Pala je prodaja MacBookova

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAKON loše prodaje iPhonea 15 u Kini, Apple se izgleda suočava i s padom prodaje MacBookova. Naime, uvaženi Appleov analitičar Ming-Chi Kuo predviđa da će isporuke MacBooka pasti na 17 milijuna jedinica u 2023. To je pad od 30% na godišnjoj razini.

Kako piše Forbes, nekoliko faktora utječe na nedostatak interesa - Kuo ističe maloprodajne performanse 15-inčnog MacBook Aira i nedostatak novih proizvoda za blagdansku sezonu. Predstavljen na Appleovoj Svjetskoj konferenciji za programere 2023., 15-inčni MacBook Air bio je prvo macOS prijenosno računalo usmjereno na potrošače sa zaslonom većim od 13 inča.

Što je dovelo do gubitka interesa za MacBookovima?

Očekivalo se da će to biti popularno prijenosno računalo s većim zaslonom kakav su kupci priželjkivali. Ubrzo nakon što je ovaj Air krenuo u prodaju, Apple je bio prisiljen smanjiti narudžbe za laptop zbog nedostatka potražnje. Predviđanja o uspjehu 15-inčnog modela nisu bila u skladu s tržištem.

Ipak, nedostatak novih MacBookova za četvrto kalendarsko tromjesečje bit će najveća prepreka povećanja prodaje. Ljubitelji marke su ove godine očekivali da će Apple u listopadu lansirati novi MacBook Air sa sljedećom generacijom Apple Silicona (čipset M3), debitirajući s čipsetom M3 izgrađenim u 3nm proizvodnom procesu.

No listopadsko osvježenje MacBooka nije se dogodilo, što znači da neće doći ni do povećanja prodaje. Apple se može nadati da će se brojke ponovno vratiti u 2024. kada lansira novi Apple Silicon i nove MacBookove. No kao što pokazuju posljedice 15-inčnog MacBook Aira, Appleovi MacBook planovi ne odgovaraju savršeno potrošačima.

Pročitajte više