Sve glasine o iPhoneu 16 koji stiže u rujnu 2024.

Foto: Shutterstock (na fotografiji nije uređaj o kojem je riječ u tekstu)

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IAKO je Apple zapravo tek nedavno lansirao modele iPhone 15 i iPhone 15 Pro, analitičari i osobe s insajderskim informacijama već iščekuju liniju iPhonea 16 u 2024. godini. Očekuju se mnoge promjene naspram zadnje linije. Donosimo pregled svih glasina i napominjemo da ih uzmete s rezervom.

Očekuje se da će Apple povećati iPhone 16 Pro na 6.3 inča, a iPhone 16 Pro na 6.9 inča, što će označiti prvo povećanje modela u posljednjih nekoliko godina. Promjene veličine bit će ograničene na modele iPhone 16 Pro, s time da će modeli iPhone 16 ostati iste veličine kao i modeli iPhone 15, piše MacRumors.

Nadalje, Apple dizajnira nove čipove A-serije za iPhone 16, izgrađene na najnovijem 3-nanometarskom čvoru N3E. Mogli bismo vidjeti neka poboljšanja učinkovitosti i performansi, ali još nismo čuli detalje o tome što možemo očekivati.

Akcijska tipka, koja je bila ograničena na iPhone 15 Pro modele, mogla bi se proširiti na sva četiri iPhone 16 modela 2024. godine, a šuška se da novi iPhone mobiteli imaju dodatnu tajanstvenu tipku kojoj se još ne zna svrha.

Prototipovi dizajna iPhonea 16

Apple je izradio tri prototipa za dizajn iPhonea 16, svaki s malo drugačijim značajkama. U sva tri prototipa postoji vertikalno postavljena kamera, koja će vjerojatno omogućiti snimanje prostornog videa za Vision Pro uređaj.

Jedan dizajn imao je kameru u obliku pilule poput iPhonea X, dok su druga dva imala dizajn s dvije različite leće. Drugi dizajn uključuje senzorne tipke s unificiranom tipkom za glasnoću, a treći ima kameru s dvije leće, standardne mehaničke tipke za glasnoću, akcijsku tipku i novu tipku za snimanje.

Očekuje se da će treći dizajn biti onaj koji će Apple u konačnici odabrati. Postojat će vertikalno postavljena stražnja kamera, druga tipka za snimanje s desne strane za snimanje videa i mmWave antena s lijeve strane koja se nalazi ispod akcijske tipke.

Promjene veličine za iPhone 16 Pro

Očekuje se da će iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max imati veće zaslone. iPhone 16 Pro će imati zaslon veličine 6.27 inča, dok se očekuje da će iPhone 16 Pro Max imati zaslon veličine 6.85 inča. S povećanjem zaslona povećat će se i dimenzije kućišta iPhonea. Očekuje se da će oba modela biti viša i šira od modela iPhone 15 Pro, a dok će debljina ostati ista, težina će se malo povećati.

Ne očekuju se promjene veličine za iPhone 16 i iPhone 16 Plus. Ti će uređaji biti iste veličine kao iPhone 15 i iPhone 15 Plus.

Tehnologija zaslona

OLED ploče iPhonea 16 mogle bi koristiti tehnologiju mikro leća za poboljšanu svjetlinu i smanjenu potrošnju energije. Slojevi mikro leća ili MLA koriste jednoličan uzorak od milijardi leća unutar panela za smanjenje unutarnje refleksije.

Reflektirana svjetlost povećava uočenu svjetlinu bez povećanja potrošnje energije. OLED zasloni koji se koriste u liniji iPhonea 16 bit će energetski učinkovitiji zahvaljujući poboljšanim materijalima.

iPhone 16 Ultra?

Uz iPhone 16, Apple bi mogao predstaviti vrhunski iPhone 16 Ultra koji bi se prodavao uz iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max. Uređaj bi se pozicionirao kao vrhunska iPhone ponuda, a mogao bi sadržavati dodatna poboljšanja kamere, veći zaslon, a možda čak i dizajn bez portova.

Unatoč glasinama o mogućnosti pojave iPhonea 16 Ultra, nema naznaka takvog uređaja u ranom iOS 18 kodu. Kod sugerira da Apple ima samo četiri iPhonea u izradi, uključujući dva standardna iPhone 16 modela i dva Pro iPhone 16 modela.

Senzorne tipke

Za iPhone 15 Pro modele Apple je izvorno želio uvesti solid-state tipke za glasnoću, uključivanje i isključivanje zvuka koje bi zamijenile fizičke tipke, ali zbog tehničkih problema značajka je povučena iz iPhonea 15 Pro i Pro Maxa.

