Prodaje li Shein imitaciju luksuzne kozmetike? Vizažist misli da da

Screenshot/Foto: YouTube/Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SHEIN je već godinama izuzetno popularna platforma za kupovinu jeftine odjeće, modnih dodataka, kozmetike, ukrasa za dom i svega ostaloga što vam srce poželi. Platforma uporno raste, no unatoč brojnim Shein haul videima, mnogi su skeptični ne samo oko kvalitete proizvoda već i načina na koji se do proizvoda dolazi.

Uslijed tužbi zbog kršenja autorskih prava i nehumanih uvjeta rada Shein je neprestano u centru kontroverzi. Vizažist i influencer Robert Welsh primijetio je kako Shein odnedavno nudi i luksuzne brendove na svojoj stranici. No to mu je bilo sumnjivo pa je odlučio istražiti jesu li ti proizvodi legitimni ili imitacije.

"Sad ću vjerojatno biti opreznija"

Welsha je na to potaknuo prijatelj koji mu je dojavio da je na Sheinu našao brojne luksuzne brendove po punim cijenama. Među brendovima su Estée Lauder, Nars, Laneige, La Mer, Tom Ford, Rimmel i drugi kozmetički brendovi.

"Zapitao sam se bi li ovi dobro etablirani brendovi prodavali svoje proizvode na Sheinu", rekao je Welsh. "Iako čak i Asos nudi luksuzne brendove, a oni su krenuli sa samog dna. Bili su mala trgovina, a sad prodaju velike brendove. Radi li Shein isto?" zapitao se.

Pokušao je naručiti proizvod i primijetio da je Shein u ovom slučaju samo posrednik za StrawberryNET, na kojem kupci mogu pronaći brojne ukinute proizvode. No nakon što je kontaktirao StrawberryNET, iznenadio ga je njihov odgovor: "Nemamo nikakvo partnerstvo sa Sheinom."

Komentatori su također izrazili sumnjičavost prema Sheinu: "Shein je nedavno ukrao umjetnost moje prijateljice i prodao je kao naljepnice", "Ništa ne kupujem od Sheina, Wisha, Temua i drugih. Ne smatram ih moralnima", "Nikad ne bih kupovala imitacije", "Vrlo sam povjerljiva i ništa ne bih posumnjala da sam vidjela high-end brendove na nekoj stranici. Sad ću vjerojatno biti opreznija", "Ako vidim luksuzne brendove na fast fashion stranici, pretpostavim da su imitacije".

"Jeftina šminka nije loša. Lažna šminka je loša"

Welsh je kontaktirao i Estée Lauder kako bi provjerio je li Shein ovlašten za prodaju njihovih proizvoda. Tvrdi kako su mu iz brenda odgovorili da je njihove proizvode najsigurnije kupovati iz ovlaštenih trgovina te da Shein nije ovlašteni trgovac Estée Lauder brenda. No nisu znali reći jesu li proizvodi imitacije ili ne.

Screenshot: YouTube

Zbog svega ovoga Welsh vjeruje da proizvodi na Sheinu nisu legitimni, već da su u pitanju imitacije: "A ako su lažni, imajte na umu da su potencijalno opasni." Na kraju je podsjetio: "Jeftina šminka nije loša. Lažna šminka je loša."

Na TikToku su mišljenja podijeljena

Inače, Welsh nije ni prvi ni jedini kojemu su high-end brendovi na stranici Sheina sumnjivi. Isto su se zapitali brojni tiktokeri. I dok nekima naručena šminka djeluje legitimno, drugi nemaju pozitivne dojmove.

@yiannatzimas_ #shein selling #nars and #lancome #makeup im confused! 😅 everything in this video is from #shien #sheinhaul #sheglam #narsonshein #makeup #fyp #vial ♬ Aesthetic Vibes - sxldi
@taylormoirrr I couldnt gate keep this 😭 #SAMA28 #sheinhaul #highendmakeup #tiktoksouthafrica🇿🇦 #fyp #foryoupage ♬ original sound - T 🤍

"Treba provjeriti batch kodove ili datume proizvodnje kako bi se utvrdilo jesu li proizvodi autentični. Usporedi i broj nijanse na korektoru s originalnim Nars korektorom", "Vidjela sam jučer i nisam sigurna jesu li proizvodi pravi. Moram znati", "Shein se ne bi provukao s prodajom lažnjaka. Prema mojim istraživanjima, sve je legitimno", neki su od komentara ispod objava.

Pročitajte više