Ovo je osam najboljih tableta u 2022. godini prema mišljenju PCMaga

Foto: Unsplash/Promo/istyle.hr/links.hr/amazon.com/amazon.de/edigital.hr/samsung.com/lenovo.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BEZBROJ tableta dostupno je na tržištu pa je teško odabrati onaj koji će vam u potpunosti odgovarati.

PCMag poznat je po svojim recenzijama i top listama, a za 2022. godinu izabrali su top 8 tableta (za sada) i naveli nekoliko savjeta za kupnju. 

Bilo da gledate iPad ili neki od mnogih dostupnih Android modela, ove ključne čimbenike trebate uzeti u obzir prilikom kupnje, zajedno s nekima od najbolje ocijenjenih tableta koje smo testirali, piše PCMag.  

Apple iPad Air (2022.)

Cijena i gdje možete kupiti: od 6599 kn (875.84 €), iStyle

2022 iPad Air nudi mnoge benefite iPad Pro verzije za manje novca, što ga čini idealnim tabletom za kreatore.


Apple iPad (2021.)

Cijena i gdje možete kupiti: 3249 kn (431.22 €), links

Appleov osnovni model iPada iz 2021. nudi snažne performanse i izvrsnu prednju kameru po vrlo prihvatljivoj cijeni, što ga čini najboljim tabletom za većinu ljudi.


Amazon Fire HD 10 (2021.)

Cijena i gdje možete kupiti: 2021.63 kn (268.32 €), egarner

Amazon redovito ažurira Fire HD 10 kako bi isporučio vrlo dobar tablet za te novce. Ako tablet trebate za upotrebu Alexe, čitanje knjiga i korištenje medija, ovo je najbolji tablet u tom cjenovnom rangu. 


Amazon Fire HD 10 Kids (2021.)

Cijena i gdje možete kupiti: 1506.83 kn (199.99 €), amazon.de

Dječja verzija novog Fire HD 10 idealna je za roditelje koji žele pristupiti Amazonovoj pažljivo odabranoj biblioteci Kids+ i iskoristiti moćne i detaljne roditeljske kontrole. 


Onyx Boox Note Air 2

Cijena i gdje možete kupiti: 3931.06 kn (521.74 €), extreme digital

Nijedan drugi E Ink tablet ne nudi kvalitetu izrade i fleksibilnost softvera kao 10-inčni Onyx Book Note Air 2, što ga čini idealnim za bilježenje i čitanje dokumenata velikih formata.


Samsung Galaxy Tab S7+

Cijena i gdje ga možete kupiti: 6456 kn (856.86 €), Protis

Samsung Galaxy Tab S7+ oduševljava snažnim performansama i prekrasnim Super AMOLED zaslonom od 12.4 inča, a njegovi S Pen i opcionalni 5G čine ga najboljim produktivnim Android tabletom koji možete dobiti.


Apple iPad mini (2021.)

Cijena i gdje ga možete kupiti: našli smo ga na sniženju pa mu cijena iznosi 4999 kn (663.48 €), centar tehnike

Appleov iPad mini tablet šeste generacije pruža pro-level snagu u manjoj veličini koja je bolja za čitanje, bilježenje i nošenje u džepu kaputa ili jakne. 


Lenovo Yoga Tab 13

Cijena i gdje ga možete kupiti: našli smo ga na sniženju pa mu cijena iznosi 5354.15 kn (710.62 €), ekupi

Od svijetlog i odvažnog zaslona do impresivnih zvučnika, Lenovo Yoga Tab 13 je među najboljim tabletima za zabavu. No njegova veličina i četverostruki zvučnici nisu idealni. 


Android vs. Apple tableti

Android tableti čine sjajne medijske playere, čitače e-knjiga i uređaje za djecu, ali se ne mogu natjecati s iPadima kada su u pitanju svestranost i performanse. 

Najveće snage Appleovog iPadOS-a su dvojake: vrlo je čist i intuitivan, a brojne aplikacije koje se mogu kupiti rade uniformno dobro. Nedostatak im je taj da se unatoč "upgradeima" i dalje ne mogu nositi s više korisnika po uređaju, a prijenos datoteka između aplikacija je i dalje otežan. 

iPadi isto tako imaju najbolji izbor dodataka, uključujući izvanredni Apple Pencil druge generacije. 

Googleov Android OS pak daje izbor hardvera nekoliko različitih proizvođača i nudi maksimalnu prilagodbu, vrhunski sustav obavijesti, brzo i glatko pregledavanje weba i besprijekornu integraciju s Googleovim aplikacijama kao što su Gmail, Google Maps i Meet za videochat. 

Android također uključuje podršku za prijavu više korisnika tako da možete dijeliti tablet s prijateljem ili članom obitelji, što je korisna značajka koja nedostaje Apple tabletima. No većina Android tableta dolazi sa starijom verzijom OS-a i malo ih dobije update. 

Koji tablet ima najbolje aplikacije?

Ako želite third-party aplikacije posebno dizajnirane za zaslon osjetljiv na dodir, ništa nije bolje od iPada i njegove ogromne zbirke programa i igara dizajniranih posebno za Apple tablete. App Store je dobro uređen i nadziran te nudi širok izbor i uključuje sve popularne aplikacije kojih se možete sjetiti. 

Android, s druge strane, poduzeo je određene korake u ponudi aplikacija, ali ih još uvijek ne nudi onoliko kao Apple. Android phone aplikacije izgledaju pristojno na tabletu od 7 inča, ali ne toliko dobro na onom od 9 ili 10 inča. 

Što se tiče Amazonovih tableta, oni nemaju pristup Google Playu, pa imaju znatno manje dostupnih aplikacija. No imaju vlastitu trgovinu s aplikacijama.

Koju veličinu tableta trebate?

Ovaj dio je možda malo preočit, ali važno je uzeti u obzir veličinu - i površinu zaslona i kapacitet pohrane. Kada čujete izraz kao što je 10-inčni tablet, to se odnosi na veličinu zaslona koja se mjeri dijagonalno. 

Oni od 7 i 8 inča smatraju se malim zaslonima, a oni od 9 inča i više velikim. 

Razlučivost zaslona je također važna, posebno za čitanje e-knjiga i surfanje internetom. Oštar, svijetao zaslon je ključan. Ako kupujete tablet od 10 inča, tražite zaslon s razlučivošću od najmanje 1280 x 800 piksela. 

Mala težina tableta jedna je od jasnih prednosti koje imaju u odnosu na prijenosno računalo. No tableti s velikim zaslonom, koji obično teže oko pola kilograma, nisu ni približno lagani kao pametni telefoni. Ako želite manji, džepni uređaj, razmislite o phabletu. 

Cloud pohrana je opcija za mnoge tablete, ali kada je riječ o ugrađenoj pohrani, više je uvijek bolje. Sve te aplikacije, u kombinaciji s glazbom, video i foto bibliotekama, mogu zauzeti puno prostora. Neki Android tableti imaju microSD utor za dodatnu pohranu, ali vrijedi napomenuti da neke aplikacije neće raditi s microSD karticom. 

Wi-Fi vs. Cellular tableti

Neki tableti dolaze u samo Wi-Fi modelu ili s opcijom uvijek uključene mobilne usluge bežičnog davatelja usluga. Osim ako stalno koristite svoj tablet u području bez Wi-Fi-a ili često putujete u inozemstvo, vjerojatno vam je bolje da svoj pametni telefon koristite kao Wi-Fi hotspot i uštedite dodatni novac koji biste potrošili na LTE tablet. 

Pročitajte više