Umjesto toga, glasine sada sugeriraju da će Apple odgoditi solid-state tipke do 2024. godine, umjesto da ih doda u iPhone 16 modele. Mark Gurman iz Bloomberga kaže da je vjerojatno da će Apple koristiti ovu tehnologiju za iPhone 16 Pro, a ako se to dogodi, mogli bismo vidjeti i unificirani dizajn tipki o kojem se šuškalo za modele iPhone 15 Pro.

Solid-state tipke mogu se koristiti na isti način kao fizičke tipke, ali nema stvarnog pritiska na tipku koja se događa kada je dodirnete. Umjesto toga, koristi se dodirna vibracija za oponašanje pritiska koja daje osjećaj pritiska čak i kada nema stvarnog fizičkog pomicanja tipke.

Apple već koristi solid-state tehnologiju za tipku Touch ID Home na iPhone SE i trackpad na modelima MacBook Pro i MacBook Air. Na ovim uređajima možete upotrijebiti gestu pritiska i čini se kao da ste pritisnuli tipku, ali u stvarnosti je to čvrsta površina s taktilnom povratnom informacijom.

Tehnologija takvih tipki može poboljšati zaštitu od prašine i vode jer ne nema mehaničkog pritiska, ali to zahtijeva dodatni hardver unutar iPhonea. Pričalo se da će Apple dodati dva dodatna Taptic Enginea na iPhone 15 Pro modele za napajanje solid-state tipki, pa će vjerojatno tako funkcionirati i iPhone 16 Pro modeli.

Apple bi mogao koristiti solid-state tehnologiju i za akcijsku tipku i za novu kapacitivnu tipku, zadržavajući standardne tipke za kontrolu glasnoće i napajanje.

Iako su glasine sugerirale da će modeli iPhone 16 Pro koristiti tehnologiju koju je Apple isprva planirao za modele iPhone 15 Pro, analitičar u Barclaysu vjeruje da Apple ne planira uvesti solid-state tipke u iPhone 16, na temelju konteksta iz Appleova dobavljača Cirrus Logica.

Akcijska tipka

Modeli iPhonea 15 Pro uključuju akcijsku tipku, a očekuje se i proširenje te tipke na standardne iPhone 16 modele. Bilo je glasina da će Apple 2024. godine implementirati nadograđeni kapacitivni akcijski gumb koji daje senzornu povratnu informaciju kada se pritisne, ali ti su planovi u međuvremenu odbačeni. Akcijska tipka bit će identična akcijskoj tipki za iPhone 15 Pro.

Akcijska tipka, koja zamjenjuje tradicionalni prekidač za isključivanje zvuka, može obavljati više funkcija kao što su aktiviranje svjetiljke, uključivanje kamere, pokretanje prečaca, omogućavanje ili onemogućavanje načina rada za fokusiranje, korištenje prijevoda, uključivanje/isključivanje tihog načina rada i još mnogo toga.

Ekstra kapacitivna tipka

Interne verzije iPhonea 16 na kojima Apple radi uključuju dodatnu kapacitivnu tipku, interno poznatu kao "Capture Button". Tipka se nalazi na istoj strani kao i tipka za uključivanje, na prostoru koji zauzima 5G mmWave antena.

Dodavanjem ove tipke, izrez za mmWave premješten je na lijevu stranu uređaja, ispod tipki za glasnoću. Tipka za snimanje bit će kapacitivna tipka koja može detektirati pritisak i dodir, pružajući taktilnu povratnu informaciju kada se pritisne. Koristit će se za snimanje fotografija i videa.

Čipovi serije A

Očekuje se da će iPhone 16 i iPhone 16 Plus koristiti A17 čip, ali glasine sugeriraju da to neće biti isti A17 Pro čip koji se nalazi u mobitelima iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max. Apple koristi TSMC-ov N3B proces za iPhone 17 Pro čip, ali sljedeće godine će koristiti jeftiniji N3E proces za standardni "A17" koji je u izradi.

N3B je originalni TSMC-ov 3-nanometarski krug stvoren u partnerstvu s Appleom, dok je N3E pristupačniji krug koji ima nižu gustoću tranzistora, nižu učinkovitost i veći raspon.

Apple obično ne dizajnira čipove posebno za standardne iPhone modele, nego uređaji koriste iste čipove kao Pro modeli ili usvajaju čip iz modela iPhonea iz prethodne godine. Kod iPhonea 15, na primjer, uređaj je koristio A16 čip koji je prethodno predstavljen u iPhoneu 14 Pro.

