Usporedili smo marte kupljene prije 15 i dvije godine. Evo razlika

Foto: Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

LEGENDARNE Dr. Martens čizme oduvijek su bile predmet polemika, a posebno zadnjih nekoliko godina kad se govori ne samo o (ne)opravdanosti visokih cijena brenda, već i o padu kvalitete. Mnogi su složni kako kvaliteta doista nije dobra kao prije, a nagađa se i o mogućim razlozima. Mi smo stoga odlučili sami usporediti marte stare 15 godina s onima starima 2-3 godine, iskreno, u nadi da neće biti značajnih razlika.

Za početak, već na slici je vidljivo da ne uspoređujemo dva ista modela. Stariji model ima metalnu kapicu i 14 rupica, dok nedavno kupljeni 1460 model dolazi bez metalne kapice i ima osam rupica. To smo imali na umu prilikom usporedbe te vjerujemo da je barem djelomično utjecalo na konačni dojam o razlici između ovih čizama.

Cijene su osjetno porasle

Razlika u cijeni nije osobita s obzirom na vremenski raspon u kojemu su se čizme kupovale. Bez preračunavanja vezano uz inflacije koje su se u međuvremenu događale starije su marte koštale nekih 900-1000 kn (119-132 eura), a novije oko 1100 kn (146 eura). Porast u cijeni je jasan.

Bacimo li oko na službenu Dr. Martens stranicu, vidimo da model 1460 danas košta 200 eura (oko 1500 kn), a 1B99 model 270 eura (oko 2030 kn). Nažalost, s porastom cijene nije došlo do porasta kvalitete, ali ni do stagnacije. Kvaliteta je, ako možemo suditi na temelju ove usporedbe, pala. Usporedimo ih dio po dio.

Potplat i gazište za 5+

Krenimo s nečim dobrim, a to su potplat i gazište koji se na oba modela jako dobro drže uz male razlike. S obzirom na protok od 15 godina, mogli bismo očekivati da će potplat na starijem modelu izgledati puno lošije nego na novijem, no imajte na umu da nije kontinuirano nošen svih 15 godina.

Vidljiva je određena istrošenost na petama, no ni na jednima to nije do te mjere da su neudobne za nositi, da promaču ili iz bilo kojeg razloga trebaju popravak. Isto je s gazištem koje je jednako udobno i u komadu na oba modela.

Potplat starijeg modela
Potplat novijeg modela

Tragovi nošenja su vidljivi, ali...

Prijeđimo na iznošenost. Starije su marte u očito boljem stanju. Jednostavno izgledaju kako bi kvalitetne čizme i trebale izgledati nakon 15 godina. Ne kao nove, ali daleko od toga da su u raspadu. Ne promaču, ne gule se i nema nikakvih problema. Jedino bi im trebalo zamijeniti vezice jer su se istrošile na vrhu i to je to.

Tragovi nošenja na starijim čizmama

Kod novijih marti to nije slučaj. U prvih godinu dana pojavile su se ogrebotine, te se boja na pojedinim mjestima počela guliti. Na prvi pogled izgledaju neuglednije od svojih prethodnika, što se nipošto ne bi smjelo dogoditi u prvoj godini nošenja. Dobra vijest je što nema rupica i drugih jačih oštećenja.

Ogrebotine i guljenje na novijim čizmama

Sličan je problem i na gornjem rubu čizmi. Dok kod starijih on izgleda kao netaknut, na novijima se vide iznošenost i oštećenja. Problem je estetski te ne predstavlja poteškoće dok god su čizme pokrivene odjećom.

Rub starih čizama
Rub novih čizama

Koje su udobnije?

Što se tiče udobnosti, teško je odrediti koliko na udobnost utječe postojanje metalne kapice na vrhu. Očito, zbog nje su starije čizme teže za nositi. Također, ali potencijalno nevezano uz kapicu, bilo ih je teže razgaziti, a taj proces je trebalo prolaziti svake godine iznova. Doduše, trajao bi nešto kraće. U svakom slučaju, starije marte ne preporučujemo nositi bez debelih čarapa.

S novijima je priča bitno drugačija. Iako je i njih trebalo razgaziti, sam je proces trajao kraće, te ih nije potrebno nanovo razgaziti svake sezone. Ostale su mekane i nisu stvarale probleme ni pri nošenju tankih čarapa.

Pročitajte više