Samsung predviđa skok dobiti za više od 900%

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SAMSUNG ELECTRONICS predviđa značajan skok dobiti za prva tri mjeseca 2024. godine. Ovaj optimizam dolazi u trenutku kada su se cijene čipova oporavile od pada uzrokovanim pandemijom i kada je potražnja za proizvodima povezanim s umjetnom inteligencijom (AI) u snažnom porastu. Samsung planira objaviti detaljno financijsko izvješće 30. travnja.

No, tehnološki div procjenjuje da je njegova operativna dobit porasla na približno 4.5 milijardi eura u prvom kvartalu, što predstavlja rast od 931% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, premašujući analitička očekivanja od oko 3.6 milijardi eura, prenosi BBC

Takav značajan rast zarade očekuje se zahvaljujući oporavku cijena poluvodiča na globalnom tržištu nakon znatnog pada prethodne godine. Globalne cijene memorijskih čipova su, procjenjuje se, porasle za oko petinu u protekloj godini, čime se potvrđuje status Samsungove divizije poluvodiča kao ključnog generatora prihoda za tvrtku.

Očekuje se da će Samsung profitirati i od prodaje svojih novih vodećih pametnih telefona

Očekuje se da će potražnja za poluvodičima ostati snažna i ove godine, potaknuta rastom tehnologija umjetne inteligencije. Dodatni pritisak na globalnu opskrbu čipovima mogao bi proizaći iz nedavnog potresa u Tajvanu, 3. travnja, što bi Samsungu moglo omogućiti daljnje povećanje cijena.

Važno je napomenuti da je Tajvan dom nekoliko vodećih proizvođača čipova, uključujući TSMC, koji je ključni dobavljač za Apple i Nvidiju. Iako TSMC navodi da potres nije imao veći utjecaj na njegovu proizvodnju, došlo je do određenih operativnih smetnji.

Osim toga, očekuje se da će Samsung profitirati i od prodaje svojih novih vodećih pametnih telefona, Galaxy S24, koji su predstavljeni u siječnju. Ovi pokazatelji zajedno sugeriraju potencijal za snažan financijski oporavak i rast Samsunga u 2024. godini, potaknut oporavkom tržišta poluvodiča i rastućom potražnjom za naprednim tehnološkim proizvodima.

Pročitajte više