Ovo nikad nećete naći u ugodnim domovima

Foto: ikea.com/emmezeta.hr/hm.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ZNATE li onaj osjećaj kad uđete u nečiji dom i odmah osjetite neki mir? Ponekad je promjena okoline i večer u udobnom dnevnom boravku sve što nam treba da se osjećamo bolje. Ipak, svi znamo nekoga tko zaslužuje malo priznanja jer je stvorio nevjerojatno udoban dom. Njihova tajna je u specifičnom pristupu dekoru. Evo što prema dizajnerima interijera ne trebate imati u domu ako želite da bude tako nevjerojatno udoban.

Previše dekoracija

"Nećete vidjeti pretjerane ukrasne komade u prostorima", rekla je Rayana Schmitz, osnivačica Firefinish Interiorsa za Livingetc. Inspiraciju potražite u domovima uređenima u stilu tzv. tihog luksuza. Pretjerivanje s nesvrhovitim ukrasima ne može rezultirati umirujućim prostorom, već će vas opteretiti.

"To može odvratiti od jednostavnosti i funkcionalnosti prostora", pojasnila je Schmitz.

Dosadni ili zastarjeli materijali

"Stvaranje udobnog doma ovisi o ravnoteži", rekao je David Thompson, glavni arhitekt i osnivač tvrtke Assembledge+. "Premalo ili previše oblika, tekstura i boja može prostor učiniti ili dosadnim ili kaotičnim."

I prolazni trendovski komadi mogu dobro izgledati u domu ako ih pametno kombinirate s ostatkom prostora i prednost date vječnim komadima. Važno je da su boje i materijali komplementarni. Prostor će tako imati karakter, a i dalje biti ugodan.

Nedostatak prirodnog svjetla

Ugodan dom mora imati ugodno svjetlo, a najugodnije je ono prirodno. Thompson je pojasnio: "Čak i najpažljivije odabrana paleta boja može izgubiti svoj sjaj bez pravilnog osvjetljenja. Uključivanje prirodne svjetlosti ključno je za unošenje topline u prostor."

Ako u vaše prostorije ne ulazi dovoljno prirodnog svjetla, poigrajte se ambijentalnom i dekorativnom rasvjetom. Posebnu pozornost obratite na raspoloženje koje određena boja svjetla u vama izaziva. Opušta li vas više bijelo ili žuto svijetlo? To najbolje znate vi.

LED viseće svjetlo, IKEA, 11.99 eura
Stolna lampa, Emmezeta, 33.18 eura

Stolići sa staklenom površinom

Iako izgledaju lijepo, stakleni stolići mogu djelovati oštro. Christie Ward, suosnivačica dizajnerske tvrtke Ward + Gray, više voli vidjeti presvučeni tabure ili antikni stolić: "Čine prostor ugodnijim i intimnijim."

Stolić za dnevni boravak, Emmezeta, 175.99 eura

Loše mogućnosti skladištenja

Ako vam je prostor pretrpan stvarima koje ste mogli uredno pospremiti u kutije i ladice, vrlo vjerojatno neće djelovati opuštajuće. Stever Gray, suosnivač Ward + Gray, kaže kako je velika greška ne uložiti u rješenja za pohranu, naročito u kuhinjama. Smatra kako radne površine trebaju biti oslobođene nereda jer samo tako mogu djelovati opuštajuće umjesto da samim pogledom izazivaju stres.

Kutija za pohranu, H&M, 22.99 eura

Pročitajte više