Jedna je glasina sugerirala da će Apple nazvati čip koji se koristi u standardnim modelima iPhone 16 "A17", ali analitičar Jeff Pu vjeruje da će Apple umjesto toga koristiti imena A18 i A18 Pro, pri čemu će svi modeli iPhone 16 imati neku vrstu čipa serije A18. Pu vjeruje da će svi čipovi koristiti N3E proizvodni proces, a Pro čipovi bi možda mogli imati dodatnu GPU jezgru koja nije dostupna u standardnim čipovima.

Toplinska poboljšanja

Očekuje se da će modeli iPhone 16 imati novi toplinski dizajn koji će biti učinkovit protiv pregrijavanja. Apple navodno radi na termalnom sustavu od grafena za modele iPhone 16, a modeli iPhone 16 Pro također bi mogli uključivati metalno kućište baterije koje će poboljšati raspršivanje topline. Grafen ima veću toplinsku vodljivost od bakra koji se koristi u rashladnim elementima za iPhone.

5G modemski čipovi

Modeli iPhone 16 Pro mogli bi biti opremljeni Qualcommovim Snapdragon X75 modemom, što bi omogućilo brže i učinkovitije 5G povezivanje. Prema Qualcommu, X75 nudi poboljšanu agregaciju nositelja, plus što kombinirani sub-6Ghz i mmWave 5G primopredajnik zauzima 25 posto manje prostora na tiskanoj ploči i koristi do 20 posto manje energije.

Qualcommov X75 podržava "5G Advanced" standard s umjetnom inteligencijom i poboljšanjima strojnog učenja za 5G poboljšanja, tako da bi Apple mogao reklamirati da modeli iPhone 16 Pro imaju "5G Advanced" povezivost.

Priča se da će standardni modeli iPhone 16 i dalje imati Qualcommov X70 čip, koji je već korišten u iPhoneu 15. Apple radi na razvoju vlastitog modemskog čipa i postava antene kako bi otklonio svoju ovisnost o Qualcommu, ali ne očekuje se da će Appleovi modemski čipovi biti spremni ove godine. Analitičar Ming-Chi Kuo vjeruje da će se modemski čipovi koje je dizajnirao Apple pojaviti 2025. godine.

WiFi 7

Analitičar Ming-Chi Kuo vjeruje da bi iPhone 16 Pro mogao usvojiti WiFi 7 mrežnu tehnologiju, za koju se očekuje da će pružiti brzine od najmanje 30 gigabita u sekundi, a mogla bi doseći i do 40 gigabita.

Wi-Fi 7 također može koristiti kanale od 320 MHz i podržava 4K tehnologiju kvadraturne amplitudne modulacije (QAM), u konačnici pružajući do 2.4 puta veće brzine nego Wi-Fi 6 s istim brojem antena. Wi-Fi 7 će u konačnici pružiti veće maksimalne brzine prijenosa, nižu latenciju i pouzdaniju povezanost.

USB-C priključak

Apple će prijeći na USB-C tehnologiju s iPhone 15 linijom, a također se očekuje da će se koristiti za iPhone 16 modele.

Foto: Shutterstock

Sposobnosti umjetne inteligencije

Priča se da će s iOS-om 18 Apple uvesti nove Siri značajke koje pokreću veliki jezični modeli (LLM), a neke od najsuvremenijih generativnih značajki umjetne inteligencije mogle bi biti ograničene na iPhone 16 modele.

Prema detaljima koji su procurili u javnost, iOS 18 će donijeti mnoge nove značajke LLM-a na sve iPhone uređaje, ali značajke umjetne inteligencije na uređaju mogle bi ostati ekskluzivne za iPhone 16.

Ažurirana AI funkcionalnost iOS-a 18 mogla bi uključivati poboljšanu interakciju između Sirija i poruka, automatski generirane Apple Music popise za reprodukciju, integraciju s aplikacijama za produktivnost za stvaranje sadržaja uz pomoć umjetne inteligencije i još mnogo toga.

Poboljšanja mikrofona

Očekuje se da će iPhone 16 imati poboljšani mikrofon koji će pratiti iskustvo Siri poboljšano umjetnom inteligencijom. Mikrofon će imati poboljšanu otpornost na vodu i bolji omjer signala i šuma što će značajno poboljšati Siri iskustvo, prema analitičaru Ming-Chi Kuo.

