Prodaja iPhonea pala je 10%. Android postaje sve popularniji

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U PRVOM kvartalu 2024. isporuke iPhonea pale su gotovo 10% na globalnoj razini, dok su kineski konkurenti poput Xiaomija i Transsiona bilježili snažan dvoznamenkasti rast isporuka, prema izvješću International Data Corporationa.

U prvom tromjesečju Apple je isporučio 50.1 milijun uređaja, što predstavlja pad od 9.6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je isporučio 55.4 milijuna uređaja, navodi IDC-jevo izvješće. Apple je među top pet marki pametnih telefona u izvješću zabilježio najveći pad u odnosu na prethodnu godinu.

Samsung se vratio na vrh u prvom kvartalu nakon što je prošle godine izgubio lidersku poziciju od Applea. Sada, držeći 20.8% tržišnog udjela, Samsung je gotovo izjednačio prošlogodišnji broj isporučenih uređaja od 60.1 milijun. Njihov tržišni udio iznosio je 22.5% u prvom kvartalu 2023.

Nakon što je 2023. nadmašio Samsung i postao najveći proizvođač pametnih telefona, Apple je zabilježio pad tržišnog udjela s 20.7% na 17.3% u istom razdoblju.

"Prema IDC-ju, iako se očekuje da će ove dvije tvrtke i dalje držati svoje pozicije na vrhu tržišta, ponovni uspon Huaweija u Kini, zajedno sa značajnim napretkom Xiaomija, Transsiona, OPPO/OnePlusa i Viva, vjerojatno će potaknuti oba originalna proizvođača opreme (OEM) da istraže nova područja rasta i diverzifikacije", istaknuo je Ryan Reith, potpredsjednik IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers grupe.

Xiaomijeve isporuke porasle su 33.8%, na 40.8 milijuna uređaja u prvom kvartalu, dok je Transsion zabilježio skok od 84.9%, na 28.5 milijuna uređaja.

U prvom tromjesečju globalna isporuka pametnih telefona porasla 7.8%

Što se tiče tržišnog udjela, Xiaomi (14.1%), Transsion (9.9%) i OPPO (8.7%) zauzeli su treće, četvrto i peto mjesto na temelju isporuka u prvom kvartalu.

Međutim, isporuke kineskog diva pametnih telefona OPPO pale su 8.5%, na 25.2 milijuna u prvom kvartalu.

Huawei, zajedno sa svojim spinoffom Honor, nije uspio ući u prvih pet brendova pametnih telefona, prema rezultatima prvih šest tjedana 2024.

Prema IDC-ju, u prvom tromjesečju globalna isporuka pametnih telefona porasla je 7.8% na godišnjoj razini dosegnuvši 289.4 milijuna uređaja. To predstavlja treći uzastopni kvartal rasta isporuka.

Pročitajte više