Ovo su najznačajnije promjene koje čekaju korisnike Androida

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GOOGLE je započeo s testiranjem Androida 15 s Developer Preview izdanjem za Pixel uređaje. Bez obzira na to što ovo izdanje trenutno koriste samo razvojni programeri, korisnici imaju dobar uvid u to što se sprema u novom izdanju Android operativnog sustava koje je trenutno poznato pod kodnim imenom Vanilla Ice Cream.

Novi UI i UX

Iako Android 15 izgleda prilično slično prethodnim verzijama, postoje neke primjetne promjene koje će utjecati na način na koji koristite Android. Osim što će novi Android izgledati nešto drugačije, bit će omogućeno djelomično dijeljenje ekrana, odnosno snimanje samo prozora aplikacije umjesto cijelog zaslona.

Uz to, uvodi se i mogućnost hlađenja obavijesti. Ona smanjuje glasnoću uzastopnih obavijesti koje dolaze iz iste aplikacije kako bi se spriječilo preopterećenje korisnika prevelikim brojem obavijesti.

Nove kontrole kamere

Nove dodane značajke uključuju poboljšanja u uvjetima slabog osvjetljenja koja omogućavaju kontrolu pojačanja svjetline prikaza kamere i napredne prilagodbe snage bljeskalice koje omogućuju preciznu kontrolu prilikom fotografiranja.

Dijalog s Bluetooth upozorenjem

Većina korisnika ostavlja Bluetooth uključenim kako bi se lako i brzo povezivali s različitim gadgetima tijekom dana. Ako ih imate više oko sebe, dijalog s upozorenjem bi vam mogao biti koristan jer će vam pomoći s prebacivanjem pojedinih veza i odspajanje pojedinih uređaja ako ih ne koristite. Moći ćete brže ući u postavke uređaja i uparivati nove.

Neke manje promjene

Dolaze poboljšanja u Android Dynamic Performance Framework koja omogućavaju igrama i aplikacijama s intenzivnim performansama da izravnije djeluje s termalnim sustavima uređaja. ADPF će bolje pratiti termalno stanje uređaja i paziti da ne dođe do pregrijavanja, a ušteda bi trebala biti primarna u odnosu na performanse, što je dobro za pozadinske zadatke.

Mnoge aplikacije koriste Android System WebView za prikazivanje internetskog sadržaja. Budući da je proces zaključan u memoriji, Android sustav će uobičajenim operacijama upravljanja RAM-om staviti proces u drugi plan tijekom redovnih operacija upravljanja RAM-om.

Stiže i nova verzija Privacy Sandboxa kako bi se uvela rješenja za oglašavanje koja bolje čuvaju privatnost korisnika. Ovo je potrebno kako bi se poboljšao ekosustav aplikacija što je dobro za cjelokupno zdravlje Android platforme.

Pročitajte više