Stigla nova online platforma, nudi najveći drogerijski i ljekarnički asortiman

Foto: Shutterstock

BRINUTI o sebi prvenstveno znači brinuti o svom fizičkom i psihičkom zdravlju, ali i o izgledu, samopouzdanju i ostvarivanju ciljeva koji nas ispunjuju. U tom procesu dobro je imati na raspolaganju medicinsku i farmaceutsku pomoć u vidu različitih dodataka prehrani, vitamina, proizvoda na biljnoj bazi, medicinskih uređaja te kozmetike

Sve ih možete pronaći na platformi pharmeria.hr koju je kreirala najstarija vodeća veledrogerija u Hrvatskoj, Medika. 

Pharmeria.hr nudi najveći ljekarnički i drogerijski asortiman na jednom mjestu, no snaga platforme potvrđuje se kroz najveću ljekarničku mrežu, a to su ljekarne. Partneri pharmeria.hr platforme nude mrežu svojih podružnica pa korisnici platforme mogu odabrati preferirane ljekarne.

Također, na platformi je moguća provjera dostupnosti i rezervacija bezreceptnih lijekova koje korisnik, nakon savjetovanja s ljekarnikom o primjeni, može preuzeti u ljekarni po svom izboru.

Odabrane proizvode moguće je naručiti dostavom na kućnu adresu ili ih možete besplatno preuzeti u odabranoj ljekarni. S obzirom na to da kurirska služba pokriva cijelu Hrvatsku, proizvode možete dobiti u roku jednog ili dva dana. Cijeli asortiman platforme možete provjeriti ovdje i osigurati si sve što vam je potrebno za kvalitetan self-care.

​Budući da je jesen po mnogima najstresnije razdoblje u godini jer često dolazi s dodatnim obavezama, promjenama na poslu, novom školskom godinom i sličnim, pokušajte odvojiti vrijeme koje ćete posvetiti samo sebi. U nastavku pročitajte kako sve možete unaprijediti svoju self-care rutinu ove jeseni.

Potaknite endorfin šetnjama

Dobrobiti tjelesne aktivnosti na organizam je mnogo, ali ako vam se teško natjerati na neku vrstu rekreacije ili sporta, pokušajte češće šetati. Dovoljno je da šećete oko sat vremena dnevno i uhvatite jesensko sunce kako biste pozitivno utjecali na psihičko i fizičko zdravlje.

Tjelesne aktivnosti potiču izlučivanje endorfina koji pomaže regulirati raspoloženje, ali i pozitivno utječe na kreativnost. Hodanje poboljšava i zdravlje srca te snižava krvni tlak pa svakodnevnim šetnjama možete prevenirati neke srčane bolesti. 

Gdje god odlučite šetati, vaše tijelo će vam biti zahvalno, no rezultati njemačke studije objavljene u časopisu Molecular Psychiatry pokazuju kako je za mentalno zdravlje najbolja opcija šetanje po prirodi. U stresnim situacijama pojačana je aktivnost amigdale, područja limbičkog sustava koje je, između ostalog, zaduženo za stvaranje i procesuiranje emocija.

Njemački istraživači proveli su studiju u kojoj su istraživali učinak jednosatne šetnje prometnom ulicom u usporedbi sa šetnjom prirodnim okruženjem. Rezultati su pokazali kako šetnja prirodom smanjuje aktivnosti amigdale i ima umirujući učinak na regije mozga povezane sa stresom. Stoga, kad god možete, prošećite prirodom i potencijalno prevenirajte probleme s mentalnim zdravljem.

Foto: Shutterstock

I koža traži pažnju

Naš najveći organ, koža, djeluje kao barijera unutarnjem sustavu koji upravlja našim organizmom. Tijekom jeseni koža je sklonija isušivanju, što može dovesti do iritacija i njezina pucanja, čime smo više izloženi infekcijama pa je potrebno posvetiti joj više pažnje i njege. 

Svakodnevna njega kože je i oblik prevencije nekih bolesti, ali i jedan od načina da podignete samopouzdanje. Budući da je koža na rukama i licu izložena pogledima drugih ljudi, promjene na koži poput osipa, svrbeža, pojave akni ili crvenila mogu izazvati manjak samopouzdanja pa je zato korisno uložiti vrijeme u pravilnu njegu kože. Zdrava koža pomoći će da izgledate bolje, ali i da se osjećate ljepše i samopouzdanije.

