Svaki sedmi iPhone proizveden je u Indiji

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE već neko vrijeme nastoji smanjiti ovisnost o Kini zbog geopolitičkih napetosti između te zemlje i SAD-a. Poznato je da tvrtka sa sjedištem u Cupertinu već neko vrijeme cilja na Indiju kao svoj primarni drugi dom proizvodnje.

Tako već neko vrijeme kruže izvještaji koji tvrde da bi četvrtina svih iPhonea mogla biti proizvedena u Indiji do 2025. godine i da bi to moglo narasti na polovicu svih iPhonea do 2027. godine - ali dosad je napredak izgledao relativno skromno, piše 9to5Mac.

Postignut je značajan napredak

No, najnovije izvješće Bloomberga sugerira da je tijekom prošle godine postignut značajan napredak. U izvještaju stoji da je Apple Inc. u fiskalnoj godini 2024. u Indiji sastavio iPhone uređaje u vrijednosti od 14 milijardi dolara. To je dvostruko više od iznosa iz prethodnog razdoblja.

Prema izvještaju, koji citira osobe upoznate s problematikom, Apple sada proizvodi do 14% iPhonea u Indiji. Ugrubo, može se reći da je svaki sedmi iPhone sastavljen u toj zemlji.

Proizvodnja iPhonea u Indiji do sada je bila podijeljena između tri dobavljača, sa 67% proizvodnje kod Foxconna, 17% kod Pegatrona i 14% kod Wistrona. Wistron je odustao od suradnje s Appleom, a Tata Grupa je preuzela taj posao.

Pročitajte više