Shein tužen zbog kršenja autorskih prava

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SHEIN se suočava s tužbom u kojoj stoji kako tvrtka sustavno krši autorska prava malih dizajnera i umjetnika. Odvjetnici grupe tužitelja navode kako Shein koristi "sofisticirane elektroničke sustave koji algoritamski pretražuju internet kako bi pronašli popularne umjetničke radove". Te radove zatim repliciraju i prodaju kao originalne Shein proizvode, bez navođenja imena stvarnih umjetnika.

Ovo nije prva tužba za Shein

Ova je tužba podnesena u petak u SAD-u, a ukazuje na problematični poslovni model tvrtke koji svakodnevno proizvodi tisuće novih proizvoda. Odjel za marketing i komunikacije Sheina odbio je komentirati tužbu, a iz tvrtke su već navodili kako ozbiljno shvaćaju sve optužbe za kršenje autorskih prava, navodi Retail Dive.

Iako su većinu optužbi za kršenje autorskih prava protiv Sheina, poput ove, podnijeli nezavisni dizajneri, tužile su ih i veće tvrtke Fore Love and Lemons, Victoria's Secret, Uniqlo i H&M.

Ovo nije prvi put da je poslovni model Sheina predmet rasprave i tužbi u SAD-u. Prošle godine se od tvrtke tražilo da detaljno opiše kako je njihov poslovni model usklađen sa Zakonom o prevenciji prisilnog rada Ujgura koji je donesen 2021.

Prošle godine i Temu je tužio Shein, optužujući ga za antikonkurentsko ponašanje.

Pročitajte više