Brinuti o sebi znači i zdravo jesti

Jesen percipiramo kao sivu i tmurnu, no stavimo li jesenske plodove na tanjur, vidimo kako je ona zapravo puna boja i tekstura. Sve te šarene jesenske namirnice obiluju vitaminima i mineralima koji jačaju imunitet, ali i podižu energiju.

Umjesto nezdravih međuobroka na poslu, ove jeseni odaberite jabuku, mandarinu ili kestenje koje je puno vitamina C, snažnog antioksidansa koji ima mnoge benefite na zdravlje. Jesen ne bi bila jesen ni bez mirisa pečenih bundeva koje nude mnoštvo mogućnosti za pripremanje i obiluju vitaminom A, a njihove sjemenke važnim omega-3 masnim kiselinama.

Trebate li inspiraciju za ručak, ona u jesen dolazi iz šume. Šumske gljive, poput lisičarki i smrčka, u kojima uživamo tek nekoliko mjeseci godišnje, odličan su izvor vitamina D koji nam prirodno svima opada tijekom jeseni i zime. Budući da u tom periodu nema dovoljno sunca iz kojeg bismo sintetizirali vitamin D, čiji manjak se može manifestirati i čestim promjenama raspoloženja, slabim kostima, lošim snom i sličnim, dobro je uzimati ga kao dodatak prehrani

Jesti kvalitetno i zdravo oblik je brige o samima sebi na fizičkoj, ali i mentalnoj razini. Mnogi vitamini, minerali i korisni spojevi koje nalazimo u hrani, nužni su i za regulaciju naših osjećaja i posljedično nošenje sa stresom, stoga si poklonite zdrav obrok svaki dan.

Foto: Shutterstock

Popis planova i želja dobar su put do osjećaja zadovoljstva

Iako brigu o sebi ne povezujemo često s planovima o dodatnim aktivnostima u budućnosti, stručnjaci iz American Heart Associationa su zaključili kako nas planiranje i stvaranje lista želja zapravo može usrećiti i povećati motivaciju i fokus. Razliku radi i to ako svoje želje i planove zapišete na papir umjesto da ih čuvate u mobitelu ili na računalu.

Neuroznanstvenici su, proučavajući pamćenje i motivaciju, uočili da ljudi bolje pamte ono što su sami stvorili nego ono što su samo pročitali. Do toga dolazi jer prije zapisivanja imamo mentalnu sliku onoga što ćemo zapisati, a dok je zapisujemo, ponovo je procesuiramo. 

Vrlo je korisno ako zapisano držimo na vidljivom mjestu i tako se podsjećamo na svoje želje i planove jer nas to može dodatno motivirati na djelovanje, podići samopouzdanje i fokus, a ostvarivanje stavki s tog popisa rezultirat će osjećajem zadovoljstva i uspjeha. 

Kaos u domu stvara kaos u glavi

Užurbani način života i puno stresa mogu dovesti do razvoja depresivnih i tjeskobnih stanja, a ona se ponekad očituju i u gubitku motivacije za uobičajene svakodnevne aktivnosti poput čišćenja. Istraživanja pokazuju kako neuredan životni prostor također može potaknuti depresiranje i tjeskobne faze, a potiče i izlučivanje kortizola, hormona koji se pojačano luči u stresnim situacijama. 

Budući da je teško utvrditi potiču li negativna psihička stanja gomilanje stvari i nered ili su oni ti koji prvi utječu na razvoj depresivnih i tjeskobnih faza, stručnjaci su zaključili kako se radi o međudjelovanju obaju faktora koje je dobro pokušati što više regulirati kako ne bi doveli do razvoja ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Kako biste smanjili mogućnost razvoja problema s mentalnim zdravljem, pokušajte redovno čistiti svoj dom. Odbacivanje nepotrebnih stvari zahtijeva donošenje odluka, prioritiziranje i strpljenje pa pomaže i u regulaciji emocija. Dobro organiziran i čist prostor potaknut će osjećaj sigurnosti i mira potreban u stresnom načinu života.

Sadržaj donose Index i Medika u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više