Pogledajte što sve novo stiže iz Applea

Screenshot/Foto: YouTube/apple.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE je jučer, odnosno po našem vremenu noćas, održao svoj Scary Fast događaj. Na njemu je marka predstavila neke potpuno nove Macove koji dolaze opremljeni najnovijom verzijom čipa tvrtke. 

M3 čipovi

Apple je najavio M3, M3 Pro i M3 Max, tri čipa s "revolucionarnim tehnologijama koje donose dramatično povećane performanse i oslobađaju nove mogućnosti za Mac". Apple za njih kaže da su to prvi čipovi za osobna računala izrađeni korištenjem vodeće 3-nanometarske procesne tehnologije, koja omogućuje da se više tranzistora spakira u manji prostor i poboljša brzinu i učinkovitost.

Nadalje, Apple kaže da ova obitelj M3 čipova ima brži i učinkovitiji GPU i uvodi novu tehnologiju - Dynamic Caching (dinamičko predmemoriranje). Također donosi nove značajke kao što su praćenje zraka i sjenčanje mreže na Macu.

Apple kaže da su brzine renderiranja sada do 2.5 puta veće naspram obitelji čipova M1. CPU jezgre performansi i jezgre učinkovitosti su 30 posto odnosno 50 posto brže od onih u M1, a Neural Engine je 60 posto brži od onog u obitelji čipova M1.

Appleovi M3 čipovi nude do 128 GB objedinjene memorije, s najsnažnijim M3 Max čipom koji dolazi s do 92 milijarde tranzistora, 40-jezgrenim GPU-om i 16-jezgrenim CPU-om.


Apple nadograđuje 24‑inčni iMac s novim M3 čipom

Apple je predstavio i novi 24-inčni iMac s novim M3 čipom. "iMac s M3 je do 2x brži od prethodne generacije s M1. A za one koji nadograđuju iMac s Intelovim procesorom, novi iMac je do 2.5x brži od najpopularnijih 27-inčnih modela, i 4x brži od najsnažnijih modela od 21.5 inča", kaže Apple. 

Također ima ekspanzivan 4.5K Retina zaslon s 11.3 milijuna piksela i preko milijardu boja, bržu bežičnu vezu i "besprijekorno iskustvo s iPhoneom". "U kombinaciji s najboljom kamerom u klasi, zvučnicima i mikrofonima, i s macOS Sonoma, iMac s M3 bolji je nego ikad - savršen za sve, od obitelji do malih tvrtki, ambicioznih kreativaca, studenata i igrača", kaže Apple.

Osim navedenog ima i 1080p web kameru, nudi do 24 GB objedinjene memorije i dolazi u sedam boja: zelena, žuta, narančasta, ružičasta, ljubičasta, plava i srebrna. Cijena mu na američkom tržištu kreće od 1299 dolara (8-jezgreni GPU, 8 GB memorije, 256 GB SSD, dva Thunderbolt priključka, Magic Keyboard i Magic Mouse). 


Novi MacBook Pro modeli s M3 čipom

I 14-inčni i 16-inčni MacBook Pro modeli dobili su nadogradnju na M3. Tako nova MacBook Pro linija sadrži nove čipove, i to M3, M3 Pro i M3 Max. Osim toga imaju novi GPU i brži CPU i do 128 GB objedinjene memorije.

Svi novi MacBook Pro modeli imaju Liquid Retina XDR zaslon s 20 posto svjetlijim SDR sadržajem, ugrađenu 1080p kameru, zvučni sustav sa šest zvučnika i više mogućnosti povezivanja. Uz to imaju trajanje baterije do 22 sata.

Nadalje, 14 i 16-inčni modeli s M3 Pro i M3 Max čipom dostupni su u novoj svemirskoj crnoj boji. 14-inčni MacBook Pro s osnovnim M3 čipom na američkom tržištu starta s cijenom od 1599 dolara, 14-inčni s M3 Pro čipom starta s cijenom od 199 dolara, a onaj od 16 inča kreće s cijenom od 2499 dolara. 

Pročitajte više