Startup tvrdi da je napravio robotski usisavač koji se može penjati stepenicama

Screenshot: YouTube

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

STARTUP imena Migo Robotics tvrdi da je razvio robotski usisavač koji se može penjati stepenicama. Migo Ascender ih pritom može i očistiti.

Robotski usisavači su se značajno poboljšali tijekom godina pa sada ne samo da se inteligentno kreću sobama u kući ili stanu dok vješto izbjegavaju prepreke nego mogu i autonomno pronaći put do baze za punjenje kad im se baterija isprazni, isprazniti vlastite kante za prljavštinu, a neki modeli čak i peru podove, piše Gizmodo.

Jedina stvar koju nikad nisu mogli jest kretati se između više katova kuće ili, točnije, doći s jednog kata na drugi bez katastrofalnog pada niz stepenice. Mnogi robotski usisavači su uništeni na ovaj način, čak i uz dodatnu inteligenciju i detekciju rubova koji bi ih trebali čuvati.

Upravo je to razlog zašto je Ascender mnogima zapeo za oko. Dolazi iz tvrtke Migo Robotics koja tvrdi da ima tim s "izvanrednim stručnjacima iz Googlea, Boston Dynamicsa, Dysona i Ecovacsa, koji rade na pokretanju inovacija u industriji". To je robotski usisavač koji može i usisati prljavštinu i obrisati podove, ali to nije ono što ga čini vrijednim pažnje.

Kada dođe do niza stepenica, Ascender ne mijenja smjer. Umjesto toga, koristi par nečega što izgleda kao zglobne noge da podigne tijelo na stepenicu, prije nego što podigne te dvije noge i transformira se natrag u nešto što više-manje izgleda kao uobičajeni robotski usisavač.

Za sada su samo dostupni renderi proizvoda

Robot tada može očistiti stepenicu pomoću višesmjernih kotača koji mu omogućuju manevriranje s jedne na drugu stranu bez okretanja. Taj se proces zatim vjerojatno događa iznova i iznova sve dok ne dosegne sljedeći kat.

Sličan proces, ali obrnuti, vjerojatno bi mu omogućio i spuštanje niz stepenice. Web stranica Migo Robotics ne uključuje puno detalja o mogućnostima Ascendera, ali će se očito oslanjati na LiDAR skenere za mapiranje prostorija u domu.

Specifični podaci o trajanju baterije ili vremenu rada nisu navedeni, osim tvrdnje da Ascender može očistiti do 480 kvadrata, ali to će vjerojatno biti mnogo manje nakon penjanja stepenicama.

Ascender još nije dostupan, ali web stranica Migo Roboticsa potiče zainteresirane strane da uplate 5 dolara (4.67 eura) za crowdfunding kampanju, što će im omogućiti kasniju kupnju usisavača za 999 dolara (933.34 eura), ili oko 400 dolara (373.70 eura) manje od očekivane maloprodajne cijene od 1399 dolara (1307.02 eura).

Isporuka se očekuje već u kolovozu, ali čini se da su promotivni video, kao i slike Ascendera na web stranici, renderi. Podržavanje proizvoda financiranog masovnim financiranjem uvijek je riskantno, i iako se od podupiratelja ne traži da pokriju cjelokupnu cijenu robota, možda bi bilo dobro zadržati tih 5 dolara (4.67 eura)  dok barem ne vidimo pravi video Ascendera u akciji.

Pročitajte više