Tehnologija kamere za iPhone 16

Modeli iPhone 16 Pro mogli bi sadržavati poboljšanu Ultra Wide leću od 48 megapiksela, koja će omogućiti poboljšane slike u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Vjerojatno će funkcionirati kao 48-megapikselna širokokutna kamera, koja koristi združivanje piksela za kombiniranje podataka iz četiri piksela u jedan "super piksel" za bolju kvalitetu slike.

Širokokutna kamera od 48 megapiksela koja se koristi u iPhoneu 16 Pro Max navodno će imati hibridnu leću od osam dijelova s dva staklena elementa i šest plastičnih elemenata, zajedno s poboljšanjima za telefoto i ultra široke leće kamere.

I iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max mogli bi dobiti 5x telefoto objektive, umjesto da tehnologija bude ograničena na veći Pro Max.

Raspored kamera

Očekuje se da će standardni modeli iPhonea 16 imati okomiti raspored kamere koji je sličan rasporedu kamere u iPhoneu 12. Apple je koristio dijagonalni raspored za iPhone 13 i iPhone 14, ali zamjena bi mogla omogućiti prostorno video snimanje pomoću Ultrawide i Wide kamere.

Foto: Shutterstock (na fotografiji je iPhone 12)

Super periskop

iPhone 16 Pro Max mogao bi imati super telefoto periskopsku kameru za dramatično povećani optički zum. Informacija dolazi s Weibo računa koji je u prošlosti davao točne informacije, ali još nije potkrijepljena drugim pouzdanim izvorom.

"Super" ili "ultra" telefoto obično opisuje kamere sa žarišnom duljinom većom od 300 mm. Trenutačni telefoto objektiv ekvivalentan je objektivu od 77 mm, pa bi moglo doći do značajnog povećanja mogućnosti zumiranja.

Baterija

Glasine sugeriraju da će iPhone 16 Pro koristiti tehnologiju složenih baterija, što može rezultirati većim kapacitetom i dužim vijekom trajanja. Složene baterije uobičajene su u električnim vozilima i medicinskim uređajima, ali su tehnologija u nastajanju za pametne telefone.

Složena baterija mogla bi doći uz brže žičano punjenje od 40 W i MagSafe punjenje od 20 W. Fotografija navodne baterije iPhonea 16 Pro procurila je u studenom i ima novi dizajn, ažurirani konektor i kapacitet od 3355 mAh.

Cijene

Cijene komponenti za standardne modele iPhone 15 bile su rekordno visoke, porasle su za 16 posto u usporedbi s modelima iPhone 14. Apple je apsorbirao povećane proizvodne troškove linije iPhone 15, ali Apple će možda morati povećati cijenu kada se iPhone 16 lansira kako bi izbjegao utjecaj na ukupni prihod.

Datum lansiranja iPhonea 16

Očekuje se da će modeli iPhone 16 izaći na tržište u rujnu 2024. godine, a slijedit će modele iPhone 15 iz 2023. godine.

Buduće iPhone značajke

ProMotion tehnologija koja dodaje stope osvježavanja do 120 Hz na zaslon iPhonea očekuje se na standardnim iPhone modelima počevši od 2025. godine. Sve do 2025. ProMotion će biti ograničen na "Pro" iPhone više klase.

iPhone 17 Pro Max koji dolazi 2025. mogao bi imati telefoto leću od 48 megapiksela koja je optimizirana za Vision Pro slušalice. Glasina dolazi od analitičara Jeffa Pua, koji nije dao detalje o tome kako bi se mogao povezati na Vision Pro. Pu također vjeruje da će iPhone 17 Pro sadržavati Wi-Fi 7 čip koji je dizajnirao Apple.

Bilo je glasina da bi iPhone 16 Pro modeli mogli usvojiti tehnologiju Face ID ispod zaslona, ali ažurirane informacije sugeriraju da Face ID ispod zaslona neće doći do 2025. ili kasnije. Face ID ispod zaslona omogućit će više iskoristivog prostora za prikaz budući da neće biti potrebe za punim Dynamic Islandom, ali će i dalje postojati izrez za kameru.

Očekuje se da će iPhone 17 iz 2025. uključivati nadograđenu prednju kameru od 24 megapiksela koja će značajno poboljšati kvalitetu slike i performanse pri slabom osvjetljenju.

S iPhoneom 18 koji se očekuje 2026. godine, Apple će navodno imati i Face ID ispod zaslona i tehnologiju prednje kamere ispod zaslona, potencijalno dopuštajući dizajn koji nema izreze za hardver kamere. Ovo bi omogućilo zaslon preko cijele prednje površine.

Pročitajte više