Umaraju vam se oči od ekrana? Apple nudi rješenje

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KAD govorimo o gledanju u različite ekrane, često se pojavljuje pitanje umaranja očiju. Zbog toga mnogi koriste tamni način rada, način čitanja i drugo. Apple je iz tog razloga uveo mogućnost Screen Distance u iOS 17 za uređaje koji podržavaju FaceID, a cilj je rasteretiti vaše oči.

Mogućnost posebno važna za djecu

Ova mogućnost koristi prednju kameru uređaja i druge senzore da odredi udaljenost vaših očiju od zaslona. Ako uređaj držite bliže od 30 cm više od nekoliko minuta, na zaslonu će se pojaviti obavijest koja traži da se udaljite. Kad uređaj ustanovi da ste dovoljno daleko, možete nastaviti s radom.

U prijevodu, cilj je da vas vlastiti uređaj ometa dovoljno da vas odvikne od njegova držanja blizu očiju. Apple vjeruje da ovom opcijom može spriječiti ili odgoditi razvoj kratkovidnosti kod djece, piše Slash Gear. Ova će se opcija automatski aktivirati za djecu mlađu od 13 godina u grupi Family Sharing.

Ovu opciju moguće je aktivirati na iPhoneu X ili novijem modelu s iOS-om 17. Ako koristite tablet, mora biti iPad Pro od 11 inča ili noviji s iPad OS-om 17. U postavkama odaberite Screen Time, zatim Screen Distance. Tu možete uključiti opciju.

Pročitajte više