Raste popularnost zatvorenog tlocrta. Evo zašto

Foto: Unsplash/Shutterstock/kavehome.com/ikea.hr/xxxlesnina.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U SVIJETU uređenja interijera trendovi dolaze i prolaze, ali i često se vrte u krug. To što je nešto bilo popularno jedno vrijeme, pa je oduševljenje splasnulo, ne znači da je trend zauvijek otišao u ropotarnicu povijesti. Zapravo, većina trendova se vraća, najčešće s nekim modernim zaokretom ili novim pristupom.

Sada se, čini se, vraćaju zatvoreni tlocrti, a postepeno napuštaju otvoreni koncepti u kojima je većina glavnog sadržaja doma u jednoj velikoj prostoriji. No to ne znači da otvoreni koncept izlazi iz mode.

Ne, otvoreni tlocrti ne izlaze iz mode

Naime, kako navodi portal Homes & Gardens, dizajneri i arhitekti s kojima su razgovarali kažu da je spoj dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice i dalje popularan, posebno među obiteljima s malom djecom kao i onima koji vole ugošćivati.

Foto: Shutterstock

No vidljiv je porast popularnosti onih zatvorenih

No nakon pandemije pojedinci su ipak izrazili želju da se pojedini dijelovi njihova doma zatvore, odnosno odvoje, te da svaka prostorija služi svojoj svrsi. Ovo naginjanje prema zatvorenim zonama nešto je što je arhitekt Alessandro Ronfini primijetio u svom poslu.

"Sve je više klijenata koji žele izraženiju podjelu između različitih životnih prostora, ali i koji ne žele da kuhinja bude središnji dio doma", kaže Alessandro. On ističe da je ovaj trend posljedica promjene navika koje je covid-pandemija donijela.

Foto: Unsplash

S Alessandrom se slaže dizajnerica interijera Kati Curtis i ističe da je nakon pandemije vidljiv pomak prema kuhinjama odvojenim od dnevnih prostora. "Kako su obitelji tijekom pandemije provodile mnogo vremena kod kuće, praktičnost i privatnost koju nude odvojeni prostori postali su iznimno važni."

No, prema nekima, ovaj trend nije isključivo posljedica pandemije. Zapravo, prema dizajnerici Breegan Jane riječ je o vrsti domino-efekta izazvanog drugim trendovima u području interijera, a koji trenutno dominiraju.

Ona ističe da su trenutno jako popularni maksimalizam i takozvani dizajn koji potiče dopamin. Ističe da uređenje u tim stilovima najbolje odgovara tlocrtima koji imaju jasno podijeljene, odnosno zatvorene zone, zbog obilja boja i tekstura koje ne bi izgledale dobro u jednom velikom prostoru. 

Foto: Unsplash

Koji tlocrt odabrati?

Ako se kojim slučajem nalazite pred odlukom kakav tlocrt odabrati, bilo da gradite kuću ili planirate adaptaciju postojeće nekretnine, prvo si trebate postaviti pitanje što više odgovara vašem načinu života - otvoreni ili zatvoreni koncept.

Drugo važno pitanje je koliko tolerirate vidljiv nered i biste li nekada naprosto voljeli samo zatvoriti vrata, i s njime se pozabavili kasnije. Naime, kuhinja spojena s dnevnim boravkom i blagovaonicom donosi i prednosti i nedostatke, uključujući i konstantnu potrebu za njezinim spremanjem da bi sve bilo čisto.

Kod zatvorenog koncepta, kuhinja je odvojena zidom i vratima od drugih prostorija, što omogućava lako zatvaranje ako trenutno ne stignete ili ne želite pospremiti nered. Osim toga, zid i vrata efektivno izoliraju mirise kuhanja kao i zvukove koji mogu dopirati od nape ili perilice.

Ako se ne želite u potpunosti odreći otvorenog tlocrta, ali svejedno želite napraviti zone u svom prostoru, jednostavniji, ali i cjenovno prihvatljiviji način je pregrađivanje prostora lijepim ormarima, vitrinama ili policama, koje ujedno mogu poslužiti i za dodatnu pohranu.

Regal, Lesnina, 399 eura
Regal, IKEA, 119 eura
Modularne police, Kave Home, 1695 eura
Polica, Kave Home, 1005 eura

Pročitajte više