Sedam naizgled bezopasnih predmeta koji mogu uništiti vašu perilicu rublja

Foto: Shutterstock/Pexels

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SIGURNO VEĆ znate da je važno pregledati naljepnice za njegu na odjeći prije stavljanja u perilicu kako biste izbjegli oštećenja poput skupljanja i puštanja boje. Ali jeste li znali da neki predmeti koje perete mogu oštetiti i samu perilicu?

Stručnjak za kućanske aparate Ian Palmer-Smith za HuffPost je upozorio da je tijekom svoje karijere vidio da su najgori kvarovi na perilicama rublja uzrokovani upravo ovim predmetima. 

Stručnjaci za kućanske aparate otkrili su koje predmete nikada ne biste trebali stavljati u perilicu rublja. Evo nekih od najiznenađujućijih odgovora.

1. Previše deterdženta

Korištenje previše deterdženta može biti štetno za vašu perilicu rublja. "Deterdžent je na bazi ulja pa se ne ispire lako. Kada počnete dodavati previše, nakuplja se u stroju", objasnio je Patric Richardson za HuffPost.

Preporučuje se dodavanje samo oko 2 žlice deterdženta za puno pranje rublja kako bi se izbjeglo preopterećenje stroja. Također je važno odabrati pravi tip deterdženta, s manje kemikalija.

2. Omekšivač i mirisne kuglice

Iako je primamljivo koristiti omekšivače za rublje radi ugodnog mirisa i mekše odjeće, to može biti štetno za vašu perilicu rublja. Prema Richardsonu, ti proizvodi mogu oštetiti crijeva vašeg stroja.

Umjesto toga, preporučuje se korištenje alternativa. Za mekšu odjeću i smanjenje statičkog elektriciteta, možete dodati kuglice od aluminijske folije u sušilicu. Za miris, možete koristiti eterična ulja na vuni ili tkanini koju ćete staviti u sušilicu zajedno s odjećom.

3. Posebno mali predmeti (kao što su čarape za bebe, čarape, donje rublje, vezice za cipele i rupčići)

Primijetili ste da vaše čarape često nestaju tijekom pranja rublja? Pa, možda nisu nestale nego su se "izgubile" u vašoj perilici.

"Mogu završiti zaglavljene u malim kutovima i pukotinama te se tamo zadržati u crijevima", objašnjava Richardson. Ovo može uzrokovati blokade u vašem uređaju.

Jednostavan trik za izbjegavanje ovog problema je staviti male predmete poput čarapa u mrežastu vrećicu za pranje prije nego što ih stavite u perilicu. Richardson preporučuje držanje jedne takve vrećice pokraj košare za rublje kako biste ih mogli odmah staviti unutra kada su prljave. Ovo ne samo da će spriječiti da se sitni predmeti zapletu u unutrašnjosti stroja već će također olakšati održavanje čarapa zajedno.

4. Predimenzionirani predmeti (poput jorgana, deka i tepiha)

Ako pokušate ubaciti prevelike predmete poput velike deke u perilicu, to može opteretiti stroj.

"Kada premašite kapacitet perilice, to može izazvati neravnotežu jer je predmet pretežak," objašnjava Richardson. 

Ako preveliki predmeti ne stanu u vašu perilicu kako treba, najbolje je da ih operete u praonici koja ima veće strojeve ili ih odnesete na profesionalno čišćenje, sugerira Kristin DiNicolantonio, viša direktorica Američkog instituta za čišćenje.

5. Cipele

U nekim uputama za održavanje cipela može stajati da ih možete prati u perilici. No, kako biste izbjegli oštećenje stroja, preporučuje se da ih stavite u mrežastu vrećicu za rublje ili jastučnicu te operete na hladnom, nježnom ciklusu, savjetuje Morgan LaLonde, voditeljica u tvrtki Whirlpool.

"To pomaže spriječiti da se cipele previše okreću u bubnju", objašnjava.

Također, preporučuje se dodavanje starih ručnika ili odjeće u bubanj kako bi se postigla ravnoteža opterećenja. Ipak, cipele izrađene od materijala poput kože, vinila, antilopa i gume nikada ne bi trebale ići u perilicu jer bi ih to moglo uništiti.

6. Metalni predmeti (poput kopči za remen, grudnjaka sa žicom, kovanica i ključeva)

"U principu, metal i perilice rublja ne idu zajedno. Može doći do oštećenja bubnja i čak pucanja vrata stroja," ističe Palmer-Smith.

On savjetuje da uvijek provjerite džepove kako biste izbjegli slučajno pranje predmeta poput novčića i ključeva.

Jakne s teškim metalnim dijelovima, poput patentnih zatvarača, također mogu oštetiti perilicu rublja. Zato ih je bolje oprati ručno ili ih poslati na profesionalno čišćenje, preporučuje DiNicolantonio.

7. Predmeti izrađeni od gume (poput strunjača, čizama ili jastuka)

Ako stavite gumene predmete u perilicu, toplina može uzrokovati njihovo otapanje i raspadanje.

"Ako se guma raspadne na manje komade, može doći do oštećenja pumpi i začepljenja filtara dok ti komadići prolaze kroz sustav", objašnjava Palmer-Smith.

Pročitajte više