Poznati modni brend prilagođava svoje kolekcije odjeće prema klimatskim promjenama

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IZVRŠNI direktor Toni Ruiz izjavio je za Reuters da španjolski trgovački lanac Mango razvija prilagodljivu odjeću kako bi pomogao kupcima u suočavanju s ekstremnim promjenama temperature uzrokovanim klimatskim promjenama.

Tradicionalno, industrija odjeće radila je prema jasno definiranim godišnjim dobima, ali s globalnim zatopljenjem potrebno je prilagoditi se razdobljima s različitim temperaturama te proizvoditi odjevne komade koji odgovaraju tim promjenama, istaknuo je Ruiz.

Ruiz je istaknuo promjene u trendovima odijevanja, primjećujući da su trgovine prije bile pune zimske odjeće odmah pred kraj ljeta. "Kupci sve više traže ono što im je potrebno u tom trenutku," dodao je. S obzirom na to da Španjolska i druge europske zemlje imaju više temperature tijekom određenih razdoblja godine, kao i više kiše na nekim mjestima, mijenjaju se i trendovi u odijevanju.

Primjer sezonsko-prijelazne odjeće je trend laganih balonera među ženama, kako je naglasio Ruiz. Mango također nudi mušku odjeću od "performance" tkanina koje su prozračne i bolje podnose znojenje tijekom vrućih dana.

Korištenje umjetne inteligencije

Posljednjih godina Mango je preusmjerio svoj pristup nabavi proizvoda, kombinirajući proizvođače iz Europe za trendovske artikle s proizvođačima iz Azije za funkcionalne komade, kako bi osigurao raznovrsnu ponudu koja odgovara potrebama kupaca.

Ruiz ističe da umjetna inteligencija igra ključnu ulogu u praćenju trendova i analizi podataka o potrošačima radi prilagodbe ponude.

Tvrtka posjeduje internu AI platformu koja obučava dizajnere i omogućuje stvaranje preko 20 komada odjeće uz pomoć umjetne inteligencije. Ruiz naglašava važnost AI-ja u strategiji tvrtke kao ključnog alata za razumijevanje globalnih događaja i potreba kupaca.

Pročitajte više