Preokret: Apple obnovio developerski račun Epic Games Sweden AB

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U NEOČEKIVANOM preokretu Apple je obnovio developerski račun Epic Gamesa Sweden AB dva dana nakon što ga je ukinuo, optužujući Epic Games za "grubo kršenje ugovornih obveza". Epic Games sada navodi da će ovo omogućiti nastavak planova za pokretanje igre Fortnite i Epic Games Storea u europskim zemljama.

Epic Games je na svojoj stranici objavio novo priopćenje u kojem je podijelio ovu vijest. "Apple nam je rekao i obvezao se pred Europskom komisijom da će obnoviti naš developerski račun." Dodano je da ovim potezom Europska komisija šalje snažnu poruku da će brzo djelovati kako bi provela Akt o digitalnim tržištima (DMA).

"Prva velika pobjeda"

Apple se također oglasio. "Razgovarali smo s Epicom, oni su se obvezali slijediti pravila, uključujući naše politike vezane uz DMA. Kao rezultat toga, Epic Sweden AB je dobio dozvolu za ponovno potpisivanje ugovora o razvojnom programu i prihvaćen je u Appleov program za developere", prenosi Variety

Izvršni direktor Epica Tim Sweeney napisao je u objavi na X-u da je ova situacija "prva velika pobjeda" za Akt EU o digitalnim tržištima.

"DMA je prošao kroz svoj prvi veliki izazov s Appleovom zabranom developerskog računa Epic Games Sweden da konkurira App Storeu i DMA je upravo doživio svoju prvu veliku pobjedu", napisao je Sweeney. "Nakon brze istrage Europske komisije Apple je obavijestio Komisiju i Epic da će popustiti i obnoviti naš pristup kako bismo mogli vratiti Fortnite i pokrenuti Epic Games Store u Europi pod DMA-om."

Podsjećamo, novi akt koji regulira velike tehnološke kompanije poput Applea u EU stupio je na snagu ovoga tjedna. DMA donosi popis onoga što tvrtke smiju i ne smiju činiti kako bi se osigurala poštena tržišna utakmica.

Pročitajte više