Umirujući dom lako je postići uz ovih 7 pravila

Foto: emmezeta.hr/ikea.com/hm.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DNEVNA soba treba biti prostor u kojemu ćete se tijekom dana odmarati. Ne raditi. Odmarati. Zato je to i glavna prostorija u većini domova. No, kako dnevni boravak koriste svi ukućani, ove prostorije lako postanu neuredne i u njima se postaje sve teže opustiti. Livingetc donosi sedam savjeta uz koje ćete svoj dnevni boravak pretvoriti u opuštajuću oazu kakva treba biti.

Unesite prirodne teksture

Uključivanje mješavine organskih materijala u dnevni boravak uvijek je dobra ideja. Pogledajte kroz prozor i inspirirajte se okolinom. U svoj dnevni boravak uključite teksture i boje koje nalazite u prirodi.

Birajte umirujuće boje

Najmirnije dnevne sobe imaju toplu paletu boja koje opuštaju i umiruju. Odaberite boje koje podsjećaju na prirodu i izbjegavajte tonove koji djeluju ozbiljno ili hladno. Prigrlite blijede boje s toplim podtonovima poput blijede ružičaste kako biste razvedrili prostor.

"Svaka boja može biti umirujuća dok je svijetla", objasnila je Victoria Holly, osnivačica Victoria Holly Interiors. "Oko percipira stvari kao umirujuće kad ne mora puno raditi zbog čega su svijetle boje opuštajuće."

Fotelja od ratana, IKEA, 199 eura
Ružičasta fotelja, Emmezeta, 169.99 eura

Uključite luksuzne tkanine

Mekani materijali i tkanine mogu stvoriti prostor koji odiše mirom i aktivno vas potiče da se uvijete na kauč. Najjednostavnije je to postići tako da uložite u prekrivač za kauč ili presvučete tabure nekim ugodnim materijalom. Više tekstura stvara više mekoće u prostoru koji ćete činiti manje strog.

Skladištite diskretno

Prostor bez nereda bez sumnje je opuštajuć. Diskretno ga organizirajte. Dajte prednost tabureima i kaučima s mjestom za pohranu, a ako koristite kutije, one neka budu ukrasne. Namještaj neka ima ladice i police, a tehnologiju sakrijte iza kliznih vrata ormarića.

Komoda s vratima i ladicama, Emmezeta, 225.63 eura
Tabure s prostorom za pohranu, IKEA, 219 eura

Odaberite elegantne zavjese

Prirodno svjetlo jako je važno za ugodan osjećaj u dnevnoj sobi. Tijekom dana, odabirom dobrih zavjesa možete utjecati na način na koji prirodna svjetlost ulazi u prostor. Lagane, prozračne zavjese spriječit će neugodan odbljesak, a pustiti adekvatnu količinu svjetla u prostor. Alternativno, teži materijal može unijeti dašak luksuza.

Osvjetljenje neka bude nježno

Preko noći, važno je imati ugodno umjetno svjetlo. Razmotrite slojevitost, odnosno opredijelite se za više izvora svjetlosti u odnosu na jednu veliku stropnu lampu. Tako ćete lakše stvoriti ambijentalno, ugodno osvjetljenje za ugodno i mirno raspoloženje. Svjetlo visokog intenziteta umara.

Stolna svjetiljka, Emmezeta, 19.91 eura
Stolna lampica, Emmezeta, 7.96 eura

Ukrasite boravak prirodom

Ništa ne smiruje poput prirode, stoga u svoj dom uključite elemente prirode. Granje, kamenje i kristali odlični su i lijepi ukrasi koji dolaze direktno iz prirode. Ako to nije vaš stil, jednostavno unesite biljke u svoj dom. Vaza s cvijećem uvijek je lijep detalj, kao i biljke u teglicama.

Drvena vaza, H&M, 8.99 eura

Pročitajte više