sustav i aplikacije. Većina Windows prijenosnih računala također dolazi s praznim utorima za dodatno proširenje prostora za pohranu.

Windows ili macOS

S ograničenim budžetom, izbor između obnovljenog MacBook Aira i Intelovih prijenosnih računala za profesionalce može biti izazovan. No, ako pogledate izvan tih opcija, pronaći ćete širok spektar prijenosnih računala sa sustavom Windows dostupnih po različitim cijenama. Iako možda nisu tako popularni, Chromebookovi predstavljaju održivu opciju, posebno prikladnu za mlađu djecu koja trebaju jednostavno prijenosno računalo koje može izdržati cijeli dan na bateriji.

Iako je moguće pokrenuti Windows na MacBooku, često je mudrije odabrati operativni sustav koji najbolje odgovara vašim potrebama prije nego što ulažete u hardver. Ukratko, oba sustava imaju korisnički prijateljsko sučelje i omogućuju slične operacije, no Windows se općenito smatra sveprisutnom platformom koja zadovoljava širi spektar zahtjeva.

Hoćete li igrati na njemu?

Raznolikost tržišta između prijenosnih računala za igre i običnih prijenosnih računala usmjerenih na cjelodnevnu produktivnost čini ih međusobno nekompatibilnima. Stoga je ključno pažljivo razmotriti svoje igračke zahtjeve prije nego što se odlučite za kupnju prijenosnog računala. Ako je igra umjereno natjecateljskog karaktera, bit će vam potreban namjenski grafički procesorski čip (GPU), dok neki od zahtjevnih AAA naslova mogu tražiti najmoćnija prijenosna računala za igranje kako bi pružila glatko igračko iskustvo.

Kada kupujete prijenosno računalo za igre, ključno je obratiti pažnju na GPU, CPU i zaslon. Većina prijenosnih računala s jakim GPU-om obično dolazi s visokokvalitetnim procesorima, ali preporučljivo je odabrati prijenosno računalo sa zaslonom visoke stope osvježavanja.

Iako moćne specifikacije prijenosnih računala za igre omogućuju visoke performanse u zadacima vezanim uz produktivnost, važno je imati na umu da takva računala često nisu idealna po pitanju prenosivosti i mogu imati ograničenu autonomiju baterije.

Želite skladan ekosustav?

Odgovaranja na pozive i poruke s prijenosnog računala, kao i mogućnost korištenja iPhonea kao zvučnika za Mac, predstavljaju samo neke od prednosti Appleovog integriranog ekosustava uređaja i usluga. Iako se razina povezanosti koju macOS pruža s drugim Apple uređajima teško može usporediti, iznenađujuće je saznati da postoje i drugi ekosustavi koji nude slične prednosti. Ako posjedujete više Samsung uređaja, razmotrite istraživanje Galaxy Booka kao potencijalnog prijenosnog računala koje odgovara vašim potrebama.

Povezivanje vašeg Android telefona s Windows prijenosnim računalom moguće je putem Phone Linka, Microsoftovog alata namijenjenog stvaranju centralnog čvorišta za vaš telefon i računalo kako bi međusobno komunicirali. Također, vrijedi istražiti Huaweijev asortiman proizvoda zbog prednosti poput brzog dijeljenja datoteka ili izravnog upravljanja telefonom s prijenosnog računala. 

Koliko ga dugo planirate koristiti?

Za razliku od pametnih telefona, hardver laptopa i računala je koncipiran da traje znatno dulje. Iako se svake godine ili dvije pojavljuju novi čipovi i grafičke kartice, dobro prijenosno računalo može pružiti podršku od pet do sedam godina. Ako izbjegnete fizičku štetu, jedna od komponenata koja obično najbrže pokazuje znakove istrošenosti je pomoćna baterija. Kod određenih prijenosnih računala sa sustavom Windows, ovo se može riješiti zamjenom baterije, no važno je napomenuti da svi prijenosnici ne dolaze sa zamjenjivim baterijama koje možete sami zamijeniti.

MacBookovi su poznati po tome da traju znatno dulje od konkurencije. Ipak, prijenosna računala sa sustavom Windows često su lakša za popravke i ne sadrže vlasničke hardverske komponente kao što to čine Mac računala. Opće pravilo je da veće ulaganje na početku može rezultirati duljim vijekom trajanja. No, ako ne planirate zadržati svoje prijenosno računalo dugoročno, postoje i pristupačna prijenosna računala sa sustavom Windows koja su vrijedna razmatranja.

Pročitajte više